Bryndza

Nikdy jste neochutnali brynzu? Pak nyní směle do toho…protože ta májová je prý nejlepší.

Právě v květnu je brynza nejlepší, chuťově nejjemnější. V ostatních měsících již může mít lehce natrpklou chuť.

Kde se vyrábí?
Vyrábí se téměř na celém území střední a východní Evropy, není to jen výsada Slovenska. Pochází dokonce z Rumunska a k nám se dostala právě přes slovenský lid během tzv. valašské kolonizace, která byla zhruba před 600 lety.

Jak se vyrábí?
Vyrábí se z ovčího, kozího či kravského mléka.  Do čerstvě nadojeného mléka se přidávají mléčné kultury a syřidlo. Vzniklá sraženina se nechá v plátěném pytlíku odkapat. A brynza je hotová. Buď se jí ihned, nebo se nechává zhruba čtyři dny uzrát.

Maďaři a Rumuni mají ve zvyku brynzu ještě ochucovat bylinkami, cibulí či paprikou. Ostatně takový čerstvý chleba s máslem a bryndzou posypaný čerstvou cibulkou či mletou paprikou, to je ta pravá jarní lahůdka. Pokud si ji ještě obohatíte například pěkně pikantními ředkvičkami, pak to je dokonalá nálož vitamínů a bioaktivních látek.

Brynza je poklad

Kvůli svému cennému nutričnímu obsahu je brynza ceněna téměř jako lék. Věděli jste, že bryndza převálcuje v konkurenci i jogurt? Vyrobená ze syrového mléka obsahuje asi dvacet druhů mléčných bakterií, zatímco  jogurty a kefíry obsahují jen dva druhy. V jednom gramu brynzy se nachází asi miliarda organismů prospěšných pro naše tělo.
Obsahuje živočišné bílkoviny, tuk a také vápník, fosfor, enzymy, vitamíny A a D.

Dokonce snižuje obsah cholesterolu v krvi, ačkoliv je to živočišný produkt. Stačí každodenní konzumace 100 g brynzy po dobu osmi týdnů.

Ochutnáte ji?

 

6.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist