Ko-ko-ko-koktání

Někomu přijde koktání (palatolalie) k smíchu. Jinému k pláči. Kde se vlastně bere a je vůbec možné ho úspěšně odstranit? Na světě koktá 65 milionů lidí, tedy celé procento lidské populace.

Panovala domněnka, že koktání způsobuje narušení hlasivek. Ale příčina je v mozku, který řeč zpracovává jinak. Chronické koktání je objeví až u 5 procent dětí, u nichž se projeví mezi třetím a čtvrtým rokem, a u většiny se postupně vytratí. Ale bohužel u jednoho procenta přetrvá do dospělosti a spíše se drží mužů. Zadrhávat ovšem může dospělý člověk i důsledkem úrazu nebo nemoci. Paradoxem je, že koktající lidé obvykle dobře zvládají gramatiku i intonaci.

Pro děti je pak obtížné vyrovnat se s koktáním např. ve škole. Pedagogové stále dělají chybu, že tyto děti nutí mluvit a jejich sebevědomí pak dostává pořádnou ránu. Cítí se poníženi, okolí je nerespektuje a tyhle pocity si odnesou až do dospělosti.

Koktání má několik projevů: zadrhávání v důsledku blokády proudu řeči, opakování či protahování slabik. Pro takto postiženého jedince je mluvení hodně namáhavé. Je spojené s nápadnou křečovitostí mimických svalů, doprovází ho trhání hlavou, ramen nebo celé horní části těla.
S koktáním pomáhá celá řada specialistů, protože příčiny mohou mít fyziologický i duševní původ. Jde o psychology, logopedy, jazykové poradce i fonetiky. Nutné je jedno – začít s nápravou co nejdříve!

Zajímavosti:
•    Existuje lék Pagoclone, ale do lékáren se dostane nejdříve za pár let. Při testech dokázal vyléčit řadu pacientů. Vědci ho stále zdokonalují.
•    Koktáním trpěla a trpí řada významných osobností: např. Mojžíš, císař Claudius, král Francie  Ludvík II i Anglie Karel I. a Jiří VI., Winston Churchill, Isaak Newton, Charles Darwin, Bruce Willis, Marylin Monroe, Antony Quinn, Rowan Atkinson, Mike Tyson aj.

11.10.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist