Trojbarevný dort se šlehačkovým krémem

Suroviny

hladké mouky
50 g
polohrubé mouky
50 g
krupicového cukru
170 g
vajec
3 ks
hořké čokolády
30 g
oleje
3-4 PL
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
smetany ke šlehání
2 balení
lískových nebo vlašských oříšků (namletých)
100 g
másla
100 g
vanilkového cukru
1 balíček
ostrá zavařenina na potření
dle potřeby
nasekané oříšky
dle potřeby
čokoládové hoblinky
dle potřeby

Postup přípravy:

Těsto: 50 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 90 g krupicového cukru, 3 vejce, 30 g hořké čokolády, 3–4 lžíce oleje, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Náplň: 2 kelímky smetany ke šlehání, 80 g cukru, 100 g lískových nebo vlašských oříšků (namletých), 100 g másla, 1 vanilkový cukr, ostrá zavařenina na potření, nasekané oříšky a čokoládové hoblinky na ozdobení

Čokoládu rozehřejte za stálého míchání ve vodní lázni. Bílky vyšlehejte s částí cukru na pevný sníh. Žloutky utřete s čokoládou a zašlehejte do sněhu. Vsypte prosetou mouku, zbylý cukr a olej a zlehka umíchejte vláčné těsto. Naplňte jím vymazanou a vysypanou dortovou formu a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Korpus upečte (asi 35 minut), špejlí vyzkoušejte propečenost těsta, potom nechte chvíli vychladnout, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout úplně. Z korpusu odkrojte asi 1 cm tenký plát a ten rozdrobte do misky. Silnější plát namažte zavařeninou a nechte zaschnout. Svařte 1 kelímek smetany s oběma cukry, přidejte mleté oříšky a opatrně vařte asi 2 minuty do zhoustnutí (občas promíchejte). Směs nechte vychladnout, smíchejte se změklým máslem a ušlehejte do krému. Potom vmíchejte rozdrobenou část korpusu a krém natřete na zavařeninu. Druhý kelímek smetany ušlehejte na tuhou šlehačku a potřete jí dort (nebo ozdobte pomocí cukrářského sáčku). Povrch posypte nahrubo nasekanými oříšky a hoblinkami čokolády. Nechte v chladu ztuhnout a pak podávejte.

Hodnocení

2.8  Hodnoceno: 13x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
16.10.2016 4:34| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist