Ovoce pro váš mozek

Ovoce je dobré nejen pro pleť a zdravé zažívání, ale stejně jako červené víno či zelený čaj chrání mozek před Alzheimerovou chorobou.

Pravidelnou konzumací ovoce, zvláště jablek, banánů a pomerančů, se člověk může významně chránit před celou řadou neurodegenerativních chorob.

Jablka, banány a pomeranče jsou běžnou součástí jídelníčku jak asijských zemí, tak těch patřících do západní kultury. Lidem poskytují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Odborníci z Cornell University v USA zkoumali vliv výtažků z jablek, banánů a pomerančů na nervové buňky a zjistili, že fenolické fytosloučeniny z těchto plodů chrání neurony před toxickými látkami.

Ze všech tří výše jmenovaných druhů ovoce má pak nejvyšší antioxidační aktivitu právě jablko, protože obsahuje účinných sloučenin nejvíce. Na druhém místě se z tohoto hlediska umístily banány a na třetím pomeranče.

„Studie demonstruje, že antioxidanty v čerstvém ovoci chrání nervové buňky před oxidační zátěží. Dodatečná konzumace čerstvého ovoce, jako jablek, banánů a pomerančů, může být prospěšná při prevenci neurodegenerativních chorob jako Alzheimerovy choroby,“ tvrdí v závěru své studie odborníci z Ithaky.

Studie byla publikována v odborném americkém magazínu Journal of Food Science.

4.2.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist