Femina.cz » Magazín » Česko vítá jaro » Jak na vejce

Jak na vejce

Jak na vejce

Magazín: Česko vítá jaro | autor: Blanka Málková | vydáno 07. 03. 2008

Hlavně jemně :-) Já vám přidám i několik dalších rad, tipů a triků, abyste se nedočkali nepříjemného vaječného velikonočního překvapení nebo dokonce salmonelózy.

 

  • Buďte opatrní již při nákupu vajec. Vajíčka musí být řádně označená, červená šmouha rozhodně nestačí. Pozor také na křapky, i když jsou levnější, salmonelóza vám za tuto slevu nestojí. Ostatně, křapky nebo jinak poškozená vajíčka by se volně vůbec neměla prodávat.
  • Čerstvá vajíčka, když je ponoříte do vody, klesnou ke dnu, starší se vznášejí nebo dokonce plavou.

  • Ani čerstvá vajíčka neuchovávejte déle než čtrnáct dní.
  • Ze zdravotních důvodů by čerstvá vajíčka neměla přijít do styku s potravinami určenými k přímé spotřebě. A to ani vnitřek vajíčka se vnější částí skořápky.
  • Každé užití nedostatečně tepelně upraveného vajíčka je zdravotním hazardem. Vejce by měla být nejméně na několik minut podrobena teplotě přes 70°C.
  • Barva žloutku vejce záleží na krmení slepic, není to známka kvality vajíčka.
  • Vařená vajíčka skladujte vždycky ve skořápce.
  • Při množství vařených i čerstvých vajíček, mezi kterými se o Velikonocích pohybujete, je vhodné umět správně rozlišit stav vajec, aby se předešlo někdy humorným, ale často nepříjemným omylům. Vemte si jedno vařené a jedno čerstvé vejce a zkuste je na rovné desce naležato roztočit kolem své osy. Jestli nepoznáte rozdíl, tak si raději dávejte dobrý pozor, kam které ukládáte :-)

  • Zbylé bílky můžete pár dní uchovat v ledničce ve skleničce pod vrstvičkou vody.

  • Vajíčka při vaření spíše neprasknou, když vodu osolíte.
  • Vařená vajíčka se lépe loupou, když je hned po uvaření ochladíte ve studené vodě.
  • Vajíčko nerozklepávejte přímo na místo použití, raději se nejprve v samostatném hrníčku přesvědčte, že je v pořádku, a případný pukavec vám nezkazí celý pokrm.
  • Krásně mramorovaná vajíčka si vyrobíte snadno. Pět minut je povařte, pak je ochlaďte ve studené vodě a skořápky jemně naťukejte, aby popraskaly, ale neodlouply se. Vejce pak vařte v hrnečku s hrstí černého čaje na mírném ohni další půlhodinku a ještě několik hodin je pak v čajovém vývaru ponechte.
  • Můžete si vyrobit i vajíčka čokoládová. Na obou koncích syrového vajíčka udělejte ve skořápce dírku a vejce vyfoukněte. Skořápky pak pečlivě vyvařte, usaďte do kalíšku a horní dírkou pomocí kornoutku naplňte rozehřátou čokoládou. Vajíčka pak můžete omalovat, ovázat mašličkou a máte zajímavý dárek pro nejmilejší koledníky.

Další články z rubriky

Komentáře (4)

Datum Autor Nadpis
08. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
04. 03. 2012 manislava vajíčka (reakcí: 0)
02. 03. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)
02. 03. 2012 krockovapavla :) (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Victoria´s Secret Fearless - tělové mléko

Victoria´s Secret Fearless - tělové mléko

Nechte se unést podmanivými tóny!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 08. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Váhy

08. 12. 2016 Horoskop Váhy

Nečekaně se dnes u dveří objeví návštěva. I když to nebude neoblíbená teta, nebude to ani nikdo z milých přátel. Ale ... Celý horoskop

Karta dne

Věž
Vše, co jsi až doposud vykonala, je v destrukci, situace, kterou jsi dlouho nemohla dořešit, bouchne jako sopka a její žhavá láva rozmetá všechno kolem tebe. Zničí vše...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist