Vitamíny dodají, chřipku si podají!

Zapomeňte na tabletky, šumáky a podobné vymoženosti z lékárny. Citrusové plody osahují vedle vitamínu C také biotin, který přispívá ke zdraví vlasů a pokožky, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou, která podporuje krvetvorbu, nechybí ani vápník posilující kosti a zuby a hořčík pomáhající činnosti srdce a svalů. V neposlední řadě je třeba zmínit i selen, který posiluje imunitní systém. Proto je jejich konzumace doporučena hlavně v chladnějších měsících. Stačí si dát denně alespoň jeden pomeranč nebo klementinku a chřipka si na vás nepřijde!

Křížené mandarinky

Klementinky jsou kvalitní odrůda mandarinek, jejichž dužina neobsahuje semena a jež se velice lehce loupají. Vznikly křížením ze středozemní mandarinky. Jejich dužina obsahuje řadu cenných látek, především zmíněný vitamin C (45 mg/100 g), ale také provitamin A, vitaminy B a pektin.

Pomeranč má bronzovou

Pomeranč pochází z Asie a jižní Číny. V nynější době je známo více než 200 odrůd pomerančovníku od žlutooranžové až po tmavě červenou barvu. Pomeranč je pro nás dobře dostupným zdrojem vitaminu C. Tento vitamin zajišťuje duševní svěžest a vitalitu, ale především chrání před chřipkou a nachlazením. Nutné je také zmínit podporu soustředění, aktivaci tělesných žláz, posílení imunity, pozitivní vliv na krvetvorbu nebo podporu při dietách.

Tip jak vyzrát nad podzimním i zimním stonáním

V plodu o váze 180 g je obsaženo přibližně 70 mg vitaminu C, což řadí pomeranč za černý bez a kiwi na třetí místo v obsahu „céčka“. Uvedená dávka také odpovídá zhruba doporučené denní dávce tohoto vitaminu. 2 – 3 pomeranče denně jsou ideální prevencí i v době zvýšeného výskytu virových onemocnění.

Schovaná tajemství

Stejně jako mnoho dalších plodů i pomeranče a klementinky schovávají část ze svého vitaminového tajemství v membránách oddělujících jednotlivé dílky. Ty obsahují pektin, druh rozpustné dietní vlákniny. Vysoké hladiny pektinu pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Proto se doporučuje konzumace celého ovoce a mnozí odborníci jsou tak skeptičtí ke konzumaci ovocných šťáv, které považují jiní za rovnocenné s celým ovocem. Srovnatelnou dávku vitaminů je možné získat ještě z čerstvých drcených plodů.

Adéla Jansová

15.11.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist