Femina.cz » Magazín » Zábava » Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny

Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny

Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny

Magazín: Zábava | autor: Petra Martišková | vydáno 20. 03. 2012

Za okny už to pomalu ale jistě vypadá, že by nekonečně dlouhá zima mohla předat svou vládu jaru a s tím je pro nás všechny spojené jedno jediné - odhazování tlustých kabátů a hubnutí do sukní a přiléhavých triček.

To je beze sporu činnost záslužná a hlavně obdivuhodná, ale pokud patříte spíše mezi ty, kteří na nějaké to kilo navrch nehledí a rádi si dopřejete dobré jídlo, pak hubnutí odložte na později a překvapte svou rodinu novými chutěmi a recepty. Že nevíte, kde je pořád hledat? Pak sáhněte po novinkách z produkce společnosti Euromedia Group, k.s., z nakladatelství Ikar.


Asi každá žena má ráda jídla rychlá, ale také jídla, při jejichž přípravě se zašpiní minimum nádobí. Tak přesně taková najdete v knize Pokrmy z jednoho hrnce. Kromě sytých polévek v ní najdete recepty na rychlé restované pokrmy, snadná zapečená jídla, polévky, guláše, restovanou zeleninu, nebo rychlé večeře. Při vaření v jednom hrnci se chutě promíchají, propojí, rozvinou, a proto patří takto uvařené pokrmy k nejchutnějším. Nádobu pak přenesete na jídelní stůl, zvednete poklici a můžete nabírat. Více než 80 receptů pro celou rodinu doplňují tipy a techniky s podrobným popisem, které zpříjemní každodenní vaření oblíbeného texasko-mexického chilli con carne, irského dušeného masa, italského osso bucca, exotického kedgeree či pad Thai.

 

Milovníci sladkostí by pak rozhodně neměli přehlédnout knihu Ivety Danešové  - Iveta a české sladkosti. Vůně vanilky, těsto upečené dozlatova, neodolatelné kombinace ingrediencí – to jsou Ivetiny domácí koláče, buchty, lehké nadýchané dorty, nejrůznější cukroví, dezerty, pečivo a osvěžující zmrzliny. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo si chce dopřát něco sladkého. Pod vedením nadšené cukrářky s chutí a nadšením upečete adventní věnec, broskvovo-třešňovou buchtu, české koláče, domácí perník, čokoládový dort, hruškové briošky, indiánky či jablkové vdolky...

Tady máte malou ochutnávku:


Tvarohový koláč

Příprava: 40 minut

Pečení: 30 minut

Počet porcí: 8

Ingredience

Těsto

160 g hladké mouky + na vysypání formy

130 g změklého másla + na vymazání formy

50 ml vody

1 žloutek + na potření

moučkový cukr na posypání


Náplň

250 g tvarohu

2 žloutky

moučkový cukr na oslazení tvarohu podle chuti

½ sáčku vanilkového cukru

30 g drcených mandlí

rozinky

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si náplň tak, že tvaroh smíchejte s ostatními surovinami. Mouku dejte do mísy a přidejte na kousky nakrájené máslo. Připravte si drobenku. V míse rozmíchejte žloutek s vodou a přilijte do mouky. Vypracujte těsto, které poté rozdělte napůl a z každé půlky vyválejte placku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy rozložte jednu placku, kterou potřete připravenou tvarohovou náplní a přikryjte druhou plackou. Kraje hezky umačkejte, aby náplň nevytekla. Koláč potřete žloutkem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.


Chybí vám k sladkému pečení marmelády? Pak sáhněte po knize Marmelády a želé - Dokonalá chuť a vůně v jediné sklenici – radost z vlastní výroby od autorů Gerlacha Hanse, Susanny Bingemerové. Že se v zimě a na jaře zavařovat nedá? Tak tahle publikace vás přesvědčí o pravém opaku. Zavařeniny jsou v ní seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

 

A k dobrému jídlu patří beze sporu i dobré pití. Udělejte něco pro své zdraví a naučte se pít každý den kvalitní čaj z bylinek a ovoce. Průvodcem vám může být Rudi Beiser a kniha Čaje z bylinek a ovoce.

Máte rádi bylinné čaje? Rozhlédněte se v přírodě po jejich přísadách a připravte si vlastní směsi. Když se bylinky sklidí v optimální době a šetrně se usuší, jejich chuť a blahodárný účinek jsou jedinečné.

Přehledný atlas 68 bylin seřazených abecedně podle latinských názvů pomůže slovem i obrazem k rychlé orientaci a navíc obsahuje i kalendáře sběru a recepty.

A co se v knize dozvíte?

  • Jak snadno najít ty správné rostliny a bezpečně je rozpoznat
  • Základní informace o sběru, sušení a kombinaci bylin
  • Podrobnosti o přípravě, chuti a účinku 68 bylin
  • Praktické rady do kuchyně i pro zahradu


Více informací najdete na www.bux.cz.

Další články z rubriky

Komentáře (11)

Datum Autor Nadpis
12. 05. 2012 helenadon mlsání (reakcí: 0)
05. 04. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
02. 04. 2012 Mishka7 Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny (reakcí: 0)
23. 03. 2012 manislava zdravé mlsání (reakcí: 0)
21. 03. 2012 lucik21 ... (reakcí: 0)
20. 03. 2012 pepina . (reakcí: 0)
20. 03. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)
20. 03. 2012 ladouch . (reakcí: 0)
20. 03. 2012 Daniela76 Mlsání (reakcí: 0)
20. 03. 2012 krockovapavla :) (reakcí: 0)
20. 03. 2012 Bobina1 - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Eucerin Krém na nohy UreaRepair Plus 10%

Eucerin Krém na nohy UreaRepair Plus 10%

Pro zdravou pokožku nohou a krásná chodidla!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 24. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Rak

26. 03. 2017 Horoskop Rak

Pokušení podvést partnera dnes bude velmi silné, ale nedělej to, pokud o toho svého nechceš přijít. Nevěra by se velm... Celý horoskop

Karta dne

Poslední soud
Velmi brzy již začne nová fáze tvého života, nyní stojíš na pomyslné křižovatce a musíš se rozhodnout, kterým směrem půjdeš. Neváhej, protože uvnitř svého nitra jsi ji...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Femina v novém kabátku

Nový týden je tady a s ním také konečně po dlouhé zimě oficiálně přichází jaro. Také už se nemůžeš dočkat, až se přír...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist