Femina.cz > Zábava > Opravdu znáte italskou kuchyni? 7 nejčastějších faux-pas
Opravdu znáte italskou kuchyni? 7 nejčastějších faux-pas
„Hlady zesláblý se sotva vleču, do toho makaróny, víno, kečup…“ zpívá se v jedné populární písni. V osmdesátých letech, kdy tato parodie na Lasciate mi cantare vznikla, nebylo v Česku povědomí o italské kuchyni věru valné. A dnes?
Vzpomínám na jakýsi slaný koláč jménem pizza prodávaný v pražské holešovické tržnici. Dnes, kdy Ital vaří v (české) kuchyni, je podstatně jiná situace a kečup na špagety si dovoluje dát jen opravdu kverulant. Anebo snad ne? Parmská kulinářská akademie Barilla sestavila žebříček nejhorších zločinů, kterých se cizinci dopouštějí na italské kuchyni.
Pro Italy jsou pravým kulinářským hororem a kečup na pastě je opravdu tím nejhanebnějším hříchem. „Madonna, mia!“ rozčilují se horké hlavy, které z míry dokáže vyvést například i capuccino – tedy hezky česky kapučíno. Odhlédněme nyní od kvality tohoto nápoje, jež je v mnohých českých hospůdkách a kavárnách nevalná. Vlastně jde o to, že capuccino by se nemělo servírovat skoro vůbec. Italové si jej totiž dávají výhradně k snídani a v kombinaci se sladkým pečivem! Hotovým neštěstím je podle italských odborníků zapít capuccinem večeři.
A věděly jste, že boloňské špagety ve skutečnosti vůbec nepocházejí z Itálie? Podle akademiků je toto jídlo neautentické. Jde o americkou úpravu, která se ale rychle rozšířila do celého světa. V Bologni je boloňská omáčka servírována nikoliv se špagetami, ale s tagliatelle. A nespokojeně kroutí Italové hlavou také nad špagetami s kuřecím masem. „V Itálii by si nikdo něco takového nikdy neobjednal!“ čertí se. Co by asi řekli českému rizotu? No, naštěstí ho nikdo z uznávaných italských kulinářských expertů ještě neochutnal.
7 rad od Italů určených cizincům
1. Nikdy nepijte capuccino po večeři
Capuccino je ideálním nápojem k snídani a má být servírováno s něčím sladkým. Pravý Ital si jej nikdy nedá během dne.
2. Těstoviny nejsou příloha
Vážení Italové, tohle asi Čechům nevysvětlíte.
3. Nedávejte olej do vody na pastu
Olej, nejlépe olivový, se přidává až poté, co jsou těstoviny uvařeny.
4. Nedávejte na špagety kečup
Nejhorší ze všech hříchů!
5. Boloňské špagety v Bologni neznají
Boloňská omáčka se jí s tagliatelle.
6. Pasta s kuřecím? Tohle Ital nezná!
V Itálii by vám toto jídlo nikdy nepředložili.
7. Čas večeře je čas pro rodinu
Večeřet před televizí? To se v Itálii nesluší!
Také máte v okolí někoho, kdo jí jídla v neuvěřitelných kombinacích? Která vám přijde nejšílenější? U nás vede řízek s knedlíkem a kynutý knedlík s kečupem, což jsou oblíbená jídla dětí našich redaktorek. 🙂
Foto: Profimedia.cz