Femina.cz » Magazín » Zábava » 10 tipů na nejlepší letní grill party

10 tipů na nejlepší letní grill party

10 tipů na nejlepší letní grill party

Magazín: Zábava | autor: redakce | vydáno 09. 06. 2011

Grilování je v dnešní uspěchané době oblíbeným způsobem trávení času, kdy se můžeme zastavit a v klidu s přáteli či rodinou vychutnávat pohodu, užívat si teplého počasí a skvělých gastronomických zážitků. Výhodou grilování je, že se používá méně tuku a pokrm má tak výraznější chuť.

Gril party pod širým nebem je vždy příjemnou událostí ve znamení dobrého jídla a pohody. Zatímco se steaky opékají, žebírka syčí – vy se můžete bavit a těšit se na lahůdky. Málo co chutná tak skvěle jako právě grilované a typicky vonící jídloVáclav Modelský, jednatel společnosti Weber-Stephen, výrobce amerických špičkových grilů vám přináší rady a tipy, jak si užít gril party.

Atmosféra – Dejte své party styl, tu pravou náladu navodí lampiony, lucerny či louče. Pohrajte si s barvami – můžete sladit barvu ubrousků, příborů, prostírání. Využijte živé květiny.

Brikety – Na palivu záleží. Brikety se za velkého žáru spalují pomalu, vyvíjejí vysokou teplotu a zaručují dokonalé výsledky grilování. Správný výběr je předpokladem pro pohodlné grilování. Dobrou volbou se vyhnete problémům s nedostatečným žárem a předčasným uhasínáním briket.  Brikety Weber hoří 240 minut. Pokud se používaly pouze po krátkou dobu a shořely na polovinu svého objemu, můžete je příště použít znovu s novými briketami.

Čištění – Nejprve odstraňte z grilovacího roštu všechny hrubé zbytky pokrmů. Odstraníte-li nejprve zbytky papírovým kapesníkem, zkrátí se tak doba vypalování. Je-li gril ještě horký, otevřete u grilů na dřevěné uhlí větrací průduch a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat dle stupně znečištění asi 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký grilovací rošt pomocí grilovacího kartáče.

U plynových grilů vypalte před grilováním či po něm grilovací rošty, až nebude vznikat žádný kouř.  Elektrický gril vyčistíte tak, že nastavíte regulátor na vysoký stupeň a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat přibližně 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký rošt pomocí kartáče.

Děti – Nezapomeňte vymyslet program pro děti. Děti se rády zapojují do příprav.

Elektrický gril – Mrzí vás, že nemůžete grilovat, protože nemáte zahradu, ale jen malý balkon či terasu? Nesmutněte a pořiďte si elektrický gril. S ním můžete připravovat pochoutky i na balkoně, aniž byste obtěžovali sousedy kouřem nebo se vystavovali postihům, protože manipulace s otevřeným ohněm na balkoně není bezpečnostními předpisy povolena

Nádobí, sklenice, příbory – Mějte jich raději více než méně. Praktické je papírové nádobí na jedno použití. Optimální pohoda je při grilování vždy otázkou také správného náčiní.

Omáčky – Pokud nemáte čas nebo chuť si připravovat vlastní marinádu či kořenící směs. Můžete využít hotové grilovací omáčky. V nabídce Weber najdete hned čtyři: Ovocný kari sen, Starou dobrou barbecue, Máminu speciální a Červenou ostře kořeněnou.

Q – Weber Q – vysoce praktické grily (plynové a elektrické) jedinečného tvaru. Moderní varianta tradiční myšlenky grilu s poklopem.  Grily Q budou vaší party vždy oporou, ať už vyberete přenosnou variantu nebo gril vč. pracovní desky a stojanu.

Roztápění – Na palivový rošt vložte 2 až 3 podpalovací kostky a zapalte je. Umístěte startovací komín s grilovacími briketami přímo nad podpalovací kostky. Po asi 30 minutách, kdy jsou kostky žhavé, resp. pokryté šedavým popelem, vysypte horké brikety na palivový rošt nebo do košů na uhlí. Díky komínu se brikety velice rychle rozžhaví a dosáhnou nejvhodnější teploty.

Searing – Anglické slovo sear znamená „prudce opéct“. Při tomto způsobu se povrch masa, ryby či drůbeže dostane na krátkou dobu do přímého kontaktu s horkým kovem, kdy se na povrchu pokrmu vytvoří charakteristický otisk grilovací mřížky.

Uhlí – Pro ty, kdo milují praskání dřeva, doporučujeme Weber Steak House Restaurant dřevěné uhlí, jeho extra velké kusy  pro kotlové grily. Uhlí se vyrábí z paraguayského kebračového dřeva, sušeného na vzduchu.

Další články z rubriky

Komentáře (12)

Datum Autor Nadpis
16. 08. 2012 krockovapavla :) (reakcí: 0)
08. 07. 2011 amnoroc grilování (reakcí: 0)
03. 07. 2011 helenadon grilování (reakcí: 0)
27. 06. 2011 mipal grilování (reakcí: 0)
26. 06. 2011 Milea čištění (reakcí: 0)
23. 06. 2011 sportinka1 mňam (reakcí: 0)
20. 06. 2011 lakaca Grilování (reakcí: 0)
13. 06. 2011 Jokerka Jokerka (reakcí: 0)
13. 06. 2011 Lafik Grilování (reakcí: 0)
13. 06. 2011 pradlanka grilování (reakcí: 0)
11. 06. 2011 Karunka - (reakcí: 0)
09. 06. 2011 ivetinkav - (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Pro zářivý lesk vlasů...

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 05. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

06. 12. 2016 Horoskop Střelec

Pozval tě kolega z práce na kávu? Neodmítej! I když se v práci jeví jako takový trošku zvláštní podivín, ve skutečnos... Celý horoskop

Karta dne

Smrt
Cokoliv tě trápí, máš velkou příležitost jednou provždy smést ze stolu, na nic již nečekej a začni jednat. Pusť se do odstraňování všech překážek, které ti stojí v ces...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist