Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > Jak na dietní jídelníček > dietní jídla > dietní snídaně > 5 fit snídaní, které tě ráno nakopnou
Zdravá snídaně je základ. Zapomeň na kávu a jogurt – tato parodie na snídani tě ráno rozhodně nevybaví potřebnými živinami. Zkus ovesnou kaši, jahodové smoothie nebo slané snídaňové muffiny!
Na zdravou snídani neexistuje univerzální recept. Každému chutná něco jiného. Někdo si rád dá celozrnnou housku s máslem a šunkou, někdo si zas neumí představit ráno bez sladkého. Obecně platí, že pro brzké snídaně se více hodí sladká jídla – teď samozřejmě nemyslíme, že bys měla snídat dortíky. Ideální sladkou snídaní je obilná kaše s ovocem. O víkendech, kdy si můžeme zvonění budíku posunout na příjemnější dobu, nebo ho úplně vypnout, si můžeme dovolit snídat slané - třeba míchaná vajíčka.
Zdroj: archiv redakce
Kdo nesnídá, nenastartuje optimálně svůj organismus. Podepíše se to na dopolední energii i metabolismu. A nemysli si, že zdravou snídaní je káva a bílý jogurt. Taková snídaně je nutričně nevyvážená a v žádném případě tělu nedodá to, co ráno potřebuje. Pokud i ty patříš mezi ty, které přesvědčeně říkají, že ony snídat po ránu nemohou, věř, že i snídat se dá naučit. Zkus naše tipy na lehké a zdravé snídaně a dej nám vědět, jestli už to taky umíš!
. Zdroj: archiv redakce
Ovesná kaše je snídaňová rychlovka. Zapomeň přitom na instantní varianty! Hrubé ovesné vločky sice nestačí dát na minutu do mikrovlnky, více než 5 minut ti ale jejich vaření nezabere. Neříkej, že nemáš ráno 5 minut navíc! Instantní kaše jsou plné zbytečného cukru a celozrnných obilovin je v nich skutečně zanedbatelné procento. Ovesná kaše z cca 50 gramů ovesných vloček je skvělou snídaní pro každou snídající ženu (muž by si ráno pravděpodobně trochu přidal), je nutričně bohatá a výborně „nakopne“. I proto si ji oblíbily milovnice fitness a sportovkyně, které zajímá, co jí. Ovesná kaše nám hned po ránu dodá zázračný mix komplexních sacharidů, vlákniny, vitaminů a minerálů.
Ovesné vločky tedy povař asi 5 minut nebo až do chvíle, kdy se ti bude zdát, že má kaše dobrou konzistenci. Teď už máš skoro hotovo. Je jen na tobě, čím kaši dochutíš. My volíme banán a skořici nebo půl lžičky holandského kakaa. Zkus i variantu s bílým jogurtem.
Zdroj: archiv redakce
Jáhly nejsou pravděpodobně tou nejběžnější surovinou v naší spíži. Jsou ale cennou potravinou, kterou oceníš především v zimě – jáhly totiž skvěle prohřejí organismus. Navíc jsou zásaditého charakteru, což je poměrně ojedinělé. Jahelná kaše je ideálním pokrmem pro líné víkendové snídaně. Jáhly se totiž musí poměrně dlouho vařit a občas při vaření pohlídat – rychle se z nich vypaří voda. Poté, co jáhly zaliješ, nastav si kuchyňský budíček na 35 až 45 minut. Univerzální recept neexistuje, ale čím déle budeš jáhly vařit, tím jemnější kaše bude. Nasekané mandle, skořice a med už jsou tím posledním, co chybí téhle lahůdce k dokonalosti!
. Zdroj: archiv redakce
Snídaňové muffiny jsou zábavnou variantou klasické snídaně. Pokud máš ráda vajíčka, ale už se ti obehrála míchaná vajíčka i vajíčka naměkko či natvrdo, zkus tyto roztomilé muffiny.
Co budeš potřebovat? Asi na šest porcí 3 plátky šunky s 90% a vyšším podílem masa, 5 vaječných bílků, 2 celá vejce, ¼ hrnku mléka, ¼ hrnku čerstvého nasekaného špenátu, ¼ hrnku nastrouhaného čedaru, sůl a pepř na dochucení.
Předehřej troubu na 170°C. Na menší pánvi si můžeš osmažit šunku. V misce společně našlehej bílky a celá vejce. Přidej mléko, osol a opepři. Přisyp nasekaný špenát. Vymaž muffinovou pečící formu (nebo ji vylož papírovými kalíšky) a nalij do ní směs. Zasyp čedarem a šunkou. Poté muffiny peč asi 20 minut. Servíruj ještě teplé. Tyto muffiny jsou skvělé i díky tomu, že je můžeš mít klidně tři nebo čtyři dny v lednici a před snídaní je vždy nahřát.
Zdroj: archiv redakce
Pokud trpíš představou, že ty se snídat snad nikdy nenaučíš, zkus snídaňové smoothie. Zabere ti minimum času a příjemně osvěží. Dej do mixéru hrnek čerstvých jahod, ½ hrnku mléka, ½ hrnku ovesných vloček (vločky můžeš i přes noc nechat změknout ve vodě, pokud by ti vadilo, že bys ve smoothie cítila kousíčky vloček), ½ hrnku jogurtu. Smoothie je v mžiku hotové! Pokud se ráno skutečně nezastavíš, můžeš si ho vzít klidně i s sebou.
Zdroj: archiv redakce
„Ujíždíš“ na pražených müsli, i když víš, že to není pro tebe to nejzdravější? Kupované müsli jsou obvykle velmi sladké. Co si ale udělat domácí granolu a uchlácholit chutě na sladké o něco zdravěji? Granola s medem je i skvělou snídaní pro tvé děti.
Na 4 hrnky granoly budeš potřebovat asi ¾ hrnku sekaných mandlí, 3 hrnky ovesných vloček, ½ lžičky soli, ¼ hrnku třtinového cukru, ¼ hrnku medu, 3 lžíce kokosového oleje, ¼ lžičky vanilkového extraktu. Předehřej troubu na 170°C. Polovinu mandlí nadrť v drtiči nadrobno a dej je do mísy i se zbytkem sekaných mandlí. Přidej ovesné vločky, sůl, cukr a zamíchej. V mikrovlnce v malé misce dej ohřát med a kokosový olej – bude to trvat asi 40 sekund. Promíchej a přidej vanilkový extrakt. Smíchej obě směsi a vylož na pečící papír. Po pěti minutách pečení vyndej plech s granolou z trouby a promíchej ji. Pak peč dalších pět minut. Nech vychladnout a je hotovo!
. Zdroj: archiv redakce