Femina.cz » Magazín » Wellness » EXTRA TIP: LUSKY MÍSTO HRANOLKŮ!

EXTRA TIP: LUSKY MÍSTO HRANOLKŮ!

EXTRA TIP: LUSKY MÍSTO HRANOLKŮ!

Magazín: Wellness | autor: Markéta Dušková | vydáno 13. 06. 2004

Za tisíciletí zelené fazolové lusky neztratily nic na své oblibě. Pochutnávali si na nich indiáni Střední Ameriky již před osmi tisíci lety. I Lucullus, slavný gurmán z antického Říma, jim nemohl odolat. Křehké zelené lusky dobyly doslova celý svět. Použití v kuchyni je opravdu široké. Jsou vynikající v letní zeleninové polévce, v salátech, k zapékání, jako samostatný chod s máslem nebo smetanovou omáčkou, jako příloha k masu, k jehněčí nebo vepřové pečeni. Lze je kombinovat i s těstovinami. S trochou saturejky a kmínu jsou vhodné proti nadýmání. POCHOUTKOU a receptíkem pro dnešní den: JE SALÁT Z LUSKŮ, ROKFÓRU, VLAŠSKÝCH OŘECHŮ a BAZALKY!

Extra tip: Lusky místo hranolků! Za tisíciletí zelené fazolové lusky neztratily nic na své oblibě. Pochutnávali si na nich indiáni Střední Ameriky již před osmi tisíci lety. I Lucullus, slavný gurmán z antického Říma, jim nemohl odolat. Křehké zelené lusky dobyly doslova celý svět. K naší vlastní škodě u nás fazolové lusky nepatří k běžné stravě, přestože se jim připisují mnohé zdraví prospěšné vlastnosti. Jsou to dvouděložní rostliny z čeledi bobovitých. Sklízí se ve stádiu zelených lusků se semeny v mléčné zralosti. Obsah vody přesahuje 90% a podle odrůdy a úrovně zralosti v okamžiku sklizně obsahují 3,6 – 6 g sacharidů na 100 g, 2 – 3 g bílkovin, přičemž tuků je v luscích velice málo, přibližně do hodnoty 0,2 g. Jejich energetická hodnota se pohybuje mezi 20 – 30 kcal (90 – 125 kJ), což je řadí mezi zeleninu vhodnou pro snižování váhy. Mimoto obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Fazolové lusky jsou doslova „studnicí mladosti“. Obsahují významný podíl nukleových kyselin a vysoce hodnotných rostlinných bílkovin. Podporují látkovou výměnu a obnovují buňky celého těla. Právě nukleové kyseliny jsou základní látkou, ze které se staví tělesné buňky. Pravidelnou konzumací fazolek předcházíte vráskám, lámavosti nehtů a ztrátě lesku vlasů. Minerálním látkám dominují draslík a vápník, které povzbuzují činnost ledvin, hořčík posiluje nervy, železo a niacin zlepšují krevní obraz. Dalšími stopovými prvky jsou mangan, příznivě ovlivňující růst vlasů, zinek, bór, měď, fluor, nikl, jód, kobalt, selen. Vysoký obsah vlákniny, významné pro zažívání, napomáhá trávení a dobře váže nestravitelné a jedovaté látky. Obzvláště zajímavým je přínos vitaminů. Porce 200 g umožňuje pokrýt 20% denní potřeby provitaminu A, antioxidantu uznávaného především pro svůj účinek v prevenci proti některým druhům rakoviny, a 5 – 10% potřeby vitaminů skupiny B (B1, B2, B3 a B6), které je občas těžké najít v dostatečném množství v naší stravě. Poměrně vysoký obsah vitaminu E a C zvyšuje schopnost výkonu mozkové kůry, posiluje nervy a podporuje obecnou aktivitu. Beta-karoten podporuje dobrou funkci srdce. Kyselina listová pomáhá proti stresu a nervozitě a je obzvláště vhodná pro osoby ve vývinu a těhotné ženy. Doporučená roční spotřeba zelených fazolových lusků je asi 3 kg na osobu. Protože fazolové lusky obsahují též bílkovinu zvanou „fazin“ s obsahem kyseliny kyanovodíkové, nikdy je nejíme syrové. Vařením se tyto látky neutralizují. Společnost Bonduelle přináší na trh již tepelně opracované lusky ve sterilované a zmrazené formě. Můžete si vybrat mezi lusky celými i krájenými. Sterilované fazolové lusky najdete v konzervách o hmotnosti 800 g, 400 g a 200 g. Zmrazené v sáčku o hmotnosti 400 g. A jaká je průměrná cenová úroveň? Sterilované zelené fazolové lusky celé 800 g – 39,90 Kč Sterilované zelené fazolové lusky celé 400 g – 21,90 Kč Sterilované zelené fazolové lusky krájené 400 g – 18,- Kč Sterilované zelené fazolové lusky krájené 200 g – 14,- Kč Zmrazené zelené fazolové lusky celé 400 g – 26,50 Kč Zmrazené zelené fazolové lusky krájené 400 g – 17,80 Kč. Najdete je ve všech hypermarketech a supermarketech (Albert, Billa, Carrefour, Delvita, Globus, Hypernova, Interspar, Julius Meinl, Tesco, Terno). Použití v kuchyni je opravdu široké. Jsou vynikající v letní zeleninové polévce, v salátech, k zapékání (s brambory nebo těstovinami), jako samostatný chod s máslem nebo smetanovou omáčkou, jako příloha k masu, k jehněčí nebo vepřové pečeni. Lze je kombinovat i s těstovinami. S trochou saturejky a kmínu jsou vhodné proti nadýmání. Pochoutkou je salát z lusků, rokfóru, vlašských ořechů a bazalky. Martin Stanko martin.stanko@botticelli.cz

Další články z rubriky

Komentáře (4)

Datum Autor Nadpis
15. 06. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
24. 11. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
25. 08. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
04. 07. 2011 Zuzana2403 Zelené lusky (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Blistex Triple Butters Balzám na rty

Blistex Triple Butters Balzám na rty

Hydratuje a vyživuje rty...

Testy kosmetiky: Pleťová | vydáno 19. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Býk

20. 01. 2017 Horoskop Býk

Přichází k tobě štěstí ve finančích záležitostech. Můžeš dostat nabídku na lepší práci, vyhrát i větší obnos peněz ne... Celý horoskop

Karta dne

Král poháru
Skvělý den naplněný radostnými událostmi a pocity, můžeš se těšit na skvělou spolupráci s muži narozenými ve znamení Ryby, Raka nebo Štíra. Ty, která toužíš po lásce a...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist