Lunární kalendář od 23. 5. do 29. 5. 2016

Kdy je nejvhodnější čas na to začít cvičit a stihnout tak ještě posílit tělo do plavek? Kdy bys měla uklízet a kdy naopak odpočívat? Mrkni na náš nový Lunární kalendář.

23. – 24. 5. – Střelec

Luna putuje ve znamení Střelce a jeho síla velmi intenzivně působí na stehna, boky a prodlouženou páteř. Cokoliv v tyto dny uděláš pro stehna, boky a prodlouženou páteř působí preventivně a léčebně. Výjimkou jsou chirurgické zákroky v této oblasti. Cokoliv v tyto dny stehna, prodlouženou páteř a boky mimořádně zatěžuje, působí škodlivěji, proto, netrénovaná, opatrně s posilováním a cvičením!

Pokud právě koukáš do zrcadla a chceš ještě rychle zpevnit stehna do plavek nebo krátké sukně, máš šanci, začni právě teď! Cviky na zpevnění jsou snadné a nenáročné na čas. Se cvičením může začít opravdu každá bez ohledu na věk a trénovanost, stačí chuť, nadšení a důslednost. Začni dřepem, vyděsilo tě to? Vůbec ne, je snadný. Opři se zády o stěnu a zhruba na délku chodidla nechej odstup od stěny či dveří. Obleč si něco pohodlného, pomaličku sklouzni po stěně dolů, až ucítíš mírné napětí ve stehnech, výdech když jdeš dolů, nádech když se vracíš nahoru, pohyb při návratu zrychli. Pokud se ti nechce přemýšlet nad cviky, doporučím ti aerobní gumu, kde máš na ukázku dokonce celou sérii cviků na problematické partie. Guma se prodává v různé síle, vyber si podle své trénovanosti, je to snadné a bude se ti to líbit. Výsledek tě velmi příjemně překvapí. Ještě stále se ti nechce? Nevadí, co takhle plavání a cvičení ve vodě, je skvělé, voda nejen usnadňuje pohyb, ale také čistí emoce, které jak již víš, znamenají nemoci, pokud se dlouhodobě potlačují.

Ještě stále se ti nechce a máš kolo? Tak alespoň šlapej, je také skvělé. Samozřejmě za předpokladu, že jsi zdravá a netrápí tě žádná nemoc. Po cvičení celé tělo promasíruji hrubou žínkou, začínám směrem od prstů na nohou a postupuji směrem nahoru, spláchnu teplou vodou a pak studenou, mimochodem, přestože se otužuji od zimy, stále jsem si na „ledovku“ nezvykla. Pohyb je právě ve dnech Střelce velmi důležitý, pokud chceš pro své tělo udělat ještě něco navíc, zajdi si na masáž, navštiv saunu nebo se domluv s partnerem a namasírujte se navzájem. Fantazii se meze nekladou, důležitá je radost, pohoda a samozřejmě také láska k sobě a k ostatním. Když vynecháš jedno jídlo a místo něj zařadíš do svého jídelníčku ovocné šťávy, buď si jistá, že tvé tělo bude nadšené a ty se budeš cítit skvěle. Víš, že je v pondělí Mezinárodní den mléka? Pokud máš ráda mléčné výrobky, udělej si ovocný pohár se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Naslouchej tělu a sleduj, co mu i tobě dělá dobře, rozlišuj chuť od hladu a snaž se používat kvalitní suroviny. Do mléčných výrobků rozhodně nepatří žádné modifikované škroby, takový výrobek je pro naše tělo zcela zbytečný. Můžeš mrknout, kde se prodávají výrobky z farmy, tam by měla být záruka kvality. Nestíháš a nechce se ti nic měnit ani vymýšlet? Mám pro tebe prima tip, mrkni na tenhle skvělý recept na salát, který mám vyzkoušený a s novým bramborem chutná naprosto úžasně.

Máš zahrádku? Pusť se do záhonků a zasaď tam okurky, hrách, fazole, rajčata, pokud miluješ patizon, tak neváhej, přidat můžeš také salát a zelí. Můžeš prořezat keře nebo stromy.

25. – 26. 5. – Kozoroh

Luna putuje ve znamení Kozoroha, síla v tyto dny působí na celou kostru, kolena a také pokožku. Cokoliv v tyto dny uděláš pro celou kostru, kolena a pokožku působí preventivně a léčebně. Výjimkou jsou chirurgické zákroky v této oblasti. Vše, co tyto orgány přetěžuje, škodí mnohem víc, než v jiné dny. Můžeš pokračovat ve cvičení a zaměř se také na kolena, víš, co je skvělý relax? Jóga, nejen, že tam zažiješ spoustu legrace, ještě se naučíš správně dýchat a jemně procvičíš celé tělo. Určitě je ve tvém okolí skvělá instruktorka, která ti poradí, pokud nevíš, jak správně začít cvičit. Pro „lenošku“, které se nechce cvičit doma, ani za asistence jiných mám naprostou pecku, která tě nejen rozesměje, ale také vrátí zpět do dětských let. Sedni si na stůl a začni kývat nožkama, nepřemýšlej jakým směrem, jen kývej sem a tam. Pusť si k tomu krásnou hudbu a všímej si, co to dělá s tvými koleny i myslí. Jaké myšlenky ti při tomto pohybu běhají v hlavě, jak se cítíš, co vnímáš, jaké to je? Probudíš v sobě své vnitřní dítě, které se může díky zákazům, příkazům a nesmyslným omezením v dětství, cítit smutně. Když chceš cvik ještě znásobit, vezmi si na nožky těžší boty a posílíš tím celou nohu. Věř, že tímto cvikem můžeš zabránit artróze v kolenech.

Pozor si dají všechny, které již trápí meniskus či jiné onemocnění, tady se nabízí skvělá prevence v podobě obkladů nebo masáže, masíruj jemně kolena kostivalovou mastí nebo si můžeš přiložit obklad, z této úžasné bylinky. Pokud tě již trápí bolesti, zkus vzít obyčejný tučný tvaroh, zabal ho do čistého plátna a přilož na bolavá kolena, vydrž alespoň hodinu, čím déle tím lépe. Zamysli se také, co ti nejde tak pružně, jak bys chtěla, proč se bráníš udělat krok kupředu, co nebo kdo tě brzdí? Neboj se vše změnit, nalezni příčinu a bolest může časem odeznít. Rozmazli také svoji pleť a pokožku, pokud nestíháš doma, navštiv kosmetičku, skvělá je také aromaterapie nebo masáž voňavými oleji.

Máš zahrádku a pocit, že se díky dešti plevel nečekaně rozrostl? Pusť se s chutí do jeho likvidace, práce ti půjde od ruky. Nezapomeň také zkypřit půdu, ať může dostatečně dýchat. Sedni si pod strom a relaxuj, nastav tvář sluníčku a poděkuj přírodě za její dary.

27. – 28. 5. – Vodnář

Luna putuje ve znamení Vodnáře, energie v tyto dny velmi intenzivně působí na bérce a kotníky. Opět platí totéž, co zatěžuje, škodí, co prospívá, působí preventivně a léčivě. Pokud tě cvičení chytlo u srdíčka, tak teď se můžeš zaměřit na holeně a kotníky. Opět platí, trénovaná může v pohodě, netrénovaná jen jemný strečink nebo jógu. Nikdy nepřeceňuj své síly, když nevíš jak na to. Naprosto jednoduchý cvik pro všechny: postav se a kývej se na nohou vpřed a vzad, kolena budou napjatá. Možná se ti cvik zdá primitivní, ale není to tak, udržovat rovnováhu je někdy docela makačka. Pokud budeš mít pocit, že ani tento cvik nezvládneš, opři se o stěnu nebo dveře, tím získáš stabilitu a můžeš začít, později vyzkoušej bez držení. Trápí tě křečové žíly? Zařaď do svého jídelníčku potraviny obsahující flavonoidy, které regenerují a zpevňují cévy. Např. černý rybíz, pohanka, borůvky, meruňky, stačí si jen vybrat podle chuti a nálady.

Nevíš co s pohankou? Vyzkoušej náš recept, mohl by ti chutnat. Klidně experimentuj a vyměň zeleninu za to, co ti chutná, výborná je také pohanka s medem, rozinkami nebo ovocem.

Máš zahrádku? Můžeš přesazovat nebo sázet rostlinky. Skvělý čas je na úklid v domě, čisti, vyklízej, větrej skříně a ulož zimní oblečení. Pokud chceš vymalovat dětem pokoj nebo změnit barvu v ložnici, také se ti bude dařit.

29. 5. – Ryby

Luna putuje ve znamení Ryby, které ovlivňuje chodidla a prsty u nohou. Všechno, co tvé tělo v tyto dny přijme, působí mnohem intenzivněji. Využij sváteční neděli k odpočinku a relaxaci, pokud máš pocit, že si to nemůžeš dovolit, věř, že tomu tak není. Zamysli se, co bys mohla ve svém životě změnit, zlepšit a od čeho by bylo dobré se zcela odpoutat. Máš skvělou intuici, využij ji a začni pomalu měnit své staré zvyky. Zajdi si na reflexní masáž nohou, do bazénu nebo se jen tak courej v parku či přírodě. Načerpáš spoustu nové energie a síly na další náročný týden. Měj se ráda a nezapomínej, že láska je základním stavebním kamenem, každé ženy – potencionální bohyně.

Máš zahrádku? Důležitá je pořádná zálivka nejen venku, ale také doma nebo na balkóně, zkrátka a dobře pořádně vše zalej a pak můžeš jen a jen odpočívat a snít.

Líbí se ti naše recepty, máš svůj oblíbený? Vyzkoušíš také jednoduché cviky nebo si raději dáš nožky na stůl a probudíš v sobě své vnitřní dítě? Poděl se s námi o své zkušenosti.

Foto zdroj: Shutterstock.com

22.5.2016 6:00| autor: Sára

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist