Bašta, která léčí. Citrusy – nejlepší lék na chřipku a nachlazení

Chřipková epidemie udeřila plnou silou a tak je potřeba trochu posílit svou imunitu. A pokud už tě přeci jen nějaká ta viróza skolila, pak je nutné zahájit rychlou léčbu. Čím? Citrusy! Grep, pomeranče, citrony – to jsou pomocníci, se kterými nad nemocemi vyhraješ. Jak účinkují, jaké mají léčivé schopnosti a proč bys je rozhodně měla zařadit do jídelníčku?

citrusy-titul-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

V kuchyni najdeš nemálo potravin, které jsou svým složením, tedy obsahem výživných látek, vitamínů, minerálů a stopových prvků významné pro tvé zdraví. Bezesporu k nim patří ovoce a zelenina. Ale pokud udeří chřipka, pak bys měla mít doma především citrusy. Citrony, pomeranče a grapefruity – ty hrají v boji s bacily a viry velmi důležitou roli. Ale víš o nich skutečně vše? A znáš také způsoby, jak je nejlépe připravit a konzumovat? Pojďme se jim společně podívat na zoubek.

Grapefruity

Jsou to velké, žluté nebo červené a velmi šťavnaté plody, jejichž původní domovinou je střed Ameriky. Odtud se rozšířily do dalších destinací jako je v Evropě Španělsko a Řecko, v Asii na jejím jihozápadě Izrael a v Africe jih kontinentu.

Grapefruity alias grepy mají mimo velkého množství šťávy příjemně lahodně nahořklou dužinu. Obsahují značné množství účinných látek –  vitamín C, bioflavonoidy, kyselinu listovou. Vitamínem C jeden grep pokryje denní dávku nutnou ke zvládnutí nadbytku stresu, podpoře imunitního systému a v případě nachlazení i k boji s bacily a viry. Kyselina listová je zase nezbytná k růstu buněk.

To hořké, co v grapefruitech cítíš, je naringin a enzymy. Glykosid naringin podporuje chuť k jídlu a správné trávení a enzymy mobilizují látkovou výměnu. Ale možná tě překvapí zjištění, že mimo dužinu je výživná i slupka a bílá tkáň pod ní, které v sobě mají pektin, coby rozpustnou vlákninu, jež snižuje krevní hladinu cholesterolu.

A efekt grepů pro tebe?

  • posiluje obranyschopnost organismu
  • podporuje léčbu křečových žil a hemeroidů
  • je kartáčem střev a dokáže skvěle vyladit jejich mikroflóru
  • efekt látkové výměny napomáhá při redukci váhy

A jak grep ideálně zpracovávat?

Grapefruity je nejlepší jíst čerstvé, nebo z nich lisovat šťávu. Ovšem měj na paměti, že lisováním zničíš částečně bioflavonoidy, které z grepů vytěžíš, budeš-li je pojídat čerstvé.  Pro tvé ratolesti je grep ideálním ovocem. Oni se sice malinko nad jeho nahořklou chutí ušklíbají, ale věř, že grep je díky kyselině listové mocným pomocníkem pro růst a správnou krvetvorbu.  Pokud ti grep nechutná, zkus šťávu z grepu doladit pomerančem, ta mu dodá nasládlou chuť.

Pomeranče

Pomeranče pocházejí z jihu Asie a jihu Číny. Dnes se pěstují i v americké Floridě a Kalifornii, v evropské Francii a na jihu Afriky. Ale není pomeranč jako pomeranč, věděla jsi třeba, že existuje až na dvě stovky odrůd? Nejlepší a nejkvalitnější jsou pomeranče se silnou kůrou, které ti na dotek přijdou pevné a těžké. Takové jsou sladké a obsahují hodně šťávy.

Pomeranče jsou opravdu bohaté na vitamín C, přičemž jeden pomeranč v sobě má celodenní množství potřebné pro tvé tělo, což je asi 70–85 mg céčka. Vitamín C napomáhá vitalitě, duševní svěžesti i štíhlé linii. Má pozitivní vliv na endokrinní žlázy a v neposlední řadě je jeho konzumace prospěšná i v intimním životě, který zkvalitňuje. Bioflavonoidy z dužiny pak brání oxidaci vitamínu C a navyšují jeho efektivitu.

Velkorysá dávka je v těchto plodech i jinak poskrovnu se vyskytujícího selenu, jež zdatně sekunduje vitamínu C v pomoci s obranyschopností organismu. Draslík, kterého je v pomerančích také hodně, je skvělý k odvodnění organismu a rozkladu tukových zásob na jednoduché látky, které jsou posléze zdrojem energie tvého organismu. Vitamíny řady B spolu s vápníkem podporují kvalitní pleť, vlasy, nehty a kosti. Hořčík v pomeranči pro změnu pomáhá svalům a vazům.

A konkrétní efekt pomerančů?

  • mobilizují látkovou přeměnu v buňkách a jsou poté zdrojem životní energie
  • pomohou ti při nesoustředěnosti a roztěkanosti
  • výrazně posilňují libido a imunitu
  • pomáhají endokrinním žlázám
  • jsou parťákem kvalitních vlasů, nehtů, kostí a pokožky
  • mají efekt při redukci váhy

Jak pomeranč ideálně baštit? 

Pomeranče bašti jen oloupané, ideálně je pojídej stejně jako grapefruity čerstvé, anebo z nich lisuj šťávu. První varianta zachová veškeré výživné látky, druhá tě o některé připraví. Každopádně je zapotřebí pomeranče zkonzumovat (nebo lisovat) vzápětí po oloupání, jinak ztrácejí na množství šťávy i křehkosti dužiny a rychle vysychají.

Citrony

Výrazně kyselý představitel jižního ovoce je citron. Původně pochází z Indie a Číny, ale dnes jej pěstují i v Itálii, Španělsku, Řecku, nebo Kalifornii. Samotný citron ti nejspíš nechutná, ale je silným spojencem v boji proti nachlazení a infekcím,  podporuje imunitní sytém tvého těla. Díky vitamínu C žaludeční sliznice efektivně tvoří kyselinu solnou a pepsin. To má za následek výrazně lepší zpracování bílkovin, vápníku i železa ve tvém těle.

Efekt citronu po tebe ?

  • je ideální proti stresu
  • výrazně podporuje obranyschopnost těla
  • díky dobrému zpracování vápníku posiluje kosti, vlasy a nehty
  • pomáhá lépe zpracovat v těle železo
  • posiluje tepny
  • podporuje růst buněk a tím napomáhá omlazení
  • s citronem snáze zeštíhlíš a zabojuješ s tuky

A jak si na citronu pochutnat?

Čerstvá šťáva a kůra je ideálním doplňkem k rybám, mořským plodům, sýrovým pokrmům, využiješ ho při tvorbě dezertů, moučníků a krémů. Ale i taková citronáda nebo citronová zmrzlina není od věci. A jsi-li gurmánka, zkus kandovaný citron – s kůrou.

Super recepty s citrusy

Grepový jogurt

Pro dvě až čtyři osoby potřebuješ 1 grep, kelímek bílého jogurtu, dvě polévkové lžíce medu a špetku skořice, hrst slunečnicových semínek. Grep oloupej a nakrájej na malé kousky. Smíchej jogurt v misce s medem, nakonec promíchej jemně s kousky grapefruitu. Servíruj v miskách a posypané slunečnicovými semínky a skořicí.

Pomerančové podmáslí

Pro dvě až čtyři osoby potřebuješ 4 pomeranče, 2 kiwi a 500 ml podmáslí. Pomeranče spolu s kiwi oloupej a zbav jader. Poté je nakrájej na malé kousky a v mixéru spolu s podmáslím důkladně rozmixuj. Podávej chlazené ve sklenicích.

Saláty s pomerančem

Saláty, do nichž se pomeranč hodí obsahují většinou řapíkatý celer, nebo čekanku, dále jablka, kiwi, banány, mandle, slunečnice, vařená vejce, sýr eidamského typu a jemnou zálivku. Doplnit lze salát i o maso (kachní, vepřové, drůbeží) nebo uzeniny (šunka, šunkový salám).

Citronáda

Pro dva lidi potřebuješ zhruba tři lžíce medu, tři citrony a litr vody. Citrony vymačkej a šťávu rozmíchej s medem. Pak smíchej s vodou. Podávej chlazené s kolečkem citronu. Citronáda je ideálním nápojem před sportováním, pohybovými aktivitami, ale i při těžší duševní práci.

A co ty? Také si pomáháš s citrusy při chřipce a nachlazení? Co u tebe funguje? Napiš nám své tipy do diskuze, těšíme se na příspěvky. 

Foto: Shutterstock.com

6.2.2018 6:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist