Triky prodejců rychlého občerstvení aneb Zaměstnanci radí, co si rozhodně nedávat

Taky si ráda dopřáváš rychlý oběd ve fastfoodech? No, možná že přestaneš. Zaměstnanci nejznámějších světových řetězců si pustili pusu na špacír a prozradili, jaké mají tyto společnosti praktiky a co všechno díky tomu sníme. Neuvěříš.

Na sociální síti proběhla velmi zajímavá anketa. Klíčová otázka zněla: „Zaměstnanci fastfoodů, můžete nám prozradit, co bychom si u vás nikdy neměli objednat?“ Za pouhých 24 hodin přišlo více než 16 tisíc odpovědí. Takže je zřejmé, že bohužel rozhodně bylo o čem psát.

Asi každý, kdo byl někdy na brigádě kdekoliv, kde se připravovaly nějaké pokrmy, většinou poté své kamarády celkem důrazně upozorňoval, aby si dané jídlo rozhodně nedávali. Já osobně znám historky o myších rozemletých v majonézách či o přípravě drůbežího salámu z pařátků chcíplých opeřenců. Z vlastní zkušenosti pak vím, že například hodně uleželý vlašský salát se určitě dá ještě prodat, stačí ho jen smíchat s novým – a hotovo, nebo že rumové koule v cukrárnách jsou smíchané zbytky starších dortů s dostatečným množstvím rumu, který překryje chuť třeba už žluklého másla. A co ještě práskli zaměstnanci na své chlebodárce? 

Varování těch, kteří vidí pod pokličku

„Všechno ovoce ve známém řetězci kaváren je původně zmražené a následně se rozmrazuje. Ne že by to chutnalo nějak špatně, nicméně, když člověk uváží, jak je tam vše drahé, nemělo by to být náhodou čerstvé?“ pohoršuje se Likeabaker. Chápeme jeho rozhořčení, nicméně tohle nám přijde jako malá ryba. Bude hůř.

Uživatel Verne Asimov radí vyhnout se po snídani raději všemu, co obsahuje vejce. Ta totiž příliš dlouho čerstvá nevydrží. Také se podle něj rozhodně vyplatí nebrat menu označené slovy: Tajemné, S překvapením a podobně. Co konkrétně se do něho dává, neví často ani zaměstnanci… A bez rizika nejsou ani kuřata. „Veškerá kuřata, která nejsou na kosti – třeba v sendvičích, salátech nebo slaných koláčích, bývají často stará i několik dní,“ píše restaurant-worker.

A že se při pročítání jídelního lístku vyplatí myslet, potvrzuje i další tip od Anc6. „Pokud vidíte něco v menu, z čehož se ani jedna surovina nevyskytuje v dalších jídlech z jídelního lístku, dejte si pozor. Například moje restaurace nabízela vepřový sendvič, jenže vepřové jsme kromě toho na nic jiného nedávali, nikdo si jídlo příliš neobjednával, a tak vepřové nebylo čerstvé, ale staré několik dní až týden. Netvrdím, že vám z toho bude hned špatně, ale určitě to není čerstvé jako ostatní jídla z menu.“ Dalším celkem známým fíglem restaurací jsou velmi ostré steaky. Tak na ty také pozor. Dost často se takový chilli steak totiž zrodí z již nepříliš vábně vonícího masa. A když už maso nevoní, není nic jednoduššího, než mu dopřát voňavou košilku z koření gyros nebo chilli. 

„Hranolky? Ty se mohou prodávat donekonečna bez ohledu na to, jak jsou staré,“ píše zase pracovník řetězce, který prodává hamburgery. No, nic moc, ale teď přichází vážně „lahůdka“.

Možná taky ráda třídíš odpad, ale recyklovat jídlo? To se jednomu udělá docela špatně. Nicméně dělá se to. Nejčastěji s chlebem nebo chuťovkami podávanými zákazníkovi zvlášť na misce jako přílohu. Co zákazník nesní, šoupne se druhému a je. Takto zrecyklovat se dá třeba kečup, hořčice, majonéza. Docela hnus, že? No, jdeme dál na třešinku na dortu všech hrůz.

Myslíš si, že když si dáš v restauraci salát, tak si dopřáváš svou denní porci zdraví? Záleží, kde si ho dáš. V některých hospodách může být zelenina po restaurační úpravě vyloženě zdraví škodlivá. „Že je salát zdravý? Tak na to taky bacha, někde ho totiž, aby vydržel déle čerstvý, koupou v naředěném mycím prostředku,“ píše scottsopinion. Co na to asi hygiena, že? 

Možná by bylo úplně nejlepší se na celé fastfoody a pochybné restaurace vyprdnout. Nejen kvůli zdraví, ale také kvůli štíhlé linii. 

Co tě stojí hamburger a cola?

Kromě toho, že to není zrovna žádná zdravá strava, kterou by ocenil tvůj lékař nebo dietolog, jde také o pořádné kalorické bomby. Víš, kolik hodin musíš strávit sportem, abys spálila všechny přijaté kalorie po takovém obloženém hamburgeru? Tak například velký hamburger s velkými hranolkami a Coca-colou vydá na šest hodin a třicet šest minut tance, 2, 5 hodiny běhu či 6 hodin a 16 minut jógy. A odčinit zdánlivě nevinnou svačinku v podobě latté a donutu lze téměř dvěma hodinami jógy či 47 minutami běhu, chodit bys musela 1 hodinu a 34 minut. Podobně je na tom „pouhé“ jahodové frapuccino. Pokud se budeš chtít zbavit, musíš si dopřát 40 minut běhu, 37 minut jízdy na kole či téměř hodinu a půl chůze. Tak nevíme, jestli se to vyplatí. I když na druhou stranu, ta chuť. Jo, rozumíme ti. 🙂

A když už jsme teda načali ten hnus s jídlem, našli jsme pro ty otrlé i fotogalerii, která zachycuje, co všechno v jídle můžeš najít. Nic moc překvapení. A co ty jsi našla kdy nejhoršího v jídle? A máš zkušenosti s nějakými triky v obchodech a restauracích? Poděl se o ně s námi.

Foto: shutterstock.com, pinterest.com, facebook.com

16.3.2017 10:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist