Femina.cz » Magazín » Wellness » Antistresové topinambury

Antistresové topinambury

Antistresové topinambury

Magazín: Wellness | autor: Markéta | vydáno 26. 07. 2011

Vyrážíte v létě do Francie, Itálie nebo do Holanska? Zkuste tentokrát cestovat s mlsným jazýčkem. V těchto zemích hledejte topinambury, sladké brambory. V dávných dobách se sice  topinambury krmila hospodářská zvířata a myslivci jimi plnili krmelce, ale dnes?! 

 

Dnes si na topinambur zajdeme i my
Od indiánů kmene Tupinambus byl roku 1753, pod latinským názvem Helianthus tuberosu, převezen do Francie a odtud se rozšířil především do slunných oblastí Evropy.

Topinambur, může leckoho zmást, je to bylina z čeledi hvězdicovitých, ale pojídá se její hlíza, která po celá staletí soutěží s bramborou jako topinambur hlíznatý. V Anglii nenáročné plané topinambury pěstovali už v sedmnáctém století, v Jeruzalémě znali topinambur jako židovské brambory, nebo jeruzalemské artyčoky.

Rostou od jara a na podzim vykvétají květy žlutými jako slunečnice.  Zajímavé je, že po celou dobu vegetace mění obsah živin i chuť. Topinambur obsahuje minerální látky, vitamíny, stopové prvky a také polysacharid insulin, díky kterému se jeho pěstování začíná ve světě znovu obnovovat.
Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že se živiny topinamburu významně podílí na detoxikaci organismu, léčí stresy i choroby zažívání, a protože v syrovém stavu obsahuje velké množství inulínu, hlízu topinamburu mohou bez obav konzumovat i „cukrovkáři“ jako diabetickou zeleninu. 

Ovšem šťáva z topinamburu je velmi zdravá a chutná pro všechny jedlíky. 
Může se smíchat se šťávou s mrkve, sladká brambora výborně se hodí i do salátu, a to jak
syrová, tak dušená. Kuchařinky jistě potěší, že topinambur je svolný vaření s máslem, lze opéct, zapéct, okořenit, podávat jako přílohu, či jako hlavní chod.

Tak hurá na pikantní, docela jiný topinamburák! Zde je recept:

Nastrouhaný topinambur smícháme s vejcem
na kostičky pokrájeným sýrem, šunkou
najemno posekanou cibulkou
zahustíme hladkou moukou
osolíme, opepříme
přidáme tradiční majoránku nebo exotické oregáno
přimícháme lisovaný česnek
a posekanou chilli papričku.

Z těsta tvoříme malé placičky  a dozlatova je osmažíme v horkém slunečnicovém oleji.

Tip: Placičky můžeme obalit v trojobalu
 
Servírujeme horké, potřené hořčicí nebo bílým cottage sýrem a posypané nasekanou čerstvou ředkvičkou nebo pórkem.

Dobrou chuť!

Další články z rubriky

Komentáře (3)

Datum Autor Nadpis
09. 05. 2014 Roman Inulin kontra inzulin !!! (reakcí: 0)
15. 04. 2012 KLoK Inulín nikoli Insulín (reakcí: 0)
06. 04. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Smyslná vůně...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 28. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

28. 03. 2017 Horoskop Ryby

Partner tě velmi příjemně potěší, nejen, že ti hned ráno vysekne pochvalu, jak moc ti to sluší, ale ještě zajistí rom... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Jsi postavená před důležitou konfrontaci, do života ti přichází starší žena, která se nebojí nahlas říct svoji pravdu. Nepřemýšlí nad tím, jestli někoho zraní a bez ob...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet i tipy pro krásu aneb...

Pokud ses nemohla dočkat dalšího online výkladu karet, který pro tebe každý měsíc chystá Sára, pak je konečně tady. U...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist