Femina.cz » Magazín » Wellness » Kváskový domácí chléb: Jen mouka, voda a čas. Zkuste to s námi!

Kváskový domácí chléb:  Jen mouka, voda a čas. Zkuste to s námi!

Kváskový domácí chléb: Jen mouka, voda a čas. Zkuste to s námi!

Magazín: Wellness | autor: Renata Petříčková | vydáno 08. 01. 2014

Upéct doma chléb od píky není zas tak těžké. Poctivý domácí chléb potom překvapí příjemně navinulou chutí a hlavně – jeho výroba je úžasné dobrodružství. Jen si na něj musíte vynahradit několik dnů. Máme pro vás skvělý návod.

Kvásek potřebuje čas
100 g chlebové žitné mouky ve sklenici smíchejte s teplou vodou tak, aby vzniklo „těstíčko“ lívancové konzistence. Přikryjte plátýnkem nebo uzavřete víčkem. Někde se doporučuje kvasit kvásek v uzavřené nádobě, jinde má skrze plátno kvásek dýchat – je to na osobní zkušenosti. Lze vyzkoušet oba dva postupy. A nyní se čeká. Za 24 hodin by měl kvásek začít bublat, tvořit se v něm malé bublinky a nakysle vonět.

Přidáme tedy dalších 50-100 g mouky a teplou vodu na stejnou konzistenci. Tomuto procesu se říká „krmení kvásku“ a krmit ho budeme každý den. Zhruba za čtyři dny je kvásek dostatečně nakynutý a zralý, abychom z něj mohli péct chléb.

Už jenom mouka a kmín
Základní recept zní: 400 g kvásku a 400 g žitné, pšeničné či špaldové nebo úplně obyčejné bílé hladké mouky (nebo jakýkoliv poměr jakékoliv mouky). Nedoporučuji celozrnnou, je hodně těžká a sama žitná mouka, ze které máme vyrobený kvásek je velmi hutná, takže pro dobré kynutí se přikláním k pšeničným moukám.

Přidáme kmín, dvě lžičky soli a zhruba 200 ml vody a smícháme těsto. Dobrým pomocníkem je domácí pekárna. Není to typicky kynuté těsto, mělo by zůstat lepivé. Opatrně ho potom dáme do nádoby, ve které budeme chleba péct – ideální je kulatá miska nebo dortová forma. Není radno hýbat s vykynutým těstem, protože padá. Ihned po smíchání ho tedy dejte do finální nádoby. Zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 3 hodiny kynout. Kynutí je alchymie a záleží na kvalitě kvásku (čím je kvásek starší, tím lépe kyne) a k prvním pokusům se nemusíme bát nechat kynout chléb přes noc. 12 hodinové kynutí je naprosto ideální.

Tip: Aby byl chléb proleželý a ještě kyselejší, můžeme připravené těsto dát přes noc do ledničky a potom vyndat do tepla. Chléb za pár hodin opět nakyne a bude mít výraznější chuť. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů, potom zmírníme. Pečeme zhruba hodinu při 180 stupních.

Tip: kvásek lze koupit i v dobré pekárně. Za dvacku ho dostanete kiloA tohle je výsledek!

Tak co říkáte? Vyzkoušíte?

Foto zdroj: profimedia.cz, archív autorky

Další články z rubriky

Komentáře (9)

Datum Autor Nadpis
13. 11. 2016 Lucie Meláková Pečení chleba (reakcí: 0)
18. 01. 2014 Daimon super (reakcí: 0)
14. 01. 2014 magic11 . (reakcí: 0)
11. 01. 2014 glady .... (reakcí: 0)
08. 01. 2014 Ivi chleba (reakcí: 0)
08. 01. 2014 pepina . (reakcí: 0)
08. 01. 2014 Viky17 :-) (reakcí: 0)
08. 01. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)
08. 01. 2014 Bobina1 - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Gliss Kur Šampón Ultimate Color

Pro zářivý lesk vlasů...

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 05. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Blíženec

05. 12. 2016 Horoskop Blíženec

Napjatá atmosféra se dá doslova krájet nožem, napětí a nervozita zavládne nejen v práci, ale také u tebe doma. Drž se... Celý horoskop

Karta dne

Sedm pohárů
Zpráva, která k tobě přichází, tě velmi nemile překvapí. Budeš postavena přes složité a náročné rozhodování. Nic neuspěchej, dopřej si dostatek času na odpověď a pořád...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist