Bryndza

Nikdy jste neochutnali brynzu? Pak nyní směle do toho…protože ta májová je prý nejlepší.

Právě v květnu je brynza nejlepší, chuťově nejjemnější. V ostatních měsících již může mít lehce natrpklou chuť.

Kde se vyrábí?
Vyrábí se téměř na celém území střední a východní Evropy, není to jen výsada Slovenska. Pochází dokonce z Rumunska a k nám se dostala právě přes slovenský lid během tzv. valašské kolonizace, která byla zhruba před 600 lety.

Jak se vyrábí?
Vyrábí se z ovčího, kozího či kravského mléka.  Do čerstvě nadojeného mléka se přidávají mléčné kultury a syřidlo. Vzniklá sraženina se nechá v plátěném pytlíku odkapat. A brynza je hotová. Buď se jí ihned, nebo se nechává zhruba čtyři dny uzrát.

Maďaři a Rumuni mají ve zvyku brynzu ještě ochucovat bylinkami, cibulí či paprikou. Ostatně takový čerstvý chleba s máslem a bryndzou posypaný čerstvou cibulkou či mletou paprikou, to je ta pravá jarní lahůdka. Pokud si ji ještě obohatíte například pěkně pikantními ředkvičkami, pak to je dokonalá nálož vitamínů a bioaktivních látek.

Brynza je poklad

Kvůli svému cennému nutričnímu obsahu je brynza ceněna téměř jako lék. Věděli jste, že bryndza převálcuje v konkurenci i jogurt? Vyrobená ze syrového mléka obsahuje asi dvacet druhů mléčných bakterií, zatímco  jogurty a kefíry obsahují jen dva druhy. V jednom gramu brynzy se nachází asi miliarda organismů prospěšných pro naše tělo.
Obsahuje živočišné bílkoviny, tuk a také vápník, fosfor, enzymy, vitamíny A a D.

Dokonce snižuje obsah cholesterolu v krvi, ačkoliv je to živočišný produkt. Stačí každodenní konzumace 100 g brynzy po dobu osmi týdnů.

Ochutnáte ji?

 

6.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist