Kouzlete s bylinkami

Také máte občas pocit, že se u vás doma jí stále dokola jen velmi omezený počet jídel? Hledáte neustále někde inspiraci a ne a ne jí najít? Zkuste sáhnout po bylinkách. Ty dokážou dát každému jídlu, i když notoricky známému, úplně nový rozměr.

Na pomoc si k tomu můžete vzít i novinku z produkce společnosti Euromedia Group k.s. s názvem Vaříme s bylinkami, jejíž autorkou je věhlasná bylinkářka Jekka McVicarová. Najdete v ní 50 špičkových kuchyňských bylinek – škála se pohybuje od dobře známé petržele a rozmarýny po exotičtější muraju (lidově nazývanou karí listy) a rdesno označované jako vietnamský koriandr. Každé bylince je věnována jedna kapitola, v níž se nejprve dozvíte, jak se pěstuje, jaké její odrůdy jsou k dostání a jakým přínosem je pro kulinářství, a poté objevíte recepty. Na závěr je vždy připojen oddíl s názvem „Jak naložit s přebytky“, abyste věděli, jak a co konzervovat mimo sezonu. Kniha předkládá široký sortiment bylinek doplněný náměty, jak se dají vzájemně kombinovat a dále používat nejen na poli pikantních pokrmů, nýbrž i lahodných dezertů.

Autorku této knihy uznává jako královnu bylinek i takový věhlasný kuchař jakým je bezesporu Jamie Oliver. „V mých očích je Jekka skutečnou bylinkářskou královnou Británie,“ říká o ní. „Avšak nevyzná se pouze v bylinkách, jimž se spokojeně daří v naší zemi, nýbrž i v moři dalších, které se vyskytují po celé zeměkouli. Jekka nejen že má haldu znalostí o pěstování, kuchyňském využití a skladování bylinek, ale může poskytnout rovněž spoustu informací o tom, jak blahodárně dokážou působit na člověka.“

A že je tomu skutečně tak se můžete přesvědčit i vy.  Věděli jste třeba, že myrtu lze použít i jinak než jako ozdobu na slavnostní oblečení svatebčanů? Že jde o velmi chutnou bylinku? Ne? Tak se nechejte inspirovat:

Myrta obecná
Myrta je okouzlující stálezelený keř, který po celé léto kvete krásnými voňavými květy, po nichž s příchodem podzimu následují  fialovočervené bobule. Má tmavozelené, zašpičatělé oválné listy, které při rozemnutí vydávají kořenitou vůni. Stejně jako valná většina rostlin pocházejících ze Středomoří potřebuje stanoviště na plném slunci a nejlépe prospívá v úrodné dobře propustné půdě. V oblastech, kde zimní teploty neklesají pod -5°C, lze myrtu vysadit ven, a to k jižní nebo západní zdi poskytující ochranný štít proti mrazivým větrům a dešťům, neboť nesnáší přehnaný přísun vláhy. Ve studeném pásmu je osvědčené pěstovat myrtu v květináči.  Ze stálezeleného keře můžete otrhávat listy po celý rok, avšak nejlepší příchuť mají ty z nových ratolestí, dřív než se ze světla až jasně zelena začnou zabarvovat do tmavě zelena. Mají také výraznou hřejivou, kořenitou a mírně nahořklou chuť, že se musejí používat opatrně, aby v jídle nepřevládla. Ale jakmile po řadě zkoušek a omylů najdete správnou míru, dokážou proměnit polévky a zeleninové, drůbeží a masové pokrmy ve sváteční hostinu. Stejně jako bobkový list slouží k ochucení, a proto se před podáváním z jídla vyjímají.  Myrtové listy a plody obsahují protizánětlivé látky a v medicíně se odedávna používají k léčení průjmu a úplavice. Poupata a květy obsahují vitamín C a kyselinu citronovou.

Hovězí na víně s myrtou a skořicí

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g zadního hovězího masa nakrájeného na 3-4 cm kostky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozmělněné
  • 2 tyčinky skořicové kůry
  • 2 asi 8 cm dlouhé snítky myrty + 6 listů myrty
  • 300 ml červeného vína
  • 70 g pancetty nakrájené na kostičky (pancetta je sušená slanina naložená se solí, pepřem, fenyklem a případně i muškátovým oříškem, kterou seženete běžně v obchodech)
  • 30 g soleného másla
  • 6 šalotek oloupaných a ponechaných v celku
  • 3 velké mrkve, oškrábané a nakrájené na hranolky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml hovězího vývaru

 

Postup:
Připravené maso, česnek, skořici, snítky myrty a víno dáme do mísy, promícháme, přiklopíme a uložíme přes noc do chladničky.
Druhý den nastavíme troubu na 150°C/ plyn stupeň 2 a necháme předehřát.
Z mísy vytáhneme skořici a myrtu a vyhodíme je. Maso přecedíme a marinádu uchováme.
Při středním žáru v kastrole osmahneme pancettu do jemného zhnědnutí. Přidáme polovinu másla, šalotky a mrkev a pokračujeme ve smažení, dokud se rovněž zelenina mírně neosmahne.
Maso usušíme papírovou utěrkou. V pánvi rozehřejeme zbytek másla, ve kterém orestujeme maso dohněda. Shrneme maso do kastrolu, zaprášíme moukou a dobře promícháme se zeleninou. Přidáme myrtové listy, podlijeme marinádou a uvedeme do varu. Přilijeme vývar a znovu uvedeme do varu. Poté přiklopíme kastrol poklicí a vsadíme do trouby. Dusíme přibližně 1 hodinu a 20 minut, aby maso dokonale změklo a omáčka zhoustla.
Po vyjmutí z trouby poklici nesnímáme a necháme pokrm 20 minut proležet. A můžeme podávat.

Tak co říkáte, zní to docela dobře ne? I když teda sama za sebe musím říct, že si nějak neumím představit myrtu v jídle.  V knize ale najdete celou řadu zajímavých receptů i z běžně dostupných bylinek a ty určitě ozvláštní váš nejen slavnostní stůl.

Vydala Euromedia Group k.s., IKAR
Cena: 424,- Kč.

http://www.bux.cz/knihy/83374-varime-s-bylinkami.html

A pokud nejste zrovna dobrými znalci bylinek, pak vás jistě potěší další publikace z dílny této autorky s názvem Velká kniha o bylinkách, v níž autorka oživuje tradici kořenářství a vysvětluje, jak využít čerstvé bylinky doma, pro zdraví i v zahradě. Kniha obsahuje sto nejoblíbenějších bylinek seřazených podle latinských názvů od A do Z. Jsou doplněny názornými fotografiemi, které ukazují, jak rostliny pěstovat ekologickým způsobem a jak vařit čerstvé byliny podle jednoduchých receptů, které vylepší chuť jídla a posílí zdraví. Publikace rovněž poskytuje vynikající tipy jak bez chemických prostředků připravit přírodní osvěžovače vzduchu i repelenty proti hmyzu. Dozvíte se z ní i jak bylinky správně pěstovat, pečovat o ně a sklízet je.

Já sama mám bylinky strašně ráda. Líbí se mi jejich síla ukrytá v docela malé rostlince, která dokáže pomoci od rýmy nebo kašle. Vždycky jsem si přála bylinky poznat do hloubky, být jako ta správná babka kořenářka, která umí poradit a pomoci s nejrůznějšími problémy. Jenže u nás v rodině se, bohužel, toto umění nedědí z generace na generaci. A u vás?

Knihu vydala společnost Euromedia Group, k.s., nakladatelství Knižní klub.

http://www.bux.cz/knihy/107032-velka-kniha-o-bylinkach.html

4.1.2012 4:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist