8 tipů na Velikonoční akce: výlety, zábava pro děti i gurmánské hody!

Pokud o Velikonocích rádi vyrazíte na výlet, strávíte zábavný den s dětmi, pomůžete potřebným, nebo si jen chcete odpočinout u opravdu dobrého jídla, máme pro vás několik skvělých nápadů!

Dobročinné nákupy

Velikonoční trhy v Galerii Harfa

Od čtvrtka 5. dubna do neděle 8. dubna, vždy od 9 do 19 hodin se zde budou konat velikonoční trhy, které nabídnou typické velikonoční zboží, ale i něco navíc – třeba speciální točená velikonoční piva, velikonoční pivní balíčky a lahvová piva z malých pivovarů. V nabídce nebudou chybět beránci, mazance, velikonoční kraslice, velikonoční nádivky, jarní květiny v květináčích, pomlázky a jarní dekorace.
„Chceme potěšit i milovníky dobrého jídla a proto jsme kromě velikonočního sortimentu zařadili také nabídku tradičně připravovaného kvasového chleba a dalšího pečiva ze Mšenské pekárny, dále výborné klobásy, párky, salámy a úžasnou uzenou paštiku. To vše bez přidaných dochucovadel“, říká Pavel Skorčík, ředitel Galerie Harfa.
Prodávat se budou také ovčí sýry z chráněné dílny v Jablunkově, čerstvé těstoviny a skvělé víno. O víkendu navodí příjemnou velikonoční náladu cimbálová muzika, ukázka pletení pomlázek a práce s kolovrátkem.

Krásné dekorace a pomoc seniorům

Chcete si svůj domov vyzdobit v jarním duchu a zároveň podpořit dobrou věc? Zkuste to s dekoracemi, které vyrobili nadaní senioři z Domova Sedlčany. Jejich stánek bude stát v prostorách OC Park Hostivař o víkendu 7. – 8. 4. 2012 a najdete v něm vše, co dodá domovu tu správnou jarní atmosféru. Navíc koupí předmětů přispíváte na další rozvoj uměleckých aktivit babiček a dědečků, takže si kromě ozdobného věnečku můžete odnést i dobrý pocit.

Aktivní Velikonoce s dětmi

Vykoledujte si jízdu na Bobovce

Děti všech věkových kategorií ocení den strávený na Bobové dráze Prosek. Na neděli 8. dubna je opět připraveno mnoho velikonočních her a soutěží o volné jízdy pro děti. Velikonoční bobování se zde už stalo tradicí. Děti i dospělí si mohou vychutnat jarní jízdu na bobové dráze a prozkoumat dětské hřiště. Pro malé návštěvníky bude navíc postavena velikonoční překážková dráha.

S dětskými animátory si malí závodníci mohou zasoutěžit, vyzkoušet hry podporující kreativitu a hlavně si užít spoustu legrace. Za splněné úkoly v soutěžích mohou vyhrát drobné dárky, sladkosti i volné jízdy na bobovou dráhu. Celá akce bude dokumentována a fotografie budou po ukončení dostupné na webových stránkách Bobové dráhy www.bobovadraha.cz.
Za pěkného počasí se můžete těšit i na první velikonoční grilování na dřevěném uhlí. V záloze je připravena i mokrá varianta pro případ aprílových přeháněk.

Galerie umění pro děti

Pro velikonoční víkend připravili v GUD velmi zajímavé workshopy pro děti s jejich rodiči. Netradiční formou si připomenete velikonoční příběh se Zuzanou Požárovou a děti si vytvoří vlastní velikonoční papírové divadélko či komiksový příběh. S Honzou Šimrem zase netradiční velikonoční dekorace z materiálů běžného denního „odpadu“.
Více info najdete na www.galeriegud.cz

Ve velkém stylu na Chateau Mcely

Prožijte tradiční Velikonoce na Chateau Mcely, v souladu s přírodou, se staročeskými velikonočními zvyky, a přitom jen necelou hodinku od rušného centra Prahy.
Víkendový velikonoční program pro děti i dospělé od 6. do 9. dubna zahrnuje zdobení velikonočních mcelských perníčků, zábavnou stezku v anglickém parku a opékání buřtíků na ohni, projížďku veteránem, sběr kopřiv a přípravu velikonoční nádivky v dětském domečku princezny Julinky, vystoupení folklórního souboru a samozřejmě také inspirativní ukázky pletení tradiční pomlázky, umělecké malování kraslic i společné zdobení velikonočních vajíček. Chybět nebude ani závěrečná honba za velikonočním mcelským pokladem.

Lákavé je také tříchodové velikonoční menu ve vyhlášené restauraci Piano Nobile, která podle aktuálního Maurerova průvodce Grand Restaurant patří mezi deset nejlepších v České republice. Ochutnejte kopřivovou nádivku s domácím uzeným masem, polníčkovým salátem a křepelčím vajíčkem, jarní jehňátko v kombinaci dušeného kolínka a pečené kotletky, servírované s mrkvovým pyré a zelenou čočkou, doplněné o jehněčí šťávu ovoněnou hřebíčkem a nezbytnou sladkou tečku – rebarborový koláček se zmrzlinou z domácího vaječného koňaku.
Více info na www.chateaumcely.com

Pro gurmány

Velikonoční brunch v jihoamerickém stylu

Na bílou neděli 8. dubna jihoamerická EL ASADOR restaurant & bar připravila speciální velikonoční barbecue brunch. Restaurace nabízí svým zákazníkům strávit příjemný nedělní čas, mezi snídaní a obědem, ve spojení dobrého jídla a příjemné společenské události. Během brunche mohou hosté ochutnat speciální velikonoční pokrmy dle jihoamerických zvyklostí.

Například Argentina je jednou z křesťanských zemí, kde dodržují velikonoční tradice včetně charakteristických pokrmů. Na velikonoční svátky můžete v Argentině ochutnat hlavně ryby a mořské plody. Připravují se taštičky plněné tuňákem nebo mořskými plody, tzv. Empanadas.
Na grilu se opéká jehněčí nebo beraní maso. Zelenina je připravovaná na způsob „Curanto“. V zemi se udělá díra 20 cm hluboká. Zahrne se žhavým popelem, zeleným kukuřičným šustím a pokryje se mokrým plátnem. Na plátno se položí vrstva zeleniny (mrkev, petržel, tykev, dýně, lilek,…). Zelenina se nechá upéct a podává se s masem nebo rybami.
O Velikonocích Argentínci připravují desert z listového těsta plněného vanilkovým krémem. K pokrmům se hojně podává bílé víno.
Konkrétní speciality inspirované těmi tradičními najdete na www.elasador.cz

Lahůdky nejvyšší kvality v La Gare

Příchod jara a s ním spojené Velikonoce v oblíbené francouzské Brasserii La Gare v centru Prahy proměnili v delikátní gastronomickou slavnost. Sváteční velikonoční menu z čerstvých sezónních surovin prvotřídní kvality mohou hosté ochutnat od 5. do 9. dubna. Nabízí Salátek z medvědího česneku s uzenými kachními prsy a klíčky z červené řepy, Jehněčí závitek s kopřivovou nádivkou na špenátu a šťouchaných bramborách s konfitovaným česnekem, Jarní farmářské kuřátko s dijonskou krustou na smetanovém mangoldu s piniovými jádry a další skvosty autentické francouzské kuchyně.
Mazanec, věnec s čokoládovými vajíčky, jidáše, beránek s tmavou čokoládou, velký nebo malý čokoládový zajíc plný čokoládových bonbonů, čokoládový kohout, kuřátka dutá i plněná, čokoládová vajíčka různých velikostí… typické velikonoční pečivo a cukrovinky od 28. 3. do 9. 4. zaplní obchůdek Boutiques Gourmandes, který je součástí Brasserie La Gare. Vše je připraveno pod dohledem zdejšího šéfcukráře Pavla Jurašky, tradičními postupy, z originálních ingrediencí.
www.lagare.cz

[[related]]

Ochutnejte jaro v Pálffy Paláci

Vejce, nádivka s čerstvými mladými kopřivami, mazanec, křehké maso… žádný z tradičních atributů velikonoční tabule nechybí ve výtečném Velikonočním menu, které v restauraci Pálffy Palác nabízejí od 2. do 9. dubna.
Šéfkuchař Pálffy Paláce Martin Blažek jednoznačně preferuje poctivou, zdravou, moderní kuchyni s recepty, které dávají vyniknout přirozené chuti jídla. K přípravě stálého i sezónního menu jsou používány výhradně čerstvé suroviny prvotřídní kvality od prověřených tuzemských dodavatelů. Ovoce, zelenina a bylinky pocházejí z produkce vlastního statku Luníkov, kde jsou pěstovány v souladu se zásadami ekologického zemědělství. Velikonoční menu tak má chuť a vůni svěží jarní přírody.

Velikonoční speciality v Pálffy Paláci: Křupavý salát se špenátovými listy, rukolou a zastřeným vejcem, Silný jehněčí vývar s masem a zeleninou, Kůzlečí roláda s kopřivovou nádivkou a tymiánovou omáčkou a závěrečný dezert Velikonoční mazanec podávaný s domácím žloutkovým krémem.
www.palffy.cz

3.4.2012 4:00| autor: Wanda

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist