Ostružiny

Tmavofialové a šťavnaté ostružiny jsme dříve měli možnost sbírat pouze jako lesní plody. Nyní již jejich zahradní beztrnnou variantu najdeme na leckteré zahrádce a jejich obliba se tímto ještě zvýšila.

 

Není také divu. mají lahodnou chuť a charakteristickou vůni. Vynikající jsou v moštech, sirupech a džemech.

Obsahují vlákninu, pektin, organické kyseliny, vitamín C, E, K, provitamín A a vitamíny skupiny B, draslík, vápník, fosfor, železo a zejména množství hořčíku, takže bývaly často používané i v lidovém léčitelství k léčbě štítné žlázy.

Dále se pak ostružiny doporučují při nachlazení, revmatismu a vysokém krevním tlaku. Ostružiník má nejen chutné plody, ale i léčivé listy, na ty si však raději zajděte do přírody a někam dále od silnice.

Čaj z mladých listů ostružiníku pomáhá při žaludečních i střevních problémech a při nachlazení. Ostatně, sušené plody ostružiny můžete také použít spolu s dalšími lesními plody na vynikající ovocný čaj.

15.9.2007 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist