Avokádo – máslový plod

Avokádo pochází ze střední a jižní Ameriky a jejich stáří je udáváno dle archeologických nálezů až na 7000 let.

Již před 2500 lety bylo avokádo pěstováno záměrně ve větším množství. Patří do čeledi vavřínovitých a je to stálezelený strom, jehož plodem jsou bobule nebo peckovice. Ovšem až do 20. století bylo spíše opomíjeným druhem ovoce.

Pěstuje se v subtropických oblastech. Avokádo z Kalifornie má oblý tvar a hrubozrnnou tmavě fialovu slupku. To je podle labužníků chuťově lepší. Druhá odrůda zeleného avokáda se na evropské trhy dováží hlavně z Španělska a Izraele.

Název avokádo pochází z aztéckého ahuacacuauhitl, což znamená „varlatový strom“. Varlata připomínají tím, že rostou na stromě v párech a proto se považují za afrodisiakum. Jiné názvy jsou „avokádová hruška“ nebo „aligátoři hruška“ kvůli hrubé pokožce plodu. Měří zhruba 5-7 cm a pecka má 2-3 cm. Ačkoliv je avokádo prodáváno jako ovoce, jeho využití je spíše shodné se zeleninou.

Co je v něm?
Avokádo je jedno z mála ovoce, které obsahuje tuky (až 20% organického tuku), hlavně kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky a má blahodárný vliv na boj s cholesterolem, přitom avokádový tuk je lehčeji stravitelný než třeba olej ze semen olejnatých rostlin. Dále má až 70% vody.

Obsahuje mnoho draslíku a folátů, hořčík, beta-sitosterol a neobsahuje sodík, je tedy vhodný při nemocech srdce a krevního oběhu. Má také očím prospěšný antioxidant lutein a mnoho vitamínu E, který působí proti rakovině prostaty. Obsahuje i vitamín C, B1 a mnoho vlákniny. Jeho dosud neprozkoumané látky mají regenerační vliv na játra po virové hepatitidě u laboratorních krys, u lidí zatím nebyl tento účinek potvrzen.

Jeho jemná oříšková máslová chuť a vysoká biologická hodnota z něj činí vhodné první jídlo pro kojence. Je vhodný i pro těhotné ženy Ovšem své uplatnění najde i v kosmetice, rozmačkaná zralá dužina prospívá suché pleti.

Jak vypadá správně zralé avokádo?
Je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Na slupce by neměla být tmavá a příliš měkká místa, což značí omačkání.  V obchodech jsou k dostání většinou tvrdé, nezralé. Avokádo jako takové nedosáhne plné zralosti na stromě, ale zraje až po pádu na zem. Nejlépe zraje zabalené do papíru při pokojové teplotě, dozraje tak za 3 dny.
Plod rozkrajujeme podélně, obě půlky oddělíme a vyjmeme pecku. Avokádo pak naporcujeme nebo vydlabeme lžičkou. Dužinu zakápneme citronovou šťávou, aby nezešedla.

Rada na závěr:
Původní sezóna avokád je v rozmezí od května do srpna, ačkoliv jsou k dostání i mimo tuto dobu, bývají to tvrdé nezralé plody, jejichž chuť si nezadá s tou pravou máslově oříškovou u dokonale uzrálého sezónního avokáda. Chuť avokáda lze popsat jako plnou máslovou s přídechem čerstvého dřeva.  Nezralé avokádo má nepříjemnou hořkou chuť. Nejlepší je kupovat tvrdá na pohled hezká avokáda a nechat si je doma dozrát.

Výrobky z avokáda ani jeho dužnina rozhodně nepatří do mrazáku. Jídla s avokádem skladujeme v nejméně chladné části ledničky maximálně 3 až 4 dny.

10.5.2007 12:00| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist