Domácí pesto zvládne každý

Pesto je pochoutka, která je za pár minut hotová a hlavně – domácí je prostě domácí. Jeho výroba je překvapivě jednoduchá. Takže ji zvládne naprosto každý!

Potřebujeme:
–    větší množství listů bazalky (na dvě malé skleničky stačí ostříhat plný truhlík bazalky)
–    jedno balení slunečnicových semínek (cca 200 g)
–    olivový olej, může být i slunečnicový
–    sůl
–    česnek (podle chuti)
–    (parmezán) dávám do závorek, protože v nejhorším případě můžete vynechat a pokrm si sýrem posypat až před podáváním

Bazalkové lístky natrháme,můžeme rostliny i ostříhat, stonky nevadí, budeme mixovat úplně najemno. Pak v mixéru rozdrtíme slunečnicová semínka a přilíváme olivový olej tak, aby vznikla kašovitá konzistence. Nakonec přidáme bazalkové listy a mixujeme tak dlouho, až vznikne zelená kaše. Ke konci můžeme protlačit či přidat celý stroužek česneku. Upozorňuji jen na to, že je velmi aromatický, takže stačí opravdu symbolické množství. Během celého procesu postupně přiléváme olej tak, aby vznikala řídká kaše. Ještě upozorním na jednu chybu, kterou jsem podruhé udělala – lístky jsem omyla a pracovala s mokrými. Voda způsobí, že pesto černá, je řídké a kazí se. Takže – vždy jen suché lístky! Nakonec celou směs jen lehce osolíme.

Ve správném pestu by měl být ještě najemno nasekaný parmezán, který přidáváme ke konci mixování. Pokud ho nemáte, nezoufejte, vůbec to nevadí, jakýkoliv jiný sýr lze použít poté přímo na jídlo.

V lednici vydrží několik týdnů, nemusíte se bát nedostatečné konzervace, olej a sůl dostatečně zakonzervují, je to v podstatě takový ochucený olej.

Použití pesta:
Pesto  je známá italská specialita na těstoviny, ale zkuste ho třeba na chleba s plátkovým sýrem, je to překvapivě dobré. A stejně ho lze využít i na marinování masa, fantazii se meze nekladou. Jo a s párkem místo hořčice je taky bezva.

Foto: womansday.ninemsn.com.au, zestycook.com, theblondcook.com, abeautifulmess.com, theitalianfork.com, judicialpeach.com, whatsmarinating.blogspot.com, 5dollardinners.com, jennysteffens.blogspot.com, nomnomti.me, dashofsavory.com, amazingpaleo.com, foodcomas.com, maysquared.com, foodwithaboy.com, theitalianfork.com, jennysteffens.blogspot.com, surfky.com, homemadelevity.com, applecrumbles.com, bitesoutoflife.com, theblondcook.com, lastcrumb.com, seedsnsmiles.com, saporeravioli.com, blog.williams-sonoma.com, cookingforkeeps.com, naturelita.com, purplefoodie.com, beyondsweetandsavory.com

17.8.2008 12:00| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist