Femina.cz » Magazín » Wellness » Antistresové topinambury

Antistresové topinambury

Antistresové topinambury

Magazín: Wellness | autor: Markéta | vydáno 26. 07. 2011

Vyrážíte v létě do Francie, Itálie nebo do Holanska? Zkuste tentokrát cestovat s mlsným jazýčkem. V těchto zemích hledejte topinambury, sladké brambory. V dávných dobách se sice  topinambury krmila hospodářská zvířata a myslivci jimi plnili krmelce, ale dnes?! 

 

Dnes si na topinambur zajdeme i my
Od indiánů kmene Tupinambus byl roku 1753, pod latinským názvem Helianthus tuberosu, převezen do Francie a odtud se rozšířil především do slunných oblastí Evropy.

Topinambur, může leckoho zmást, je to bylina z čeledi hvězdicovitých, ale pojídá se její hlíza, která po celá staletí soutěží s bramborou jako topinambur hlíznatý. V Anglii nenáročné plané topinambury pěstovali už v sedmnáctém století, v Jeruzalémě znali topinambur jako židovské brambory, nebo jeruzalemské artyčoky.

Rostou od jara a na podzim vykvétají květy žlutými jako slunečnice.  Zajímavé je, že po celou dobu vegetace mění obsah živin i chuť. Topinambur obsahuje minerální látky, vitamíny, stopové prvky a také polysacharid insulin, díky kterému se jeho pěstování začíná ve světě znovu obnovovat.
Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že se živiny topinamburu významně podílí na detoxikaci organismu, léčí stresy i choroby zažívání, a protože v syrovém stavu obsahuje velké množství inulínu, hlízu topinamburu mohou bez obav konzumovat i „cukrovkáři“ jako diabetickou zeleninu. 

Ovšem šťáva z topinamburu je velmi zdravá a chutná pro všechny jedlíky. 
Může se smíchat se šťávou s mrkve, sladká brambora výborně se hodí i do salátu, a to jak
syrová, tak dušená. Kuchařinky jistě potěší, že topinambur je svolný vaření s máslem, lze opéct, zapéct, okořenit, podávat jako přílohu, či jako hlavní chod.

Tak hurá na pikantní, docela jiný topinamburák! Zde je recept:

Nastrouhaný topinambur smícháme s vejcem
na kostičky pokrájeným sýrem, šunkou
najemno posekanou cibulkou
zahustíme hladkou moukou
osolíme, opepříme
přidáme tradiční majoránku nebo exotické oregáno
přimícháme lisovaný česnek
a posekanou chilli papričku.

Z těsta tvoříme malé placičky  a dozlatova je osmažíme v horkém slunečnicovém oleji.

Tip: Placičky můžeme obalit v trojobalu
 
Servírujeme horké, potřené hořčicí nebo bílým cottage sýrem a posypané nasekanou čerstvou ředkvičkou nebo pórkem.

Dobrou chuť!

Další články z rubriky

Komentáře (3)

Datum Autor Nadpis
09. 05. 2014 Roman Inulin kontra inzulin !!! (reakcí: 0)
15. 04. 2012 KLoK Inulín nikoli Insulín (reakcí: 0)
06. 04. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Fenjal Krémový deodorant roll-on pro citlivou pokožku Sensitive 48H

Fenjal Krémový deodorant roll-on pro citlivou pokožku Sensitive 48H

Snižuje podráždění pokožky...

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 16. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

17. 01. 2017 Horoskop Kozoroh

Dnes se rozhodneš změnit svůj život od základu. Než se však pustíš do těch radikálních změn, raději si o tom promluv ... Celý horoskop

Karta dne

Kolo štěstí
Důvěřuj v přirozený běh života, jedno náročné období je u konce, možná ještě necítíš úlevu a stále jsi ve vleku smutných událostí, ale věř, že zlepšení již přichází. Z...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist