Femina.cz » Magazín » Wellness » Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Proč baštit železo  Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Magazín: Wellness | vydáno 01. 03. 2007

Jezte železo, ať vás jaro baví, s železem budete silní a zdraví! Odborníci zdravé výživy doporučují, vedle správné životosprávy, doplňovat železo nejlépe v tekuté formě, dvakrát, či třikrát ročně, zvláště potom při střídání ročních období, kdy je třeba posílit imunitu. Železo ocení organismus se sklonem k chudokrevnosti, ženy s těžkým průběhem periody, vegetariáni a vůbec všichni, kdo drží redukční, či bezlepkovou dietu. Lektvary a elixíry a jarní recepty, z kopřiv, špenátu, pampelišek, ředkviček i čaj na revma!

Což takhle dát si ředkvičky Polévka z bílých ředkviček Dušené ředkvičky na víně Jíte dostatek zeleniny, ale přesto se cítíte skleslí, ochablí, nemůžete se rozhýbat, tělíčko vás neposlouchá Symptomy nedostatku železa . únava a vyčerpanost . nesoustředěnost . nechuť k jídlu . návaly horka, či chladu . bušení srdce . dušnost . časté infekce (záněty ústní dutiny) . bolesti hlavy Nemáte-li čehokoli dostatek, i krása má úbytek... . bledost . bledá nehtová lůžka nebo rýhované nehty . lámavé vlasy . kruhy pod očima Železná lady Pakliže máte naopak železa příliš, můžete trpět zácpami a migrénami. Zkrátka najděte si svého míru a když nevíte kudy přečtěte si návod, či se poraďte s lékárníkem. Tip tzv. enhancement: pro snadnější absorpci železa jsou ideální vitamíny skupiny B a tradiční Céčko. Některé přípravky již přímo obsahují vitamíny a ovocné koncentráty, které účinnost a vstřebávání železa usnadňují. In vzhled mladých let Mladé listy kopřivy a pampelišky umyjeme a rozmixujeme s vodou. Necháme asi dvě hodinky louhovat. Potom přecedíme nejlépe přes pláténko. Doporučuje se užívat dvě polévkové lžíce nalačno denně po dobu alespoň čtvnácti dní. Tip: z jarního bylinkového lektvaru si můžete namrazit kostečky. Každé ráno je jen hodíte do vody a vypijete. Vaše pleť, vlasy, nehty a logicky i nálada se uzdraví i oživí. Pokud si přejete ještě větší nášup, dopřejte sobě i celé rodině polévku z jarních bylin . dva až tři listy z jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, listy mladých kopřiv a pampelišek, jarní naťová cibule s natí, pažitka, petrželka) . 3 dkg másla, pul litru hovězího vývaru nebo vývaru z masoxu . půl litru smetany . 4 žloutky . sůl . 2 dkg másla . plátek bílé veky Bylinky omyjeme, nakrájíme a dáme zpěnit na máslo. Zalijeme vývarem a pět minut povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, prohřejeme, ale už nevaříme. Podle chuti dosolíme. Před podáváním ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželkou a pažitkou a vsypeme na másle opečené kostičky veky. Očista dočista - bříza, dubová kůra a psylium! Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí... a naopak .-) Kdo znal ten trik být stále fit Přece Pepek námořník! A což takhle dát si špenát Špenát se prý na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech, každopádně, umí-li se připravit, chutná báječně... Špenátové tipy feminy: Pepek není jediný! .-) Lívanečky se špenátem Lasagne se zeleninou a žampiony Rizoletky Špenátová polévka Špenátová roláda . 1/2 kg špenátového protlaku (nebo kopřiv) . 3 vajíčka + 4 vajíčka na náplň . 3 lžíce mouky . sůl . cibuli Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé. Necháme vychladnout a mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu. Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborám nebo studené k pečivu. Špenát s tofu . 500 g čerstvých špenátových listů . 100 g rozdrobeného tofu . dvě lžíce oleje . lžíci sezamových semínek . sůl Omytý a pokrájený špenát mírně osolíme a na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme. Špenát vyjmeme, necháme okapat, osušíme na papírovém ubrousku a ozdobně upravíme na talíři nebo míse. Posypeme tofu a nasucho opraženými sezamovými semínky. Což takhle dát si kopřivu Špenát z kopřiv Čaj na revma . lžičku z kořene Pampelišky . lžičku Přesličky (nať) . půl lžičky semínka Koryandru . lžičku listu Kopřivy Povaříme asi tři minuty a dalších třicet minut louhujeme. Dobrou chuť (foto: internet)

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
27. 02. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Maximální fixace a dlouhotrvající objem!

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 09. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Blíženec

11. 12. 2016 Horoskop Blíženec

Máš pocit, že tvé sny z dětství se nikdy nesplnily a že už vlastně ani nemáš šanci prožít to, co sis tolik přála? Chy... Celý horoskop

Karta dne

Sedm pohárů
Přehnané starosti ti mohou pořádně zamotat hlavu, na chvíli si budeš připadat, že jsi na všechny problémy sama. Nepropadej beznaději, je to pouze ve tvé mysli, když se...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Módní policie

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist