Femina.cz » Magazín » Zábava » Dokonale připravené maso a nevšední přílohy podle šéfkuchařů

Dokonale připravené maso a nevšední přílohy podle šéfkuchařů

Dokonale připravené maso a nevšední přílohy podle šéfkuchařů

Magazín: Zábava | autor: Marta Dostoupilová | vydáno 24. 02. 2017

Čeká tě návštěva, chceš se blýsknout před tchyní, nebo jen připravit nedělní oběd trochu jinak než doposud? Víš, jak nejlépe upéci vepřové, jak se peče kuřecí, aby mělo dokonale křupavou kůrčičku, nebo chceš vyzkoušet také jiný druh masa, například jehněčí? A co k tomu? Nebylo by na čase zkusit něco zajímavějšího a zdravějšího než tradiční knedlíky či brambory? Proč ne?! Stačí jen využít tipy zkušených kuchařů.

Blýsknout se svým kuchařským uměním a po obědě jen sklízet obdivné pochvaly a uznání. Není to nádherná představa? Pokud to tak ještě nemáš, vyzkoušej tipy od šéfkuchařů. Poradí ti, jak nejlépe připravit křupavou kůrčičku i šťavnatý steak a navíc ještě i netradiční přílohy. Zapomeň na brambory a rýži. Nová doba si žádá nové recepty...

Perfektně upečené kuře

Fígl spočívá v tom, že vezmeš kuchyňské nůžky a celému kuřeti nastřihneš hrudní kost, tím ho otevřeš, kuře pak položíš plochou částí na pekáč. Díky naříznutí se kuře upeče pěkně rovnoměrně a získá pěknou, křupavou kůrčičku. Kuře můžeš položit na citróny, cibuli, celé stroužky česneku, a posypat bylinkami, například tymiánem, oreganem, majoránkou. Kuře je dobré potřít olivovým olejem, solí a pepřem. Peč v troubě prvních zhruba 30 minut (závisí to na váze kuřete) na 180 stupňů (dokud kuře nedostane zlatavou barvu). Během pečení ho několikrát podlij šťávou. Dopékej pod alobalem dalších zhruba 10 minut.

Po upečení

Kuře a jakékoliv jiné maso by po upečení mělo ještě chvilku odpočívat, zabalené v alobalu a dvou čistých utěrkách. Maso pak bude chutnější a šťavnatější. Pokud ho vyndáš příliš brzy, steče z něho šťáva a bude zbytečně vysušené. Nech ho odpočívat klidně i 20 minut.

Pomalé i rychlé hovězí

Hovězí plec není drahá, a navíc je hodně šťavnatá, takže v podstatě nejde vysušit. Dá se připravit v remosce, ale i uvařit, protože je dobrá i jen tak, třeba s hořčicí. Loupaná hovězí plec se hodí i do omáček – houbové, křenové, koprové či do guláše.

Steak je dražší variantou hovězího, zato se dá ale připravit velmi rychle. Stačí si dopředu nahřát troubu na 180 stupňů, maso nasolit, opepřit, zlehka osmažit z obou stran na pánvi, pak vložit do trouby na 30 minut. Filet můžeš připravit s česnekovým máslem a bylinkami. Jako příloha se k němu hodí kromě brambor třeba i vařený květák.

Tip: Před pečením nechej maso chvíli odpočívat při pokojové teplotě, lépe se pak propeče.

Jehněčí

Vyzkoušej i pomalu pečené jehněčí rameno. Do masa udělej zářezy, nasol jej, opepři, potři olivovým olejem, přidej česnek a rozmarýn, vlož do pekáče, přikryj alobalem a dej do trouby vyhřáté na maximum, pak ztlum na 140 stupňů a dopékej čtyři hodiny (doba pečení na 2 kg).

Vepřové

Aby se nevysušilo, vyplatí se péci s kořenovou zeleninou, trochou vývaru a na cibuli. Maso (krkovice, ramínko) osol, dej péci do trouby na 220 stupňů na 30 minut (platí pro zhruba půl kila masa). Poté troubu ztlum na 160 stupňů a dopékej dalších 30 minut.

Netradiční přílohy, které ti budou chutnat

Celerová kaše

K pečenému vepřovému se perfektně hodí celerová kaše. Našťouchej vařené brambory, vařený celer, vařené jablko, přidej máslo a trochu hořčice a rozmixuj dohladka. Pro hladší kaši můžeš přidat i trochu mléka či smetany.

Růžičkové kapustičky

Rozmixuj syrové růžičkové kapusty se slaninou a burskými ořechy, přidej olej, sůl, pepř, kapku červeného vinného octa a citronovou šťávu. Skvěle se hodí k červenému masu.

Pečený květák

Květák zbavený listů posypej oblíbenými bylinkami (např. koriandr, římský kmín), zalij olejem, osol. Poté vlož do hrnce přikrytého alobalem a peč na 150 stupňů hodinu a půl.

Mrkev trochu jinak 

Pouze vařená mrkev je už trochu nuda, tak ji připrav jinak. Oloupej ji, přidej máslo, česnek, čerstvý estragon, sůl, pepř, malinko medu a vody tolik, aby byla mrkev ponořená, povař – mrkev by neměla být úplně rozvařená. Pak hrnec odstav, omáčku ještě chvíli povař, dokud se nezredukuje. Získanou šťávou pak zalij mrkve.

Tak co říkáš? Dozvěděla ses něco zajímavého a nového, nebo už tyhle fígle dávno znáš? A máš nějaký super recept na netradiční přílohu? Sem s ním! Budeme se těšit na příspěvky. A nezapomínej, že hlavní roli hraje to, jak vypadá jídlo na talíři. Mrkni do galerie, jak báječně si můžeš vyhrát.

Foto: Shutterstock.com, pinterest.com, instagram.com

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
27. 02. 2017 IVANKA294 ... (reakcí: 0)
25. 02. 2017 lidka2 . (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Smyslná vůně...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 28. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Lev

28. 03. 2017 Horoskop Lev

Ve vztahu raději zvolni tempo, netlač na partnera a nebuď urputná v jakékoliv záležitosti, kterou chceš okamžitě vyře... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Jsi postavená před důležitou konfrontaci, do života ti přichází starší žena, která se nebojí nahlas říct svoji pravdu. Nepřemýšlí nad tím, jestli někoho zraní a bez ob...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet i tipy pro krásu aneb...

Pokud ses nemohla dočkat dalšího online výkladu karet, který pro tebe každý měsíc chystá Sára, pak je konečně tady. U...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist