Femina.cz » Magazín » Wellness » Máslo a margarín: trochu historie

Máslo a margarín: trochu historie

Máslo a margarín: trochu historie

Magazín: Wellness | autor: Mirka Kolářová | vydáno 20. 12. 2007

Donedávna běžná položka našich nákupů, dnes hlavní hrdina „máslových“ úvah.


Máslo


Živočišný tuk s výhradně mléčným základem, který byl odedávna symbolem zdravého, chuťově vynikajícího a často také luxusního stravování. Namazat si chléb pravým máslem, to byl v mnoha dobách rituál jednoznačně opisující nadstandardní společenské postavení.
Dnešní pravé, kravské máslo se vyrábí průmyslově přizpůsobenou, ale v podstatě původní technologií, na jejímž konci stojí výrobek s obsahem min. 80% tuku.

Margarín

Margarín se na světě neobjevil jen tak náhodou, ale vznikl doslova na objednávku. Požadavek nevznesl nikdo menší, než císař Napoleon lll., který v dobách zmítaných válečnou vřavou potřeboval vyrobit něco, čím by si jeho řadoví vojáci mohli mazat pečivo, protože máslo bylo k tomu účelu příliš drahé a ve válečných dobách a v tak velkém množství pochopitelně také nedostupné.  Vyhlásil proto soutěž o 100 000 zlatých franků pro toho, kdo něco takového vymyslí a dokáže vyrobit. Chytrá hlavička se nakonec našla. Byl to francouzský lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés, který nebohým vojákům dodal roku 1869 recept na pradědečka dnešních margarínů – upravený hovězí tuk. Margarín se okamžitě ujal pro svou nízkou výrobní cenu a v průběhu doby se vyráběl z různých zbytků živočišných tuků včetně rybího, až nakonec přišla myšlenka vyrábět náhražku másla z tuků rostlinných. Ovšem, jak známo, rostlinný tuk jest skupenství kapalného a tak zde byl pro změnu problém, jak tuto kapalnou látku přeměnit v pevnou. Řešení se našlo v postupném ztužování tuku. Bohužel tento postup také pro lidskou stravu objevil tzv. trans-izomery mastných kyselin.

Bohužel proto, že ač se margarín rychle šířil světem pro svou velmi nízkou výrobní cenu, jeho dalšímu rozšíření napomohli také moderní lékaři svým tvrzením, že margarín snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Naneštěstí se časem ukázalo, že opak je pravdou a dokonce, že obsah těchto kouzelných mastných kyselin zvyšuje pravděpodobnost onemocnění diabetem. Na základě těchto skutečností bylo v roce 1993 světovou zdravotnickou organizací vydáno doporučení o tom, že by trans – kyseliny neměly nahrazovat více, než-li pouhé 1% energetického příjmu člověka.

Přesto se v porevolučních devadesátých letech v České republice odehrál nevídaný margarínový boom. V médiích se náhle rozšířila téměř poplašná, vědecky podložená zpráva o tom, že kdo si maže chléb kravským máslem, hazarduje se svým zdravím a potažmo životem skoro stejně jako ten, kdo kouří, či se oddává jiným drogám a současně se objevila veskrze pozitivní, zdravím překypující a náležitě masivní reklamní kampaň firem přinášejících na náš panenský trh znovuobjevený „válečný“ zázrak jménem margarín. A přestože dnes již některé země EU přijaly legislativní opatření na snížení obsahu trans – izomerů v potravinách, v Čechách zatím ticho po pěšině.

Máslomargarín

To jsou margaríny zabalené a vyhlížející jako pravé máslo. Nejsou baleny do vaniček, ale do klasické „kostky“ a na jejich obalech se vprostřed zelených palouků pasou spokojené, strakaté krávy. Názvy těchto výrobků, které jakoby náhodou evokují charakteristiku klasického másla  ještě více matou. Proč to asi výrobci dělají?

Ceny nahoru, ceny dolů

Tato část životopisu kravského másla je momentálně asi nejvíce matoucí, protože jen málokdo chápe, z jaké příčiny může cena tohoto celkem prostě vyráběného živočišného tuku během krátké doby závratně stoupat a klesat, jako by šlo o ceny akcií na světové burze. Zvláště zarážející je zvyšování ceny, protože podle celosvětového vývoje odbytu mlékárenských produktů, lze říci, že největší zájem je již poměrně dlouhou dobu hlavně o nízkotučné mléčné výrobky, při jejichž výrobě je mléčný tuk cíleně odstřeďován a tudíž jaksi logicky zbývá. Takže v jednoduchosti je možné tvrdit, že celosvětově vzniká jakýsi pomyslný přebytek mléčného tuku. Přičemž donedávna platná logika obchodu hlásala, že čeho je přebytek, to stojí málo.

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
19. 06. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
28. 02. 2011 krockovapavla :) (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Vůně pro smyslnou ženu...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 06. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

07. 12. 2016 Horoskop Kozoroh

Dnes tě budou napadat samé skvělé myšlenky. Jen si dobře rozmysli, komu své nápady sdělíš. Kolegyně, která se tváří j... Celý horoskop

Karta dne

Ďábel
Dnes raději odlož důležitá rozhodnutí stranou, zejména pokud jde o vztahy a finanční záležitosti. Mohla bys přijít nejen o značnou finanční sumu, hrozí ti také ztráta ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist