Femina.cz > Vše o zdraví > 12 potravin, které bys měla jíst v horkých dnech a jako bonus 3 rychlé recepty, co tě ochladí
Některé druhy ovoce a zeleniny jsou ve slunných dnech téměř zázrakem. Účinkují podobně jako opalovací krémy – pomáhají ochránit kůži před spálením - ale dovedou i mnohem víc, třeba zpomalit proces stárnutí, hydratovat a pomohou i při podráždění pokožky....
Řeč je především o ovoci a zelenině obsahující karotenoidy – tedy fotosyntetická barviva, která zaručují zářivě žlutou, oranžovou či zelenou barvu třeba mrkvi, sladké bramboře, melounu či kapustě. Variantami karotenoidů jsou betakaroten, lykopen, a lutein, které také fungují jako antioxidanty. A pomoci ochránit proti spálení dovede také ovoce s vysokým podílem vitaminu C, jako třeba jahody.
Dermatologové ale druhým dechem dodávají, že ovoce a zelenina nedovede ochránit stejně jako krémy proti slunci. I přesto se ale vyplatí při dlouhodobějším pobytu na sluníčku upravit jídelníček, aby byla pokožka ještě lépe chráněná.
A které druhy ovoce a zeleniny jsou vhodné?
. Zdroj: archiv redakce
Obyčejné brambory stejně jako sladké brambory dovedou snížit škodlivé vlivy slunečních paprsků, nicméně ty sladké jsou mnohem zdravější. Stejně jako mrkev obsahují vysoký podíl betakarotenu a vitaminu C. Říká se, že škroby v bramborách dovedou „vytáhnout“ teplo.
Zdroj: archiv redakce
Zelený čaj obsahuje přírodní chemické látky a antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí pokožky v důsledku záření UV paprsků. Obsahuje ale kofein, a tak je dobré vypít denně maximálně čtyři šálky. Dobrou variantou je čaj rooibos, který v sobě nemá kofein, ale antioxidanty ano.
Zdroj: archiv redakce
Ovesné vločky obsahují speciální druh antioxidantů, který dokáže bojovat s volnými radiály a nenajdeme ho v žádné jiné potravině. Vyplatí se tedy začít den ovesnou kaší. Z ovesné kaše se dá vyrobit i maska na opálenou kůži. Stačí smíchat vločky s větším množstvím vody a dát na chvíli do ledničky.
Zdroj: archiv redakce
Okurky jsou do horkých dní prostě báječné, obsahují totiž převážně vodu, a tak pokožku skvěle hydratují. Navíc podporují tvorbu kolagenu, dobrého mimo jiné také v boji s rakovinou. Maska ze studených okurek dovede zchladit kůži podrážděnou sluncem, okurkový salát tě ochladí příjemně zevnitř a navíc po něm nepřibereš.
Zdroj: archiv redakce
Vyplatí se jíst ovoce s velkým podílem vitaminu C, jako jsou jahody, ostružiny či kiwi. Stačí 100 gramů jahod nebo kiwi a půl denně, a máš pokrytou denní potřebu tohoto vitaminu. A co víc, jsi jako bonus ještě chráněna před nebezpečným UV zářením.
Zdroj: archiv redakce
Rajčata jsou do horkých dní úžasnou zeleninou. Obsahují vitamin C a lykopeny, které pomáhají hydratovat pokožku a chránit proti volným radiálům. Ještě více lykopenů obsahují rajčata vařená, proto se vyplatí v létě jíst domácí rajčatový protlak – stačí čtyři lžíce.
Zdroj: archiv redakce
Stejně jako rajče obsahuje antioxidanty, které ochrání před UV zářením, navíc je plný vody, takže tři čtyři kousky pomohou pleť hydratovat, navíc snadno doplníš pitný režim, zkusit můžeš třeba melounové smoothie a také tě výborně u vody zasytí.
. Zdroj: archiv redakce
Čerstvé bylinky, zejména petrželka, bazalka, rozmarýn a šalvěj mají v sobě hodně antioxidantů. Zelené listy špenátu či salátu jsou plné antioxidantů a polyfenolů a karotenoidů, které chrání před škodlivými vlivy slunce. Takže bez zeleninového salátu se na pláž nebo k rybníku nevydávej. Kromě toho, že tě ochrání před sluníčkem, dáš si také zdravý oběd a těšit se z toho budou i tvá kila navíc.
. Zdroj: archiv redakce
Hořká čokoláda obsahuje flavanoidy, které pokožku vyhladí a rovněž ochrání proti slunci. Jen je dobré koupit čokoládu s aspoň 70% podílem kakaa. Zapomeň na čokoládové náhražky, po těch akorát přibereš.
Zdroj: archiv redakce
Je známé, že mrkev obsahuje betakaroten, který tělo přetváří ve vitamin A. Podle jedné studie dokonce lidé, kteří pili každý den mrkvovou šťávu po dobu 12 týdnů, měli o 50% méně zarudnutí na kůži než ti, kteří mrkvi neholdovali. Dermatologové doporučují zařadit několik mrkví do letního jídelníčku. Abychom zvýšili lepší vstřebání účinných látek, mělo by to být v kombinaci s tukem. Pokud budeš mrkvi v letních měsících holdovat více než jindy, můžeš se těšit také mnohem déle ze svého opálení.
. Zdroj: archiv redakce
Granátové jablko má v sobě extrémní množství antioxidantů, pomáhá při zánětech a brzdí stárnutí pokožky. Je dobré jíst dvě granátová jablka týdně, i semínka se počítají – dobré jsou v jogurtu nebo salátech.
Zdroj: archiv redakce
Podmáslí je skvělým pomocníkem při dehydrataci. Obsahuje spoustu vitaminů. A pokud jsi to přehnala se sluníčkem, pomůže ti při hojení spálené kůže. Stačí do podmáslí namočit kapesník nebo utěrku a přiložit jej na postižená místa. Podmáslí vytáhne horkost a zklidní kůži.
. Zdroj: archiv redakce
Melounové smoothie: Rozmixuj meloun s ledem, bazalkou a mátou. Podávej ihned.
Zelený čaj s čokoládou: Zahřej ovesné mléko, nech v něm vylouhovat pytlík zeleného čaje a poté v něm rozpusť trochu hořké čokolády.
Salát z granátového jablka: Oloupej dvě okurky a nakrájej na kostičky. Smíchej s nakrájeným granátovým jablkem, přidej koriandr a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Zalij šťávou z jednoho citronu, osol mořskou solí a přidej trochu olivového oleje.
Zdroj: archiv redakce