Femina.cz » Magazín » Wellness » Saturejka vyléčí boly a vyžene moly!

Saturejka vyléčí boly a vyžene moly!

Saturejka vyléčí boly a vyžene moly!

Magazín: Wellness | vydáno 16. 10. 2006

Saturejka je kuchyňská bylina, kterou už staří Římané používali na dochucování omáček a při výrobě octů. Ve starověku byla také vyhledávaným afrodisiakem. Saturejka je neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně a tvoří jednu ze složek provensálského koření. Čaj z listů pomáhá při žaludečních potížích, odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Odvar má antiseptické účinky a používá se ke kloktání při bolestech v krku. Kvetoucí nať lze využít také jako prostředek odpuzující hmyz. Ze sušené saturejky lze vyrobit voňavé pytlíčky, které rozmístěné v šatní skříni, spolehlivě odpuzují moly.

Saturejka, stejně tak jako převážná většina bylinek, má ráda přímé slunce a je citlivá na chladno. V chladnějším podnebí se jistě hojně uplatní odolnější odrůda, saturejka horská (Satureja montana), stále zelený poléhavý polokeř s drobnými fialovými nebo růžovými kvítky. Tato odrůda bez větší péče přezimuje na záhoně. Před silnějšími mrazy ji doporučujeme přikrýt chvojím nebo slámou. Odrůda saturejka zahradní (Satureja hortensis) je bylinkou velmi teplomilnou, rozšířenou převážně ve středozemí, která vyžaduje v našich podmínkách přezimování ve skleníku. Jinak jsou oba druhy vcelku nenáročné. Oproti saturejce zahradní má saturejka horská poněkud jemnější aroma. Saturejka je také vhodnou bylinkou pro pěstování v nádobě, může se snadno tvarovat. Z této bylinky využíváme především celé výhony s listy. Používáme ji jak čerstvou, tak i sušenou. Výhony na sušení sbíráme dříve, než rostlina vykvete, a sušíme je pozvolna ve stínu. Saturejka má výraznou, poněkud pepřovou, chuť, která se hodí především k masitým pokrmům a do nádivek. Výborná je i k rybě. Pro její výrazné aroma ji ale používáme jen střídmě. Saturejka horská má poněkud ostřejší (tvrdé) listy, které změknou varem. Do nádivek můžeme vyzkoušet směs saturejky, oregana a bazalky, s těmito bylinkami se aroma saturejky skvěle doplňuje. Dobře ji lze kombinovat také s tymiánem, jehož aroma má podobnou chuť. Saturejku lze také využít při úpravě luštěnin (hrachu, fazolí),u nichž usnadňuje stravitelnost, nebo i při přípravě zelí. Můžeme ji využíti při přípravě ochucených octů. Living.cz

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
30. 01. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
04. 08. 2011 Zuzana2403 Saturejka (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Maximální fixace a dlouhotrvající objem!

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 09. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

09. 12. 2016 Horoskop Střelec

Dlouho jsi nemohla narazit na správného muže? Pak se dnes vydej na farmářské trhy v okolí. Čeká tam na tebe pan Božsk... Celý horoskop

Karta dne

Císař
Situace, kterou právě nyní řešíš, bude potřebovat logické myšlení, které je spíš vlastní mužům. Bylo by dobré, abys využila veškerou sílu a energii na dořešení a nebál...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist