Femina.cz » Magazín » Wellness » Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Proč baštit železo  Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Magazín: Wellness | vydáno 01. 03. 2007

Jezte železo, ať vás jaro baví, s železem budete silní a zdraví! Odborníci zdravé výživy doporučují, vedle správné životosprávy, doplňovat železo nejlépe v tekuté formě, dvakrát, či třikrát ročně, zvláště potom při střídání ročních období, kdy je třeba posílit imunitu. Železo ocení organismus se sklonem k chudokrevnosti, ženy s těžkým průběhem periody, vegetariáni a vůbec všichni, kdo drží redukční, či bezlepkovou dietu. Lektvary a elixíry a jarní recepty, z kopřiv, špenátu, pampelišek, ředkviček i čaj na revma!

Což takhle dát si ředkvičky Polévka z bílých ředkviček Dušené ředkvičky na víně Jíte dostatek zeleniny, ale přesto se cítíte skleslí, ochablí, nemůžete se rozhýbat, tělíčko vás neposlouchá Symptomy nedostatku železa . únava a vyčerpanost . nesoustředěnost . nechuť k jídlu . návaly horka, či chladu . bušení srdce . dušnost . časté infekce (záněty ústní dutiny) . bolesti hlavy Nemáte-li čehokoli dostatek, i krása má úbytek... . bledost . bledá nehtová lůžka nebo rýhované nehty . lámavé vlasy . kruhy pod očima Železná lady Pakliže máte naopak železa příliš, můžete trpět zácpami a migrénami. Zkrátka najděte si svého míru a když nevíte kudy přečtěte si návod, či se poraďte s lékárníkem. Tip tzv. enhancement: pro snadnější absorpci železa jsou ideální vitamíny skupiny B a tradiční Céčko. Některé přípravky již přímo obsahují vitamíny a ovocné koncentráty, které účinnost a vstřebávání železa usnadňují. In vzhled mladých let Mladé listy kopřivy a pampelišky umyjeme a rozmixujeme s vodou. Necháme asi dvě hodinky louhovat. Potom přecedíme nejlépe přes pláténko. Doporučuje se užívat dvě polévkové lžíce nalačno denně po dobu alespoň čtvnácti dní. Tip: z jarního bylinkového lektvaru si můžete namrazit kostečky. Každé ráno je jen hodíte do vody a vypijete. Vaše pleť, vlasy, nehty a logicky i nálada se uzdraví i oživí. Pokud si přejete ještě větší nášup, dopřejte sobě i celé rodině polévku z jarních bylin . dva až tři listy z jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, listy mladých kopřiv a pampelišek, jarní naťová cibule s natí, pažitka, petrželka) . 3 dkg másla, pul litru hovězího vývaru nebo vývaru z masoxu . půl litru smetany . 4 žloutky . sůl . 2 dkg másla . plátek bílé veky Bylinky omyjeme, nakrájíme a dáme zpěnit na máslo. Zalijeme vývarem a pět minut povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, prohřejeme, ale už nevaříme. Podle chuti dosolíme. Před podáváním ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželkou a pažitkou a vsypeme na másle opečené kostičky veky. Očista dočista - bříza, dubová kůra a psylium! Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí... a naopak .-) Kdo znal ten trik být stále fit Přece Pepek námořník! A což takhle dát si špenát Špenát se prý na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech, každopádně, umí-li se připravit, chutná báječně... Špenátové tipy feminy: Pepek není jediný! .-) Lívanečky se špenátem Lasagne se zeleninou a žampiony Rizoletky Špenátová polévka Špenátová roláda . 1/2 kg špenátového protlaku (nebo kopřiv) . 3 vajíčka + 4 vajíčka na náplň . 3 lžíce mouky . sůl . cibuli Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé. Necháme vychladnout a mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu. Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborám nebo studené k pečivu. Špenát s tofu . 500 g čerstvých špenátových listů . 100 g rozdrobeného tofu . dvě lžíce oleje . lžíci sezamových semínek . sůl Omytý a pokrájený špenát mírně osolíme a na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme. Špenát vyjmeme, necháme okapat, osušíme na papírovém ubrousku a ozdobně upravíme na talíři nebo míse. Posypeme tofu a nasucho opraženými sezamovými semínky. Což takhle dát si kopřivu Špenát z kopřiv Čaj na revma . lžičku z kořene Pampelišky . lžičku Přesličky (nať) . půl lžičky semínka Koryandru . lžičku listu Kopřivy Povaříme asi tři minuty a dalších třicet minut louhujeme. Dobrou chuť (foto: internet)

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
27. 02. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Rimmel Rtěnka s matným efektem The Only 1 Matte

Rimmel Rtěnka s matným efektem The Only 1 Matte

Dodává příjemný pocit hydratace...

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 24. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

25. 02. 2017 Horoskop Kozoroh

Dnes ti štětí přeje především v oblasti práce a kariéry. Pokud jsi dlouho nemohla žádnou práci najít, dnes dostatneš ... Celý horoskop

Karta dne

Osm pohárů
Dnes máš skvělou příležitost odpoutat se od všeho starého, co ti již neslouží a pouze tě omezuje. Čeho se to může týkat? Vztahy, které dávno přetrvávají spíš jen ze zv...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

PMS, hubnutí i průšvihy aneb Nový týden n...

Taky tak ráda soudíš všechny ty, kterým se povede nějaký kolosální průšvih? A je úplně jedno, jestli jde o nevěru, ka...

Celý článek

Módní policie

TOPlist