Pomoc, nesnáším lepek!

Trápí tě chronické bolesti břicha, plynatost, průjmy? Trpíš vleklými ekzémy, kopřivkou? Oběhla jsi různé lékaře s negativním výsledkem, že ti vlastně vůbec nic není? Možná, že za tvoje potíže může alergie na lepek. Nezoufej, víme, co s tím!

Někdy nepomůže ani lékař

„Měla jsem neustále bolesti břicha, zácpy,“ svěřuje se pětačtyřicetiletá Petra. „Šla jsem k lékaři, který mne posílal na různá vyšetření, ale všechno bezvýsledně. Pak jsem si někde přečetla článek o alergii na lepek. Zkusila jsem postupně odbourat mouku a obiloviny vůbec. Zjistila jsem, že je mi mnohem lépe,“ říká. Skutečně není jednoduché přijít na to, že trpíš potravinovou alergií nebo intolerancí. Aby se to potvrdilo, jsou nutná dost složitá lékařská vyšetření, jejichž výsledky navíc nemusí ukázat úplně jednoznačný výsledek a určit, co vlastně pacientovi působí problémy.

Nevíš si rady? Zkus domácí test

Velmi důležité proto je, aby lidé, kteří už nějakými chronickými potížemi trpí, pozorovali reakce svého těla. Pro tento účel existují dokonce i domácí testy. Pomohou analyzovat, jaké potraviny tvoje tělo považuje za cizorodý prvek a bouří se proti nim. Jak tyto testy fungují? Jednoduše se jehlou píchneš do prstu a počkáš, až ti ukápne krev. Tu smícháš s připraveným roztokem. Směs krve s roztokem pak nakapeš na destičky se vzorky proteinů různých potravin. Proteiny se směsí krve a roztoku chemicky zreagují a ty uvidíš výsledek. Test seženeš na internetu za asi 2 400 korun.

Alergie nebo intolerance?

Alergie způsobuje bouřlivou imunitní reakci bezprostředně po požití potraviny nebo za velmi krátkou dobu. Může se objevit kožní vyrážka, dojít k otoku hrdla, astmatickému záchvatu, křečím v břiše, bolestem. Ovšem u intolerance nejde o rychlou a náhlou reakci imunitního systému. V tomto případě dochází k vleklým potížím v podobě chronických bolestí, zácpy, nadýmání. Trápit tě ale mohou časté průjmy způsobené poruchou vstřebávání vody, které mají žlutou barvu, protože se do těla nevstřebávají ani tuky, ale i slabost a výrazné hubnutí. Dochází totiž k nedostatku enzymů štěpících potravinu, tedy například chybí enzym pro štěpení lepku. Dobrou zprávou je, že po nasazení správné diety, tyto příznaky velmi brzy vymizí a pacienti mohou žít plnohodnotný život bez výrazných omezení.

Průšvih jménem celiakie

Pokud zjistíš, že máš celiakii, tedy chronické autoimunitní onemocnění, kdy organismus napadá tenké střevo v případě, že sníš potraviny, které lepek obsahují, musíš změnit životní styl. Jedinou cestou, jak se problémů s tím spojených vyvarovat, je dodržovat 100% bezlepkovou dietu. Znamená to nejenom, že si musíš odpustit koláče, buchty, pečivo, chléb, ale také spoustu dalších potravin, které nejsou vyrobené z bezlepkové mouky. Nezbývá, než při každé návštěvě obchodu pečlivě zkoumat etikety kupovaných potravin, zda lepek obsahují, či nikoli. Dnes už není problém v běžném supermarketu sehnat základní nabídku bezlepkových potravin. I tak se mnoho lidí ptá: Co znamená bezlepková dieta? Co jíst, když mám celiakii?

Čemu je třeba se při bezlepkové dietě vyhnout?

V zásadě je dieta velmi jednouchá: z jídelníčku se odstraní obiloviny, které obsahují lepek – ječmen, pšenice nebo žito. Pozor si však musíš dát na to, že tyto obiloviny se nevyskytují jen v pečivu, můžeš je najít taky v masných a mléčných výrobcích. Proto musí celiaci pečlivě studovat složení zboží v obchodech. Výrobci označují bezlepkové produkty logem s přeškrtnutým kláskem.

Jak vypadá jídelníček celiaka?

Dieta je označována jako bílkovinná, je založená na potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako je: tvrdý sýr, tvaroh, jogurty a kysané mléčné výrobky, libové maso, kvalitní šunka, vejce. Konzumuje se velké množství ovoce a zeleniny, klasické přílohy nahradí jáhly, luštěniny, rýže a brambory. V prodejnách se zdravou výživu lze koupit mouku bez lepku, a tak je možné si dopřát i pečivo, které celiakům chybí asi nejvíce. Své o tom ví i čtenářka Kristýna:

„Když mi zjistili po dlouhé době problémů celiakii, byla jsem zoufalá. Nikdy mě nenapadlo, jak to mají lidé s jakoukoliv alergií na jídlo těžké. Najíst se dobře v restauraci nebo závodní jídelně bylo ze začátku téměř nemyslitelné. Naštěstí pro mě už je svět zase dál a tak si dneska mohu s klidem zajít i na oběd nebo si koupit bezlepkové potraviny. Nejvíc jsem trpěla tím, že jsem nesměla křupavoučké rohlíky. Proto jsem se je naučila péct sama.

Ilustrační foto

A tady máš Kristýnin recept na bezlepkové rohlíky:

Suroviny:

  • 450 g bezlepkové mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 čerstvého droždí, cca 20 g

Postup:

Nejprve si zaděláme z mouky, droždí, cukru a trošky mléka kvásek, potom všechny suroviny dáme do hnětače a vyhněteme do hladkého nelepivého těsta. Hotové těsto zabalíme do utěrky a necháme ještě pořádně nakynout. Pak na pomoučeném vále vytvarujeme rohlíky, potřeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C cca 15 – 20 minut.

Foto zdroj: Thinkstockphotos.com, archiv výrobce

27.4.2015 4:00| autor: Helena Stejskalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist