10 rad, jak se každý den stravovat zdravě

Máte pocit, že vám jde ze všech informací o zdravém stravování hlava kolem? Teoreticky máte nastudované skoro všechno, jenže praxe nějak pokulhává? Přitom nejde o nic složitého. Představíme vám vždy jednu zásadu zdravé výživy a k ní konkrétní příklad, jak ji v každodenním životě dodržovat. Možná vám pár rad pomůže zorientovat se v nepřehledné džungli nástrah stravování v dnešní době.

zdrave-stravovani-1100x618.jpg

1. Snižujte podíl tuků, zejména těch živočišných. Začněte u maličkostí. Mažete si na chleba máslo? Snižte vrstvu nebo ještě lépe nahraďte ho rostlinným tukem nebo pár kapkami panenského olivového oleje. Španělé nebo Italové to dělají běžně. Nepoužívají vrstvy tuků, jenom si na chleba kápnou olej.

2. Jezte více zeleniny, a to hlavně v syrovém stavu ve formě salátů, případně vařenou, dušenou nebo zapečenou. Připravte si doma trochu zeleninového salátu do krabičky. Můžete si sice koupit i hotové saláty, ale bývají drahé, nejsou vždy čerstvé a navíc na rozdíl od domácího výrobku nevíte přesně, co obsahují. Salát se dá k odpolední svačině spořádat i v kanceláři u stolu. Místo přílohy v podobě rýže či brambor si k večeři k masu dejte třeba směs vařeného hrášku, kukuřice a mrkve (kdo s tím nechce mít práci, sežene ji i mraženou).

3. Vynechávejte červené maso, dávejte přednost drůbeži a rybám. Pečete si přírodní vepřové plátky? Nahraďte je kuřecími. Velkou část jídel, do kterých běžně používáte vepřové a hovězí maso můžete stejně chutně připravit i s masem kuřecím nebo krůtím a jde o mnohem dietnější variantu. Vyzkoušejte třeba kuřecí guláš či sekanou z mletého krůtího masa.

4. Zařazujte do jídla rostlinné oleje, ovšem bez tepelné úpravy. Milujete hotové dresinky z obchodu? Zkuste je nahradit dresinkem vlastnoručně vyrobeným, připraveným na základě kvalitního rostlinného oleje a dalších přísad. Stačí přidat do oleje trochu bylinek, pár kapek citronové šťávy, špetku soli a pepře a dobrý dresink bez chemických přísad je na světě.

5. Pochutnejte si na méně tučných mléčných výrobcích. Polotučné mléko a jogurt nebo tvaroh je také chutné, nemusíte popíjet a jíst jenom plnotučnou variantu. Kelímek s tvarohem nebo jogurtem si přidejte do tašky, než ráno odejdete z domu. Budete mít s sebou chutnou svačinu plnou bílkovin, která vám odpoledne v práci přijde vhod. Pokud nejste schopny jíst bílou variantu, zkuste mléčné výrobky s různými příchutěmi nebo si do nich samy nějakou příchuť přidejte: čerstvé ovoce, oříšky, med, kukuřičné lupínky…

článek

6. Sladké moučníky vyměňte za ovoce. Zvykli jste si dát k dopolední svačině koblihu, croissant nebo třeba čokoládové sušenky? Nahraďte je pomerančem, jablkem nebo hruškou. Ovoce vám také dodá sacharidy, ovšem v mnohem nižším množství a navíc zcela postrádá tuk a bílý rafinovaný cukr. Pokud zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete ochutnat i sušené. Sáček s ním si nechte v práci v šuplíku. Ovšem tady pozor na množství, sušeného sníte daleko víc.

7. Nesolte tolik. Místo dvou špetek soli do jídla se spokojte s jednou. Nesypte si při obědě do polévky spousty vegety nebo nelijte maggi, v obou případech jde o velmi slané, umělé a nezdravé koření. Postupně zjistíte, že výraznou chuť pokrmu už nepotřebujete a budete si umět vychutnat mnohem jemnější nuance chutí. Pozor si dejte i na konzumaci potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené pražené oříšky a mandle, slané sýry či uzeniny). Volte dietnější uzeniny či sýry, z oříšků si vyberte přírodní neslané varianty).

8. Zbytečně neslaďte. Odvykněte si pít kávu sladkou jak cumel. Pokud vám hořká nechutná, doplňte ji mlékem, se kterým vás ještě více osvěží. Čaje neslaďte pokud možno vůbec. Vyhýbejte se zkrátka zbytečné konzumací bílého rafinovaného cukru. Třtinový cukr je drahý, pokud ale chcete, přidejte si do kávy lžičku hnědého cukru nebo vyzkoušejte přírodní sladidlo, rostlinu stévii.

9. Bílé pečivo nahraďte celozrnným. S chutí si k snídani dopřáváte rohlíky nebo housky z bílé mouky? Porozhlédněte se v obchodě po jejich celozrnné variantě. Kupte si jeden, který se vám bude nejlépe zamlouvat. Možná mu přijdete na chuť. Pokud ne, zkuste experimentovat i při příští návštěvě obchodu. Nabídka je široká a určitě časem najdete ten „svůj“ produkt, který bude nejenom zdravý, ale také dobrý. Také si můžete zkusit celozrnné pečivo samy upéct.

10. Omezte mlsání. Máte chuť na něco na zub, i když jste před chvílí jedly? Zapomeňte na sušenky, bonbóny nebo různé solené pochutiny. Připravte si předem sáček s jablečnými křížalami. Můžete si nachystat zdravé zeleninové chipsy, když kořenovou zeleninu jako mrkev či petržel nakrájíte na tenounké plátky, lehce pokapete olejem a opečete na plechu vyloženém pečícím papírem. Další variantou zdravé drobnosti k jídlu je pytlíček se směsí přírodních oříšků a rozinek. Udělejte si pohotovostní sáček s takovým mlsáním a noste ho vždy s sebou v kabelce. Nezabere vám moc místa a vy budete mít pamlsek kdykoli při ruce. Mnohem snáze pak odoláte pokušení v obchodech.

Foto zdroj: profimedia.cz

3.7.2014 10:00| autor: Helena Stejskalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist