Biopotraviny: Co je skutečně bio?

O biopotravinách toho slýcháme čím dál víc. A není divu! Získávají si totiž stále větší množství příznivců. Čím to je?

Bio je ekologicky šetrné

Bio potraviny (ale i biobavlna a jiné produkty) jsou produkovány šetrně k přírodě. Zemědělci hnojí pouze přírodními produkty (hnojem a zeleným hnojením) a to jen ve zcela nezbytném množství. Nepoužívají tedy žádné umělé chemické látky, které životní prostředí samozřejmě zatěžují.
Proti plevelům bojují nikoliv postřiky, ale mechanickým, ručním vytrháváním, obděláváním a péčí. Velkou roli také hraje různé střídání plodin na poli v souladu s přírodou tak, aby se vyhnuli chybám, které mají za následek například přemnožení škůdců…

Bio může být ošklivější

Ano, to je pravda. Ovoce a zelenina v biokvalitě není vyhnána umělými hnojivy, plody nejsou stříkány proti nemocem a škůdcům a tak se klidně může stát, že mrkvička bude na váš hypermarketový vkus příliš malá či příliš křivá nebo že vám jablíčko bude připadat jaksi ošklivější, malé, třeba s nějakým tím stroupkem, který není vůbec škodlivý, prostě se pouze proti této vadě na kráse jabloně nepostřikovali.

Bio je lepší

To jednoznačně. Mnoho pravidelných, i náhodných uživatelů bio potravin tvrdí, že tyto potraviny jsou chuťově lepší, vyzrálejší a hutnější. Je to způsobeno šetrným pěstováním, mrkev není znásilňována chemickými látkami k tomu, aby byla hezká a velká. Nechť si všechno roste tak, jak se mu líbí. To má za následek přirozenou chuť, tu, která nám chutná a na kterou jsme již možná v průběhu let zapomněli. Prostě – jako domácí! Výrazný rozdíl v chuti zaznamenáte nejen u zeleniny a ovoce, ale také u masa. Ale zvířatům věnujeme další článek…

Bio je dražší

To je bohužel pravda, ale nutno podotknout, že jen částečně. Občas se stane, že v obchodě narazíte na zeleninu či ovoce v biokvalitě, které je opravdu levnější, než to „obyčejně komerčně“ pěstované. Naposledy se nám to stalo s třešňovými rajčátky. Byla téměř o polovinu levnější, než ta bledá rychlená a výrazný rozdíl byl i v jejich chuti. To je ale vzácnější extrém, opravdu se většinou setkáte s tím, že biozelenina a ovoce je dražší. Dobrou zprávou však je, že u sezónních druhů (mrkev, červená řepa, jablka, dýně…) to není příliš výrazné a někdy se ceny vyrovnávají.
Jindy je rozdíl výraznější, zejména u atraktivnějších druhů jako jsou třeba jahody, maliny, fenykl a podobné. U potravin konzervovaných a u polotovarů si někdy cenového rozdílu ani nevšimnete. Je to způsobeno tím, že bio kvalita je produkována v mnohem menším množství, než komerční kvalita a vyžaduje více práce. Vyšší náklady se tedy projevují i v cenách a samozřejmě mnoho co do činění na ceně má i sám obchodník.

Bio není k sehnání

Tento nešvar se začíná zlepšovat. Na internetu najdete i mnoho obchodů, které se živí přímo jen prodejem bioproduktů. Některé obchody toto zboží dokonce dovezou až do domů, ale je to otázka toho města, ve kterém firma sídlí či jejího přilehlého okolí. Obyčejně mají tuto výhodu lidé žijící v Praze. Speciální kamenné obchůdky se rozrůstají jako houby po dešti a specializace na zdravou výživu a správný životní styl se spravedlivě rozmáhá. Stačí se podívat ve svém okolí, vyptat se a jistě nějaký krámek najdete. Ale zlepšuje se i situace v hypermarketech a supermarketech, většinou zde již najdete biokoutek s ovocem a zeleninou nebo s masem. Někdy se takto rozdělují i ostatní potraviny, většinou tedy trvanlivé, ale často je najdete již standardně zařazené v normálním zboží, takže orientačním vodítkem je pouze zelená zebra s nápisem BIO.

Kdo vůbec kupuje BIO?

Říká se, že ten, kdo chce žít v souladu s přírodou. Zdaleka však biokonzumenty nejsou jen tito přírodně založení lidé. Každý, kdo chce svůj jídelníček obohatit o opravdu kvalitní potraviny, každý, kdo chce dbát na své zdraví nebo mu opravdu leží u srdce dobro přírody. Často se s biopotravinami seznamují maminky malých dětí, které jim z těchto kvalitních produktů připravují první příkrmy či je konzumují maminky těhotné nebo kojící. Obecně k tomuto trendu inklinují mladší ročníky.

Na co si dávat pozor?

Bio neznamená automaticky „bezkonkurenčně kvalitní“. Při výběru zejména ovoce a zeleniny, ale i sušených produktů, luštěnin, různých obilných vloček atd. si dávejte naprosto stejný pozor na jakost jako u produktů normálních. V obchodech se klidně mohou vyskytnout vločky opředené pavučinkami či plesnivé nebo nahnilé ovoce. To samozřejmě nekupujte.

Je to opravdu BIO?

Skeptici říkají, že stoprocentní BIO neexistuje, možná někde v končinách dalece nezasažených lidskou činností a jelikož to jsou oblasti trvale zamrzlé, nelze tam nic vypěstovat. Máme znečištěné ovzduší, to je pravda, i země je kontaminovaná více či méně. Pro bioprodukci však platí přísná pravidla a rozhodně biozelí nevyroste na poli vedle frekventované silnice. Zemědělci musí splnit tato přísná kritéria ve chvíli, kdy chtějí bioprodukci dělat. Takže možná je ovlivní znečištěné ovzduší, (ovšem nedosahující kvality městského vzduchu), ale buďte si jisti, že pro bio označení je opravdu mnoho tvrdých regulí a potraviny s touto nálepkou jsou maximálně možně „čisté“…
Foto zdroj: profimedia.cz
6.10.2014 8:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist