Bylinky a koření proti stresu

Mnoho bylinek a koření, které máte rádi a běžně je používáte, zlepšují funkci mozku a mají schopnost pomáhat tělu bojovat proti stresu. A které to jsou?

Bylinky a koření jsou jedním z nejsilnějších zdrojů antioxidantů, které můžete konzumovat. Jsou cenově dostupné a snadno je přidáte do pokrmů. Vyberte si některé z těchto bylinek a koření, které zlepšují funkci mozku a budete mile překvapeni, jaké příznivé účinky mají na váš organismus.

Oregano

Oregano je prastará bylina používaní k léčbě úzkosti a deprese a jednou z nejlepších bylin, která zlepšuje funkci mozku. Oregano obsahuje více antioxidantů než jeden šálek borůvek a také velké množství vitamínu B6, který zvyšuje energii, snižuje úzkost, zlepšuje průtok krve do mozku a snižuje vysoký krevní tlak.

Kurkuma

Kurkuma je bylinka, která pomáhá udržovat zdraví imunitní systém. Obsahuje velké množství antioxidantů, zlepšuje průtok krve do mozku a pomáhá udržovat zdravé srdce. Zároveň snižuje stres a zvyšuje činnost mozku a srdce. Doporučená denní dávka je ¼ lžičky denně.

Skořice

Toto voňavé koření zvyšuje průtok krve do mozku a snižuje vysokou hladinu cukru v krvi. Obsahuje antioxidanty a velké množství chromu, který je rovněž spojen s prevencí diabetu. Asi nemusíme připomínat, kam všude můžete skořici přidat. Zvýšit její konzumaci je dobré v sychravém počasí.

čánek

Bazalka

Tato bylinka zvyšuje energii a zlepšuje funkce mozku, zároveň je také vynikajícím pomocníkem v posílení imunity. Obsahuje velké množství živin a může pomoci při velkém stresu, který oslabuje imunitní systém.

Zázvor

Zázvor rapidně snižuje v těle záněty, je tedy vynikající při chřipkových onemocnění. Dále zlepšuje paměť a zabraňuje stárnutí. Pomáhá při nevolnostech, proto je mnohdy doporučován na začátku těhotenství. Nejlepší je čerstvý zázvor, ze kterého si připravíte lahodný čaj nebo přidáte do čínských jídel.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek se kdysi používal k léčbě infekcí a duševních poruch. Toto hnědé koření pomáhá zlepšovat celkovou funkci trávicího systému. U tohoto koření však pozor! Pokud to s ním přeženete, nejen, že se jídlo stane nepoživatelné, ale ve vysokých dávkách může působit toxicky. Proto postačí pouze špetka.

Které z těchto koření nebo bylinek používáte a jak? Napište nám do diskuze a podívejte se také do naší fotogalerie, jak je nejlépe skladovat.

Foto zdroj: profimedia.cz

13.11.2014 8:00| autor: Marie Vendelbergerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist