Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)

Jezte železo, ať vás jaro baví, s železem budete silní a zdraví! Odborníci zdravé výživy doporučují, vedle správné životosprávy, doplňovat železo nejlépe v tekuté formě, dvakrát, či třikrát ročně, zvláště potom při střídání ročních období, kdy je třeba posílit imunitu. Železo ocení organismus se sklonem k chudokrevnosti, ženy s těžkým průběhem periody, vegetariáni a vůbec všichni, kdo drží redukční, či bezlepkovou dietu. Lektvary a elixíry a jarní recepty, z kopřiv, špenátu, pampelišek, ředkviček i čaj na revma!

Což takhle dát si ředkvičky
Polévka z bílých ředkviček
Dušené ředkvičky na víně

Jíte dostatek zeleniny, ale přesto se cítíte skleslí, ochablí, nemůžete se rozhýbat, tělíčko vás neposlouchá

Symptomy nedostatku železa
. únava a vyčerpanost
. nesoustředěnost
. nechuť k jídlu
. návaly horka, či chladu
. bušení srdce
. dušnost
. časté infekce (záněty ústní dutiny)
. bolesti hlavy

Nemáte-li čehokoli dostatek, i krása má úbytek…
. bledost
. bledá nehtová lůžka nebo rýhované nehty
. lámavé vlasy
. kruhy pod očima

Železná lady
Pakliže máte naopak železa příliš, můžete trpět zácpami a migrénami. Zkrátka najděte si svého míru a když nevíte kudy přečtěte si návod, či se poraďte s lékárníkem.

Tip tzv. enhancement: pro snadnější absorpci železa jsou ideální vitamíny skupiny B a tradiční Céčko.
Některé přípravky již přímo obsahují vitamíny a ovocné koncentráty, které účinnost a vstřebávání železa usnadňují.

In vzhled mladých let

Mladé listy kopřivy a pampelišky umyjeme a rozmixujeme s vodou. Necháme asi dvě hodinky louhovat. Potom přecedíme nejlépe přes pláténko.

Doporučuje se užívat dvě polévkové lžíce nalačno denně po dobu alespoň čtvnácti dní.

Tip: z jarního bylinkového lektvaru si můžete namrazit kostečky. Každé ráno je jen hodíte do vody a vypijete.

Vaše pleť, vlasy, nehty a logicky i nálada se uzdraví i oživí. Pokud si přejete ještě větší nášup, dopřejte sobě i celé rodině polévku z jarních bylin

. dva až tři listy z jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, listy mladých kopřiv a pampelišek, jarní naťová cibule s natí, pažitka, petrželka)
. 3 dkg másla, pul litru hovězího vývaru nebo vývaru z masoxu
. půl litru smetany
. 4 žloutky
. sůl
. 2 dkg másla
. plátek bílé veky

Bylinky omyjeme, nakrájíme a dáme zpěnit na máslo.
Zalijeme vývarem a pět minut povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, prohřejeme, ale už nevaříme. Podle chuti dosolíme. Před podáváním ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželkou a pažitkou a vsypeme na másle opečené kostičky veky.

Očista dočista – bříza, dubová kůra a psylium!
Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)

Kdo znal ten trik být stále fit Přece Pepek námořník!

A což takhle dát si špenát

Špenát se prý na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech, každopádně, umí-li se připravit, chutná báječně…

Špenátové tipy feminy:
Pepek není jediný! .-)

Lívanečky se špenátem
Lasagne se zeleninou a žampiony
Rizoletky
Špenátová polévka

Špenátová roláda

. 1/2 kg špenátového protlaku (nebo kopřiv)
. 3 vajíčka + 4 vajíčka na náplň
. 3 lžíce mouky
. sůl
. cibuli

Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé.
Necháme vychladnout a mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu. Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborám nebo studené k pečivu.

Špenát s tofu

. 500 g čerstvých špenátových listů
. 100 g rozdrobeného tofu
. dvě lžíce oleje
. lžíci sezamových semínek
. sůl

Omytý a pokrájený špenát mírně osolíme a na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme. Špenát vyjmeme, necháme okapat, osušíme na papírovém ubrousku a ozdobně upravíme na talíři nebo míse. Posypeme tofu a nasucho opraženými sezamovými semínky.

Což takhle dát si kopřivu

Špenát z kopřiv

Čaj na revma

. lžičku z kořene Pampelišky
. lžičku Přesličky (nať)
. půl lžičky semínka Koryandru
. lžičku listu Kopřivy

Povaříme asi tři minuty a dalších třicet minut louhujeme.

Dobrou chuť

(foto: internet)

1.3.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist