Femina.cz » Magazín » Česko vítá jaro » Jak na vejce

Jak na vejce

Jak na vejce

Magazín: Česko vítá jaro | autor: Blanka Málková | vydáno 07. 03. 2008

Hlavně jemně :-) Já vám přidám i několik dalších rad, tipů a triků, abyste se nedočkali nepříjemného vaječného velikonočního překvapení nebo dokonce salmonelózy.

 

  • Buďte opatrní již při nákupu vajec. Vajíčka musí být řádně označená, červená šmouha rozhodně nestačí. Pozor také na křapky, i když jsou levnější, salmonelóza vám za tuto slevu nestojí. Ostatně, křapky nebo jinak poškozená vajíčka by se volně vůbec neměla prodávat.
  • Čerstvá vajíčka, když je ponoříte do vody, klesnou ke dnu, starší se vznášejí nebo dokonce plavou.

  • Ani čerstvá vajíčka neuchovávejte déle než čtrnáct dní.
  • Ze zdravotních důvodů by čerstvá vajíčka neměla přijít do styku s potravinami určenými k přímé spotřebě. A to ani vnitřek vajíčka se vnější částí skořápky.
  • Každé užití nedostatečně tepelně upraveného vajíčka je zdravotním hazardem. Vejce by měla být nejméně na několik minut podrobena teplotě přes 70°C.
  • Barva žloutku vejce záleží na krmení slepic, není to známka kvality vajíčka.
  • Vařená vajíčka skladujte vždycky ve skořápce.
  • Při množství vařených i čerstvých vajíček, mezi kterými se o Velikonocích pohybujete, je vhodné umět správně rozlišit stav vajec, aby se předešlo někdy humorným, ale často nepříjemným omylům. Vemte si jedno vařené a jedno čerstvé vejce a zkuste je na rovné desce naležato roztočit kolem své osy. Jestli nepoznáte rozdíl, tak si raději dávejte dobrý pozor, kam které ukládáte :-)

  • Zbylé bílky můžete pár dní uchovat v ledničce ve skleničce pod vrstvičkou vody.

  • Vajíčka při vaření spíše neprasknou, když vodu osolíte.
  • Vařená vajíčka se lépe loupou, když je hned po uvaření ochladíte ve studené vodě.
  • Vajíčko nerozklepávejte přímo na místo použití, raději se nejprve v samostatném hrníčku přesvědčte, že je v pořádku, a případný pukavec vám nezkazí celý pokrm.
  • Krásně mramorovaná vajíčka si vyrobíte snadno. Pět minut je povařte, pak je ochlaďte ve studené vodě a skořápky jemně naťukejte, aby popraskaly, ale neodlouply se. Vejce pak vařte v hrnečku s hrstí černého čaje na mírném ohni další půlhodinku a ještě několik hodin je pak v čajovém vývaru ponechte.
  • Můžete si vyrobit i vajíčka čokoládová. Na obou koncích syrového vajíčka udělejte ve skořápce dírku a vejce vyfoukněte. Skořápky pak pečlivě vyvařte, usaďte do kalíšku a horní dírkou pomocí kornoutku naplňte rozehřátou čokoládou. Vajíčka pak můžete omalovat, ovázat mašličkou a máte zajímavý dárek pro nejmilejší koledníky.

Další články z rubriky

Komentáře (4)

Datum Autor Nadpis
08. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
04. 03. 2012 manislava vajíčka (reakcí: 0)
02. 03. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)
02. 03. 2012 krockovapavla :) (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Nivea Pečující olej do koupele Beauty Oil

Nivea Pečující olej do koupele Beauty Oil

Dopřejte si péči jako v lázních u vás doma!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 23. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

23. 02. 2017 Horoskop Ryby

Dnes bude málokdo naslouchat hlasu rozumu, každý se bude snažit prosadit svoji pravdu. Díky tomu se nebudeš schopná s... Celý horoskop

Karta dne

Paže pentaklu
Na cestě k tobě je skvělá zpráva ohledně tvých financí! Tvé plány, které ses rozhodla uskutečnit, se pomalu ale jistě naplňují! Jen tak dál, neboj se postupovat stále ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

PMS, hubnutí i průšvihy aneb Nový týden n...

Taky tak ráda soudíš všechny ty, kterým se povede nějaký kolosální průšvih? A je úplně jedno, jestli jde o nevěru, ka...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist