Femina.cz » Magazín » Wellness » Vypěstujte si vlastní WASABI

Vypěstujte si vlastní WASABI

Vypěstujte si vlastní WASABI

Magazín: Wellness | autor: Jakub Krulich | vydáno 11. 02. 2011

Najdete ji tedy zejména v chladnějších podhorských oblastech a zkrátka tam, kde bude její kořeny omývat studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu nepřesáhne rozmezí 8 – 18 °C. Vy si však Wasabia japonica (Eutrema wasabi) můžete vypěstovat i na vaší zahradě!

Na zahradě
Pakliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia ve vaší okrasné zahradě, pamatujte vždy na to, že při přezimování bude potřebovat vydatnou „přikrývku“. Nicméně pěstovat v našich podmínkách se dá – dokonce bychom ji mohli přiřadit k trvalkám. Bylině se bude dařit  poblíž rybníčků, jezírek a ve vlhké zemině.
Obrázek Vypěstujte si na své zahradě WASABI

I v květináči
Umístíme-li Wasabii do květináče, coby přenosnou rostlinku, máte větší šanci na pěstitelské úspěchy. Od jara do podzimu můžete postavit květináč s Wasabií na zahradu, v lodžii a podobná místa. Důležité však je, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina vyhovuje bylině Wasabia spíše humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního jezírka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, roste Wasabia  pomaleji a  její listy jsou menší. Na podzim je potřeba přenést květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky.

Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuje se používat pouze přírodní, organická hnojiva.


Léčivé účinky
Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že žvýkáním byliny dochází v lidských ústech k přeměně z glukosinolátů, obsažených v rostlině, a to na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním chemoterapií. Dále posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití Wasabie jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní.


TIP: Použití Wasabi v kuchyni
Oddenek Wasabia se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako koření k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10 - 15 minutách ztrácí část své chuti.

Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře.

Připraveno ve spolupráci se zahradnictvím Krulichovi, kde si sazeničky můžete i koupit.

Další články z rubriky

Komentáře (13)

Datum Autor Nadpis
12. 10. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
06. 03. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)
06. 10. 2011 mistrix ... (reakcí: 0)
10. 08. 2011 Zuzana2403 Vypěstujte si vlastní WASABI (reakcí: 0)
02. 07. 2011 josef7777 Vypěstujte si vlastní WASABI (reakcí: 1)
23. 06. 2011 chezzie * (reakcí: 0)
23. 03. 2011 magic11 - (reakcí: 0)
06. 03. 2011 manislava wasabi (reakcí: 0)
06. 03. 2011 Reesie Vypěsetujte si... (reakcí: 0)
03. 03. 2011 puntik tak (reakcí: 0)
01. 03. 2011 hoooli * (reakcí: 0)
26. 02. 2011 maruskaji wasabi (reakcí: 0)
11. 02. 2011 landlova silvia vypestujte si.... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Chanel Multifunkční pečující řasenka Dimensions de Chanel

Chanel Multifunkční pečující řasenka Dimensions de Chanel

Prodlužuje, tvaruje, zhušťuje!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 07. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Býk

07. 12. 2016 Horoskop Býk

Ve vztahu se můžeš cítit opuštěná, přesto, že partnera máš. Pocit prázdnoty a smutku tě přinutí zamyslet se co dál. Z... Celý horoskop

Karta dne

Ďábel
Dnes raději odlož důležitá rozhodnutí stranou, zejména pokud jde o vztahy a finanční záležitosti. Mohla bys přijít nejen o značnou finanční sumu, hrozí ti také ztráta ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist