První z pěti smyslů: chuť

Člověk a vyšší druhy živočichů jsou obdařeni smyslovou soustavou, kterou vnímají svět. Poznávají jeho chutě, vůně, obrazy, zvuky, tvary. Právě díky smyslům můžeme život naplno prožívat, užívat si radostí i rozpoznat nebezpečí. 

Smysly jsou neskutečně dokonalým nástrojem  – umožňují nejen člověku vnímat  okolí, ale také vnitřní prostředí organismu (např. interoreceptory sledují pH krve). Lidé ale spíše znají pět tradičních smyslů: chuť, čich, sluch, hmat a zrak. Zvláštní kategorií je „šestý smysl“, jakési pomyslné vyjádření intuice.

Ovšem jsou i některé další schopnosti, které do tradiční pětice nezapadají, přesto jsou přirozenou vlastností živých tvorů. Jde třeba o vnímání polohy, bolesti, teploty aj.

První z pětice: chuť

Tímto smyslem vnímáme různé látky rozpuštěné ve slinách nebo ve vodě. Proto rozpoznáme hořko, slano, sladko, kyselo a také umami (jde o pátou chuť, jejíž název pochází z japonštiny). Chuťové receptory jsou v pohárcích jazyka. Samotné centrum chuti se ale nachází v mozku, kde se tvoří výsledná chuť.

Nemusí se ale jednat je o chuť spojenou s jídlem. V přeneseném slova smyslu často lidé zmiňují „chuť na někoho“. V tomto případě se ale jedná o fyzickou žádostivost. Je to celkem logické, neb i v tomto případě se jedná o libé pocity.


Ať jde tedy o potraviny nebo třeba výběr partnera, přeji všem, ať je jejich chuťové pohárky nezklamou! 

8.10.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist