Femina.cz » Recepty » majonéza » majonéza se žloutky » Domácí majonéza se žloutky

2,0

Domácí majonéza se žloutky

Recepty: | autor: Martina Chlumská | vydáno 08. 03. 2008

Ingredience:

šťáva z citronu nebo ocet
kukuřičného nebo olivového oleje 350 ml
sůl, pepř

Postup přípravy:

Majonéza je nevařená omáčka připravená z oleje, žloutků, octu a šťávy z citronu. K přípravě používáme mísu ze skla nebo porcelánu a dřevěnou vařečku. Při použití kovových pomůcek by se nám majonéza dobře nesmíchala. Majonéza z kukuřičného oleje je velmi lehká, ale s olivovým olejem je chutnější.

V misce rozšleháme žloutky. Mírně osolíme. Za stálého (opravdu stálého) míchání přiléváme pomaličku olej. Olej přiléváme po malých kapkách, zvlášť ze začátku, jinak se nám majonéza nesmíchá. Nakonec znovu osolíme a pomalu přimícháme citrónovou šťávu. Jestliže chceme mít majonézu velmi lehkou a málo kalorickou, nahradíme asi třetinu oleje vlažnou vodou.

Chceme-li majonézu více chutnou, přidáme na každý žloutek 1 lžičku hořčice. Přidáme ji hned na začátku. Pro zjemnění majonézy k ní přidáme šlehačku.

CO BYSTE O PŘÍPRAVĚ MAJONÉZY MĚLI VĚDĚT?

· Olej, žloutky a citrónová šťáva musí mít teplotu prostředí. Vajíčka vyndáme z ledničky asi 1-2 hodiny dříve.

· V zimě za nízkých teplot ponoříme misku na 1 minutu do vařící vody a pak ji dobře osušíme. Nádobu s olejem ponoříme asi na 20 sekund.

· Jestliže musíme přerušit přípravu, přidáme pár kapek citronu nebo octu a zamícháme. Maximálně do 15 minut musíme v přípravě pokračovat.

· Jestliže se nám majonéza zdá být příliš hustá, přidáme pár kapek citrónové šťávy nebo octu.

· Jestliže se nám majonéza srazí, musíme začít od začátku s novým žloutkem. K němu pomalu přidáváme za stálého a pomalého míchání sraženou omáčku.

· Jestliže majonézu nespotřebujeme ihned, přidáme ke konci přípravy 1-2 lžíce vody.

· Jestliže jsme použili olivový olej, majonézu nesmíme nechat více než 30 minut v ledničce. Olej ztuhne a omáčka se rozdělí. Při použití kukuřičného oleje ji můžeme nechat 1 den v ledničce v uzavřené nádobě.

Dobrou chuť!


Domácí majonéza se žloutky



Štítky:

 


Autor receptu:

Martina Chlumská


Ohodnocení receptu:

Celkové hodnocení
Hodnoceno: 2 x

2
Nechutnalo
Chutnalo
 
 
 
 
 

Komentáře (2):


Načíst další komentáře ()


Související recepty:

Podle kuchyně


Podle typu jídla


Podle náročnosti


Vyhledat recept

Testy kosmetiky

Lirene regenerační krém s Aloe vera a karité máslem

Lirene regenerační krém s Aloe vera a karité máslem

Krém intenzivně hydratuje pokožku, redukuje dokonce i hluboké vrásky, vytváří efekt liftingu.

Testy kosmetiky: Pleťová | vydáno 23. 09. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

25. 09. 2016 Horoskop Kozoroh

Všechny staré vztahy dospěly ke konci. Všechno, co ti již neslouží, neposouvá tě vpřed, ukončíš. Dobře děláš, nová en... Celý horoskop

Karta dne

Spravedlnost
Dej si čas a nerozhoduj se na základě emocí, jako je vztek nebo strach, to nejsou dobří pomocníci. Nesnaž se dělat žádné radikální změny, dokud se zcela neuklidníš a n...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, podzimní depka i ryc...

Je to až neuvěřitelné, jak ten čas neskutečně letí. Měsíc už zase utekl jako voda a kromě toho, že dětem skončily prá...

Celý článek

Módní policie

TOPlist