Několik tváří medu

Patří hustá, sladká a lepkavá kapalina, kterou vyrábějí včely, mezi vaše oblíbené? Pak byste měli vědět, jak se dělí a co všechno dokáže. Můžete ho používat nejen v kuchyni, ale také k léčení.

Med nevyrábějí jen včely, ale také jiný hmyz, jenž ho produkuje sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – hlavně nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu živícího se saním mízy rostlin (med medovicový). Pro včely je med zásobou potravy – za jeden rok včelstvo spotřebuje stovky kilogramů této sladké hmoty.

Kapalný med se nekazí. Důvodem je vysoký obsah cukru, kterým se ničí bakterie. Na medu se nemohou uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože je v něm hodně málo vody. %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus.

Složení

Med je směsicí cukru, vody a dalších složek. Konkrétní složení je závislé na směsi květů, z nichž byl sesbírán. Tím pádem se na něm odráží lokalita, období i samotná včelstva. Litr medu váží asi 1,4 kg.

Typický obsah:
38% fruktóza
31% glukóza
1% sacharóza
9% jiné cukry
17% voda
0,17% popel

V rukách kuchařky

Med má ojedinělou chuť, pro níž mu někdo dává přednost před cukrem a používá ho jako sladidlo.Má také hodné chemické vlastnosti pro pečení. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých chlebů, medovin či masitých jídel. Během let se osvědčila zajímavá spojení: medu s pepřem, zázvorem i šafránem.

Lékařské umění medu

Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických. To se změnilo až ve chvíli, kdy byla objevena antibiotika. Med má antibakteriální či antiseptické účinky a obsahuje také peroxid vodíku, který se aktivuje ředěním. V tropech se používá jako tekutý obvaz na rány, kdy se peroxid začne uvolňovat smísením s tělesným potem. Pak pracuje jako antiseptikum. Na rozdíl od lékařského roztoku nepoškozuje tento peroxid okolní tkáně. Med lze také užít pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy.

Při dlouhodobém užívání má med pozitivní dopad – stává se z něj antioxydant zabraňující působení negativních vlivů stresu v organismu. Tyto antioxydanty také pozitivně působí proti  rakovině tlustého střeva.  Aby toho nebylo málo, je med zodpovědný také za zvyšování populace probiotických bakterií ve střevech, což způsobuje zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení i snížení cholesterolu.

Negativa existují

Ale pozor! Med není vždy jen zdravý. Protože je sbírán z květů ve volné přírodě, jsou případy, kdy může být toxický. Traduje se, že jedovatý med poskytuje rododendron. Tímto jménem jsou ale v pontské oblasti nazývány některé druhy rodu oleandr Nerium, které jsou opravdu silně jedovaté. Ve střední Evropě se jedovaté medy nevyskytují.

Med může být nebezpečný také pro kojence, kteří nemají dostatečně kyselé žaludeční šťávy. Nemohou tak bojovat s bakteriemi, jenž v medu produkují botulotoxin. Pak existuje riziko botulismu. Proto se doporučuje nepodávat žádný med nebo jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců.

Zdroj: Wikipedia

19.9.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist