Femina.cz » Magazín » Vánoční recepty » Perníkové koření a recept na perníčky

Perníkové koření a recept na perníčky

Perníkové koření a recept na perníčky

Magazín: Vánoční recepty | autor: Renata Petříčková | vydáno 14. 12. 2007

Pokud zatoužíte po vůni perníku, je nejjednodušší sáhnout po nějaké směsi, ve kterých se výrobci doslova předhání. Každá perníková směs je trošičku jiná, ovšem asi nemůžete šlápnout vedle, každá je výborná.


Nejen do perníku


Použít ho nemusíme jen do klasických vánočních perníčků nebo litého perníku, ale směs koření můžete využít i při pečení vánoček, kynutého pečiva podobného mazancům nebo třeba smíchat s povidly a upéct kynutou bábovku plněnou touto voňavou pochoutkou. A možná vás už napadlo využít perníkové koření k ochucení svařeného vína. Nealkoholickou variantou může být svařený hruškový či jablečný džus.

A zajímavé je, že nejen sladká jídla lze okořenit tímto kořením. Je to směs lehce „nasládlá“ a tak se přímo nabízí  její využití v orientální kuchyni. Kořenit můžeme maso i zeleninu či ryby.

Co tedy patří do perníkového koření?


Je to směs mnoha druhů koření a nejčastěji se používají tyto:
-    skořice
-    nové koření
-    badyán
-    koriandr
-    kardamon
-    hřebíček 
-    fenykl
-    anýz

Recept na staročeské perníčky

6 polévkových lžic medu
100 g másla (pravé máslo, nepoužívejte margarín)
200 g třtinového nebo hnědého melasového cukru
½ sáčku perníkového koření
2 lžičky rumové trestě nebo 2 lžíce pravého rumu
2 vejce
600 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do perníku
1 kypřicí prášek do pečiva obyčejný

Poleva je v poměru:
100 g prosátého moučkového cukru
1 bílek

Ve větším hrnci rozehřejeme med, máslo a cukr. Ohříváme opatrně, aby se směs nevařila a cukr nekaramelizoval. Je vhodné použít cukr co nejjemnější, pak se směs rozpouští lépe.  Necháme vychladit a vmícháme perníkové koření, rum nebo rumové aroma a vejce. Poté postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s prášky do pečiva a zaděláváme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň jeden týden odpočinout. Není to však nutné, péct můžeme klidně už druhý den, ale u všech perníkových těst platí, že čím déle se rozleží, tím  jsou aromatičtější.

Poté z těsta vykrajujeme tvary asi 1 cm vysoké, pokud jsou větší, vykrajujete-li menší tvary, pak stačí 0,5 cm vysoké těsto. Pečeme zvolna v předem předehřáté troubě.
Poté zdobíme polevou a až zaschne, uložíme do vzduchotěsné misky, kde se perníčky rozleží.

Další články z rubriky

Komentáře (10)

Datum Autor Nadpis
10. 08. 2014 martinnatr dost dobrý (reakcí: 0)
26. 11. 2012 lidka2 + (reakcí: 0)
08. 12. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
07. 09. 2011 Daniela76 Perníčky (reakcí: 1)
07. 09. 2011 timcsi + (reakcí: 1)
07. 09. 2011 Torta perníčky (reakcí: 0)
06. 09. 2011 Zuzana2403 Perníkové koření a recept na perníčky (reakcí: 1)
08. 04. 2011 sukyna perníčky (reakcí: 0)
07. 04. 2011 soffie perníčků (reakcí: 1)
06. 04. 2011 Karunka - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Weleda Rozmarýnové rostlinné mýdlo

Weleda Rozmarýnové rostlinné mýdlo

Jemně vyživuje a oživuje pleť...

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 23. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

24. 01. 2017 Horoskop Střelec

Dnes se ti bude dařit všechno, nač sáhneš. V práci zdárně dokončíš dlouhodobý projekt k všeobecné spokojenosti a šéf ... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Teď je zapotřebí, abys byla objektivní a nedovolila své mysli, aby tě ovládl strach či pochybnosti. Zapoj zdravý selský rozum a rozhoduj se bez negativních emocí. Bude...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, láska i módní přešla...

Taky ti připadá, že to všechno nějak moc letí? Leckdo ještě ani nestihl odstrojit vánoční stromeček a už nám startuje...

Celý článek

Módní policie

TOPlist