Femina.cz » Recepty » majonéza » majonéza se žloutky » Domácí majonéza se žloutky

2,0

Domácí majonéza se žloutky

Recepty: | autor: Martina Chlumská | vydáno 08. 03. 2008

Ingredience:

šťáva z citronu nebo ocet
kukuřičného nebo olivového oleje 350 ml
sůl, pepř

Postup přípravy:

Majonéza je nevařená omáčka připravená z oleje, žloutků, octu a šťávy z citronu. K přípravě používáme mísu ze skla nebo porcelánu a dřevěnou vařečku. Při použití kovových pomůcek by se nám majonéza dobře nesmíchala. Majonéza z kukuřičného oleje je velmi lehká, ale s olivovým olejem je chutnější.

V misce rozšleháme žloutky. Mírně osolíme. Za stálého (opravdu stálého) míchání přiléváme pomaličku olej. Olej přiléváme po malých kapkách, zvlášť ze začátku, jinak se nám majonéza nesmíchá. Nakonec znovu osolíme a pomalu přimícháme citrónovou šťávu. Jestliže chceme mít majonézu velmi lehkou a málo kalorickou, nahradíme asi třetinu oleje vlažnou vodou.

Chceme-li majonézu více chutnou, přidáme na každý žloutek 1 lžičku hořčice. Přidáme ji hned na začátku. Pro zjemnění majonézy k ní přidáme šlehačku.

CO BYSTE O PŘÍPRAVĚ MAJONÉZY MĚLI VĚDĚT?

· Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí. Vajíčka vyndáme z ledničky asi 1-2 hodiny dříve.

· V zimě za nízkých teplot ponoříme misku na 1 minutu do vařící vody a pak ji dobře osušíme. Nádobu s olejem ponoříme asi na 20 sekund.

· Jestliže musíme přerušit přípravu, přidáme pár kapek citronu nebo octu a zamícháme. Maximálně do 15 minut musíme v přípravě pokračovat.

· Jestliže se nám majonéza zdá být příliš hustá, přidáme pár kapek citrónové šťávy nebo octu.

· Jestliže se nám majonéza srazí, musíme začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidáváme za stálého a pomalého míchání sraženou omáčku.

· Jestliže majonézu nespotřebujeme ihned, přidáme ke konci přípravy 1-2 lžíce vody.

· Jestliže jsme použili olivový olej, majonézu nesmíme nechat více než 30 minut v ledničce. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí. Při použití kukuřičného oleje ji můžeme nechat 1 den v ledničce v uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!


Domácí majonéza se žloutky



Štítky:

 


Autor receptu:

Martina Chlumská


Ohodnocení receptu:

Celkové hodnocení
Hodnoceno: 1 x

2
Nechutnalo
Chutnalo
 
 
 
 
 

Komentáře (2):


Načíst další komentáře ()


Související recepty:

Podle kuchyně


Podle typu jídla


Podle náročnosti


Vyhledat recept

Testy kosmetiky

Pharma Future SUN cream na opalování 30 SPF/UVA

Pharma Future SUN cream na opalování 30 SPF/UVA

Voděodolný opalovací krém...

Testy kosmetiky: Sluneční | vydáno 25. 07. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

25. 07. 2016 Horoskop Ryby

Tolik jsi toužila po lásce a teď, když jsi ji konečně našla, si nejsi vůbec jistá, jestli je to ten pravý. Dej tomu j... Celý horoskop

Karta dne

Sedm pohárů
Ještě není správný čas, abys ukončila jistou nepříjemnou zkušenost, kterou jsi prožila s láskou, která nebyla opětována. Uspořádej si myšlenky, přestaň si cokoliv vyčí...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Letní trendy, zahradní party i žhavý flir...

Léto je skvělé z tisíce různých důvodů. Takže třeba proto, že je krásně, že můžeme grilovat, chodit do letního kina, ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist