Tisíc chutí KUSKUSU

Zkuste ochutnat kuskus. Drobounká zrníčka, která se skrývají v krabičce či pytlíku v regálech supermarketů, nejsou žádným druhem obilí, ačkoliv tak na první pohled vypadají. Pokud si kuskusem rozhodnete obohatit svůj jídelníček, vězte, že se jedná o těstovinu, kterou je možné vyrobit nejčastěji ze zrn tvrdé pšenice. Zapečte si kuskus dle naší receptury…

Pšenice není podmínkou

Obilovina se máčí ve slané vodě, mne se a prosívá, dokud se neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty se pak ještě vaří v páře a suší na slunci. Podobným způsobem těstovinu připravují například v severní Africe, kde při její výrobě asistuje velký počet místních žen. Příprava pokrmu jim často zabere velkou část dne.
Místní obyvatelé kuskus jedí každý den, je to jídlo jak slavnostní, tak i všední. Záleží na konečné úpravě. Kraj od kraje se liší i obiloviny, které byly k výrobě kuskusu použity. Tvrdá pšenice není podmínkou, tato těstovina se získává také z ječmene, kukuřice nebo třeba prosa.

Kuskus je doma v Africe

Kuskus se v severní a východní Africe připravoval již ve starověku, což dokládají archeologické vykopávky. Nádoby na jeho přípravu v objevených hrobech nemohly chybět. Z Afriky se pak pokrm rozšířil i do dalších světadílů.
Ve 20. století tato těstovina zdomácněla i v Evropě.

Vařit ji je možné tradičně v páře, ale není to nevyhnutelně nutné. Drobná zrníčka totiž stačí zalít horkou vodou, nejčastěji v poměru 1:2. Po zhruba čtvrthodině nabobtnají a změknou i bez vaření.

Tisíc chutí

Kuskus se podává jako ochucená, či pouze osolená příloha, či jako hlavní jídlo smíchaný s masem, zeleninou a pikantně okořeněný. V tom případě se k němu přikusuje nejčastěji bílý chléb, chlebové placky nebo třeba tortilly. Je možné jej rovněž použít i do těstovinového salátu. Fantazii se prostě meze nekladou, záleží na vás, které suroviny upřednostňujete a na kombinaci kterých příchutí si nejvíce pochutnáte.

Zapečený kuskus

Ingredience: kuskus, cibule, zelená paprika sůl, pepř, grilovací koření, pórek, zakysaná smetana, vejce, strouhaný eidam.

Postup: Na dno vymazané zapékací misky naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli, kterou poklademe na kousky nakrájenou zelenou paprikou. Okořeníme grilovacím kořením a posypeme asi půlcentimetrovou vrstvou kuskusu. Zalijeme polovinou osolené a opepřené zakysané smetany s rozšlehaným vejcem. Zasypeme vrstvou nakrájeného pórku a navršíme další vrstvičku kuskusu. Poté pokrm zalijeme zbytkem smetany a hustě posypeme strouhaným eidamem. Zapečeme asi 30 minut ve středně horké troubě.

Dobrou chuť

26.4.2007 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist