Super recepty na víkend: Kouzla s bramborami

Bramborový salát, knedlíky, bramboráky, kaše nebo vařené brambory. Stará nesmrtelná česká bramborová klasika. Brambory jsou ale i skvělá surovina, ze které můžete připravit lahodné pokrmy vonící různorodým kořením a dálkami. Zbořte zažité kuchyňské stereotypy a překvapte své blízké vynikající bramborovou hostinou.

Těstoviny jsou in a brambory jsou out. Věříte tomu? Pak děláte chybu. Brambory jsou nezbytnou součástí každé moderní gastronomie. Dají se s nimi dělat zázraky doslova na počkání. Vyzkoušejte následující recepty a přesvědčte se na vlastní chuťové buňky, že brambory do moderní kuchyně rozhodně patří.

Zimní bramborová polévka: Zahřeje i zasytí

Připravte si větší pánev, potřete ji olejem a nechte ji rozehřát. Pozor, ať tuk nepřepálíte! Mezi tím si nadrobno nakrájejte pórek a slaninu. Vše poté lehce osmahněte na rozpálené pánvi cca tři až čtyři minuty. Nyní přidejte vývar nebo jablečný mošt, pokrájenou mrkev, tuřín, brambory a tymián. Hrnec přikryjte pokličkou, přiveďte k varu a poté vařte patnáct až dvacet minut. Kapustu do hrnce vhoďte asi pět minut před tím, než stáhnete hrnec z plotýnky. Hotovo a můžete servírovat.

Ingredience:

  • 400g brambor uvařených ve slupce a nakrájených a kostičky
  • 5 plátků libové slaniny
  • 1 menší pórek
  • 6 ks babykarotek
  • 150g tuřínu
  • 300ml jablečného moštu nebo odpovídající množství zeleninového vývaru
  • hrst kapusty kadeřavé
  • tymián, sůl, olej

Brambory v županu se sýrem a sušenými rajčaty: Okouzlí vás

Brambory vidličkou jemně propíchejte ze všech stran, poté je povařte na páře, dokud nezměknou. Brambory nechte chvíli vychladnout. Nyní je rozřízněte a vnitřek všech brambor vydlabejte. Hmotu odkládejte do misky. Poté přidejte nastrouhaný sýr, pokrájenou jarní cibulku, lžíci krém freš a koření. Směs důkladně promíchejte a poté s ní pomocí lžíce opět naplňte brambory. Rozetřete si česnek, pokrájejte rajčata a přidejte lžíci petržele. Touto směsí ozdobte brambory a vše posypte zbývajícím sýrem. Brambory dejte ještě na dvě minuty zapéct do rozehřáté trouby. Poté ihned servírujte.

Ingredience:

  • 4 velké brambory
  • 150g sýru Dolcelatte (plísňový sýr typu niva)
  • 4 jarní cibulky
  • 2 polévkovou lžíci krém freš
  • 100g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nasekané petržele

Více receptů najdete v naší rubrice recepty.

A co vy, milé čtenářky, znáte nějaký super recept z brambor? Napište nám ho do diskuze pod článek, my ten nejlepší odměníme malým dárkem v podobě prima kuchařky.

Foto: lovepotatoes.co.uk, profimedia.cz

4.10.2013 8:00| autor: Jana Hlavatá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist