Femina.cz » Recepty » majonéza » majonéza se žloutky » Domácí majonéza se žloutky

2,3

Domácí majonéza se žloutky

Recepty: | autor: Martina Chlumská | vydáno 08. 03. 2008

Ingredience:

šťáva z citronu nebo ocet
kukuřičného nebo olivového oleje 350 ml
sůl, pepř

Postup přípravy:

Majonéza je nevařená omáčka připravená z oleje, žloutků, octu a šťávy z citronu. K přípravě používáme mísu ze skla nebo porcelánu a dřevěnou vařečku. Při použití kovových pomůcek by se nám majonéza dobře nesmíchala. Majonéza z kukuřičného oleje je velmi lehká, ale s olivovým olejem je chutnější.

V misce rozšleháme žloutky. Mírně osolíme. Za stálého (opravdu stálého) míchání přiléváme pomaličku olej. Olej přiléváme po malých kapkách, zvlášť ze začátku, jinak se nám majonéza nesmíchá. Nakonec znovu osolíme a pomalu přimícháme citrónovou šťávu. Jestliže chceme mít majonézu velmi lehkou a málo kalorickou, nahradíme asi třetinu oleje vlažnou vodou.

Chceme-li majonézu více chutnou, přidáme na každý žloutek 1 lžičku hořčice. Přidáme ji hned na začátku. Pro zjemnění majonézy k ní přidáme šlehačku.

CO BYSTE O PŘÍPRAVĚ MAJONÉZY MĚLI VĚDĚT?

· Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí. Vajíčka vyndáme z ledničky asi 1-2 hodiny dříve.

· V zimě za nízkých teplot ponoříme misku na 1 minutu do vařící vody a pak ji dobře osušíme. Nádobu s olejem ponoříme asi na 20 sekund.

· Jestliže musíme přerušit přípravu, přidáme pár kapek citronu nebo octu a zamícháme. Maximálně do 15 minut musíme v přípravě pokračovat.

· Jestliže se nám majonéza zdá být příliš hustá, přidáme pár kapek citrónové šťávy nebo octu.

· Jestliže se nám majonéza srazí, musíme začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidáváme za stálého a pomalého míchání sraženou omáčku.

· Jestliže majonézu nespotřebujeme ihned, přidáme ke konci přípravy 1-2 lžíce vody.

· Jestliže jsme použili olivový olej, majonézu nesmíme nechat více než 30 minut v ledničce. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí. Při použití kukuřičného oleje ji můžeme nechat 1 den v ledničce v uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!


Domácí majonéza se žloutky



Štítky:

 


Autor receptu:

Martina Chlumská


Ohodnocení receptu:

Celkové hodnocení
Hodnoceno: 3 x

2.3
Nechutnalo
Chutnalo
 
 
 
 
 

Komentáře (3):


Načíst další komentáře ()


Související recepty:

Podle kuchyně


Podle typu jídla


Podle náročnosti


Vyhledat recept

Testy kosmetiky

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Vůně pro smyslnou ženu...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 06. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Lev

06. 12. 2016 Horoskop Lev

Dnes najdeš velmi zajímavou inspiraci, která tě nakopne k vlastní tvorbě. A pokud se do toho skutečně opřeš, jednou z... Celý horoskop

Karta dne

Smrt
Cokoliv tě trápí, máš velkou příležitost jednou provždy smést ze stolu, na nic již nečekej a začni jednat. Pusť se do odstraňování všech překážek, které ti stojí v ces...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist