Femina.cz » Magazín » Wellness » Nejlepší společník pro dlouhé zimní večery? Horká čokoláda

Nejlepší společník pro dlouhé zimní večery? Horká čokoláda

Nejlepší společník pro dlouhé zimní večery? Horká čokoláda

Magazín: Wellness | autor: Redakce | vydáno 14. 12. 2015

Znáš lepší způsob, jak se zahřát v zimě než lahodnou a hříšně dobrou horkou čokoládou? My tedy rozhodně ne. A proto si ji dopřáváme rádi a často. Tys ještě jejímu kouzlu nepodlehla? Možná je nejvyšší čas. A my pro tebe máme nejen plno zajímavých informací o této lahůdce, ale i postup krok za krokem, jak si ji připravit doma.

Přitekla k nám z Mexika

Ačkoliv v tabulkové podobě ji dnes známe nejčastěji, čokoláda sama byla nejprve tekutá. Pro Aztéky byla posvátným nápojem, pro španělskou šlechtu 17. století vybranou pochoutkou a naštěstí pro nás se vyvinula od hořké tekutiny zahuštěné kukuřičným škrobem v našlehanou specialitu dochucenou mlékem a cukrem. Do tuhé podoby se čokoládu podařilo přivést v polovině 19. století oddělením kakaového másla od kakaového prášku. Ale jak ji dnes dostat z tuhého stavu zpět do tekutého? 

V plastovém kelímku z automatu

O popularitě horké čokolády svědčí už to, že ji seženeš v každém nápojovém automatu na běžném českém nádraží. Když potřebuješ rychle zahřát na těle nebo na duši, postačí i tato instantní směs prášku a vody. Podobně, takzvaně z pytlíku, si ji můžeš připravit i doma. Mix kakaového či čokoládového prášku, cukru a vody je rychlým a jednoduchým způsobem přípravy. Kvalita instantních čokolád je ale proměnlivá a velice záleží na složení a původu kakaové ingredience. Ta kvalitní by měla obsahovat vysoký podíl kakaa, například okolo 58 %, dále kakaové máslo a rozhodně ne více cukru než kakaa. 

Ta pravá horká čokoláda

Pokud si ale chceš skutečně pochutnat, vyzkoušej takovou, která je připravena z kousků čokolády rozpuštěných v mléce nebo smetaně. Zárukou kvality bývají domácí čokoládovny, kde se šálkem omračující vůně kouzlí i s dalšími příchutěmi, případně je zdobí šlehačkou. Základní trik, jak poznat kvalitní čokoládu, je poněkud ošemetný - potom, co ji necháš vystydnout, by měla ztuhnout podobně jako čokoládová poleva. Stěny hrnečku zůstanou usazené. Naopak u těch méně kvalitních se nic takového nestane a nápoj na bázi čokoládových nápojů zůstane tekutý. Abys nemusela obětovat objednaný nápoj, zkus si přípravu nejprve doma - poctivou čokoládu pak poznáš snadno po chuti nebo jediným pohledem.

Prášek, pecičky nebo nalámat?

V základu existují dva postupy, oba přísahající na zaručenou originalitu. V první verzi zahřeješ v kastrůlku ve vodní lázni nejprve čokoládu a k ní postupně přiléváš mléko podle toho, jak hustou čokoládu si představuješ. Druhá varianta spočívá v rozehřátí mléka či smetany, do kterého následně přidáš čokoládu a mícháš až do rozpuštění. Do horkého mléka můžeš přidat lžičku škrobu, chceš-li si pojistit, že bude skutečně hustá. Poctivějším a uznejme také chutnějším způsobem kontroly nad hustotou je množství čokolády. Čím více jí přidáš, tím hustší a krémovější nápoj získáš. Jedním z "tajných" triků k zahuštění je také přimíchání vejce. A pokud si naopak chceš zajistit dietnější pokrm, namísto mléka použij horkou vodu.

Ať už se ti osvědčí spíše postup začínající od čokolády nebo od mléka, práci ti usnadní a čas urychlí, pokud použiješ čokoládové pecky určené k rozpouštění namísto nalámané čokolády. Čokoládu na vaření si nechej na polevy vánočního cukroví a raději sáhni po čokoládových peckách, my máme vyzkoušené třeba ty z čokoládovny Carla, která se specializuje na kvalitní čokoládu a polevy a navíc jde o českého výrobce. Výhodou čokoládových pecek je to, že záměrně obsahují větší množství kakaového másla a tak k nim nemusíš přidávat žádné další tuky. Což je mimochodem základní chyba ustáleného postupu výroby horké čokolády. 

Jak se vyhnout hrudkám

Může stát, že ti namísto krémového, sametového a jen zhusta tekoucího nápoje vznikne hrudkovitá směsice. Příčinou je zpravidla základní surovina - obyčejné tabulkové čokolády mohou obsahovat různé příměsi jako ztužené tuky nebo škrob. Čokoláda, kterou budeš rozpouštět, by měla mít ideálně mezi 55 a 75 % kakaa. Pokud nemáš jinou než tabulkovou čokoládu, zkus ji předem alespoň najemno nastrouhat. Plamen také nenechávej zapnutý na příliš vysoký stupeň - ohřívej na střední plamen do 60 stupňů, potom už se může čokoláda začít přichytávat. A nezapomeň bez ustání míchat. Profesionálové a kvalitně vybavené kavárny horkou čokoládu vyrábí na přístrojích, které ji ohřívají i promíchávají zároveň.

Čokoláda je jediná jedlá "látka", která se rozpouští při 33,8 °C - těsně pod běžnou tělesnou teplotou - takže když ji položíš na jazyk, začne se pod vlivem lidského tepla sama rozpouštět. Potěšení skýtá i čokoláda tabulková, když tě ale začne ovládat zimní chlad a splín, je čas na hrnek horké čokolády. A pokud ti snad její samotná chuť nestačí, okořeň ji skořicí, chilli, mátou nebo zázvorem. 

A co ty a horká čokoláda? Taky ji miluješ jako my? Pak si ji určitě zkus připravit a nech se inspirovat naší fotogalerií, kde najdeš super nápady na její servírování. 

Foto: Shutterstock.com, pinterst.com, zdroj text: www.carlachocolate.com

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
14. 12. 2015 Bobina1 - (reakcí: 0)
14. 12. 2015 Bobina1 - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Victoria´s Secret Victoria - EDP

Victoria´s Secret Victoria - EDP

Zahalte se do opojné vůně!

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 21. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Rak

21. 02. 2017 Horoskop Rak

Nenuť se do nudných domácích prací, práce by ti nešla od ruky. Navíc bys stále něco hledala a ztrácela, takže bys měl... Celý horoskop

Karta dne

Čtyři hole
Projekt, na kterém jsi pracovala, dosáhne úspěchu a nejen to, radostné dny můžeš očekávat také v dalších oblastech tvého života. Mír i harmonii jsi již vybudovala a te...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

PMS, hubnutí i průšvihy aneb Nový týden n...

Taky tak ráda soudíš všechny ty, kterým se povede nějaký kolosální průšvih? A je úplně jedno, jestli jde o nevěru, ka...

Celý článek

Módní policie

TOPlist