Nebezpečí z regálu: Co všechno se nám snaží obchodníci podstrčit?

Jaké nebezpečí na nás číhá v regále obchodů? Ačkoli se to může zdát trochu přehnané, i v obyčejném obchodě s potravinami na nás číhají různé nástrahy, na které bychom si měli dát si pozor. Pokud je podceníme, mohlo by se nám stát, že až doma zjistíme, že jsme tentokrát špatně pochodili.

Zboží s prošlou spotřebou nemá v regále co dělat

První nástrahou jsou výrazy Spotřebujte do a Minimální trvanlivost. Rozhodně to neznamená totéž. Spotřebujte do se používá u rychle se kazících potravin jako je maso, ovoce nebo zelenina či mléčné výrobky. Určuje datum, po kterém by se potraviny už vůbec neměly prodávat ani jíst. Takže pokud na regálu najdete třeba balíček s chlazeným kuřetem a Spotřebujte do s včerejším datem, jde o hrubou chybu prodejce, kterou byste měly ihned reklamovat! A v žádném případě takové zboží nebrat.

Pozor na slevy kvůli skončené minimální trvanlivosti

Minimální trvanlivost naopak najdeme na stabilních potravinách, které dlouho vydrží jako například konzervy, těstoviny, rýže, nápoje, sušenky, čokoláda. Zboží s prošlou minimální dobou trvanlivosti sice obchodníci prodávat mohou, ale toto zboží musí být viditelně označeno a odděleno od ostatního zboží na regále. Jenže právě tohle obchodníci často nedělají. Jednoduše dají zboží do slevy, ale už dále zákazníka neinformují a spoléhají na to, že si toho nevšimne. Může se vám proto stát, že si třeba koupíte sušenky s výraznou slevou a teprve doma zjistíte, že mají prošlou trvanlivost. Neměly byste takové pochybení přejít mávnutím ruky, při nákupu musíte být informované, že ke slevě došlo kvůli prošlé trvanlivosti výrobku.

Plesnivé poklady ze dna vaniček

Buďte velmi opatrné při nákupu ovoce v síťkách či plastových košíčcích, vaničkách nebo kelímcích. Snažte se prohlédnout si i ty kousky, které leží na dně. Často se tam totiž skrývají „poklady“ v podobě například shnilého pomeranče a vám po příchodu domů a objevení této lahůdky zbude jenom vztek. Raději kupujte ovoce na kusy, kde si ho můžete prohlédnout a posoudit jeho kvalitu a čerstvost. Pozor na výrazné slevy u ovoce, většinou jsou na hranici zkažení. Pokud takové ovoce nechcete hned konzumovat, raději ho nekupujte.

Opakovaně rozmražené ryby nekupujte

Jestliže nakupujete mražené ryby nebo jiné mražené potraviny a objevíte už pohmatem v sáčku kusy ledu, raději výrobek vraťte zpátky do regálu. Možná byla ryba rozmražena a znovu zmražena nebo také dostala více než štědrou dávku vody, aby byla na váhu těžší. Místo kvalitní potraviny pak budete platit příliš drahou vodu.

Zásoby pečiva se nevyplácí

Je také chybou kupovat pečivo do zásoby. V pytlíku vám doma rychle zplesniví nebo minimálně zgumovatí. Pokud nechcete denně nakupovat, zamrazte pečivo. U pečiva se často jedná o zamražený a dopékaný polotovar – to by ale mělo být přesně označeno. Ověřujte si to a pokud možno kupujte čerstvé pečivo.

článek

Vyduté víčko značí mikroby

Pokud mají mléčné výrobky, tedy především jogurty, tvarohy, mléčné nápoje vyduté víčko, rozhodně je do košíku neberte. Signalizuje to, že jde o starý výrobek, který může být kontaminovaný bakteriemi.

Bubliny a vodu neberte

Masné výrobky by rozhodně neměly mít pod obalem vzduchové bubliny. Ty mohou znamenat, že se výrobek vlivem kyslíku začíná kazit. U masa dejte také pozor na slovo křehčené. Tento výraz nemá s křehkostí vůbec nic společného. Značí skutečnost, že do masa (obvykle drůbežího) bylo injekčními stříkačkami nacpáno co nejvíce vody, aby vážilo víc. Tedy jde o podvod na zákaznících, na který přece vy nenaletíte.

Dejte pozor na správný transport a teplotu

V žádném případě nekupujte chlazené výrobky, které jsou vyložené mimo chladicí box. Nedostatečná teplota bude mít vliv na jejich kvalitu. Nevšímejte si ani výrobků, které prokazatelně utrpěly při transportu, například porušením obalu nebo nutné skladovací teploty. Tím se naprosto znehodnotí jejich kvalita.

Pečlivě studujte etikety

Vyhněte se potravinám, které nejsou správně označeny. Potraviny by měly mít na etiketě informaci o výrobci, původu a složení, prodejci. Pokud je nemají nebo některé informace chybí, případně jsou neúplně, takové potraviny v žádném případě nekupujte. Pečlivě čtěte etikety a při výběru potravin se řiďte jejich složením (minimum aditiv, přídatných látek, konzervantů). Vyhýbejte se pokud možno instantním potravinám, které jsou vlastně koktejlem chemikálií.

Foto: profimedia.cz

13.5.2014 12:00| autor: Helena Stejskalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist