Vánoce: 1. část – jak je zdravě přežít

Každé předvánoční období je doslova hon. Najít si chvilku jen pro sebe je téměř nemožné, ale měli bychom se alespoň pokusit na chvíli opustit myšlenky na úklid, pečení cukroví, nákupy dárků…  Vánoce přeci mají být svátky klidu, ne šílenství.

Sladkosti a pohyb

Vánoce jsou navíc útokem na štíhlou linii. Základem je tak rovnováha mezi příjmem potravy a výdajem energie. Přijmeme-li více energie v jídle, což je v době adventu velice snadné, musíme se víc hýbat, aby tělo energii opět vydalo. Pokud se tak nestane, začneme tloustnout. To platí v jakémkoli ročním období a bez ohledu na to, zda jsou svátky či nikoli.


Zimní aktivity

Občasné ochutnání cukroví nemůže uškodit, pokud jej vyrovnáme dostatečným pohybem.  Člověk přeci není medvěd, aby ulehl k zimnímu spánku, že? Vhodných pohybových aktivit je celá řada, proto nezapomínejme najít si na ně několikrát týdně alespoň 30 až 40 minut.

Fyzickou aktivitu nepředstavuje pouze sportování a cvičení, jedná se o veškerou pohybovou aktivitu za den, která by měla být postupně zvyšována. Existuje například představa, že chůze není účinná pohybová aktivita. Je tomu ale právě naopak! Dostatečně dlouhá svižná chůze, pokud při ní nedochází k přetížení kloubů a šlach, je velmi účinná a dostatečná. A není nic krásnějšího, než se vydat na procházku zasněženou krajinou nebo vánočně vyzdobeným městem a vychutnávat si atmosféru!

Lyžování

Mezi oblíbené zimní sportovní aktivity patří lyžování. Pro účely hubnutí je lepší chůze nebo běh na běžkách, které jsou z hlediska aerobního pohybu vhodnější, než sjezdové lyžování. Navíc posilujeme nejen činnost srdce, ale také velké svalové skupiny – nohy, hýždě, záda, paže a hrudník.
U sjezdového lyžování hodně záleží na čase, kvalitě terénu, rychlosti apod. Obtížnější terén nás sice nutí k vynakládání většího množství energie, ale dochází k přetěžování pohybového aparátu – především kloubů. Dva dny v týdnu strávené na běžkách jsou vhodnou zimní variantou například běhu.

Plavání

Kromě lyžování je v zimních měsících oblíbené plavání v krytém bazénu. Jde o fyziologicky nejvhodnější cvičení – střídá napětí s relaxací, což příznivě působí na činnost pohybového aparátu, krevního oběhu, nervové soustavy i dýchacího ústrojí. Otužuje a rovnoměrně rozvíjí organismus, což vede k prevenci proti mnohým chorobám. Pro plavání za účelem redukce hmotnosti musíme dodržovat přiměřené, nejlépe střední, tempo intenzity a dobu plavání alespoň 30 minut, a to 3x týdně v případě, že nevykonáváme jinou aerobní aktivitu. Přesto plavání jako jediná aktivita pro redukci hmotnosti většinou nestačí. Bohužel.

Cvičení doma

Chceme-li cvičit doma, doporučuje se začít například jednoduchými posilovacími a protahovacími cviky, následovat může jízda na rotopedu nebo chůze na běhacím pásu. Je ale dobré nezapomenout ani na skupinové aktivity, jako například aerobik nebo tanec. Nejdůležitější je dělat to, co nás baví.

26.11.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist