Femina.cz » Magazín » Vánoční recepty » Perníkové koření a recept na perníčky

Perníkové koření a recept na perníčky

Perníkové koření a recept na perníčky

Magazín: Vánoční recepty | autor: Renata Petříčková | vydáno 14. 12. 2007

Pokud zatoužíte po vůni perníku, je nejjednodušší sáhnout po nějaké směsi, ve kterých se výrobci doslova předhání. Každá perníková směs je trošičku jiná, ovšem asi nemůžete šlápnout vedle, každá je výborná.


Nejen do perníku


Použít ho nemusíme jen do klasických vánočních perníčků nebo litého perníku, ale směs koření můžete využít i při pečení vánoček, kynutého pečiva podobného mazancům nebo třeba smíchat s povidly a upéct kynutou bábovku plněnou touto voňavou pochoutkou. A možná vás už napadlo využít perníkové koření k ochucení svařeného vína. Nealkoholickou variantou může být svařený hruškový či jablečný džus.

A zajímavé je, že nejen sladká jídla lze okořenit tímto kořením. Je to směs lehce „nasládlá“ a tak se přímo nabízí  její využití v orientální kuchyni. Kořenit můžeme maso i zeleninu či ryby.

Co tedy patří do perníkového koření?


Je to směs mnoha druhů koření a nejčastěji se používají tyto:
-    skořice
-    nové koření
-    badyán
-    koriandr
-    kardamon
-    hřebíček 
-    fenykl
-    anýz

Recept na staročeské perníčky

6 polévkových lžic medu
100 g másla (pravé máslo, nepoužívejte margarín)
200 g třtinového nebo hnědého melasového cukru
½ sáčku perníkového koření
2 lžičky rumové trestě nebo 2 lžíce pravého rumu
2 vejce
600 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do perníku
1 kypřicí prášek do pečiva obyčejný

Poleva je v poměru:
100 g prosátého moučkového cukru
1 bílek

Ve větším hrnci rozehřejeme med, máslo a cukr. Ohříváme opatrně, aby se směs nevařila a cukr nekaramelizoval. Je vhodné použít cukr co nejjemnější, pak se směs rozpouští lépe.  Necháme vychladit a vmícháme perníkové koření, rum nebo rumové aroma a vejce. Poté postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s prášky do pečiva a zaděláváme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň jeden týden odpočinout. Není to však nutné, péct můžeme klidně už druhý den, ale u všech perníkových těst platí, že čím déle se rozleží, tím  jsou aromatičtější.

Poté z těsta vykrajujeme tvary asi 1 cm vysoké, pokud jsou větší, vykrajujete-li menší tvary, pak stačí 0,5 cm vysoké těsto. Pečeme zvolna v předem předehřáté troubě.
Poté zdobíme polevou a až zaschne, uložíme do vzduchotěsné misky, kde se perníčky rozleží.

Další články z rubriky

Komentáře (10)

Datum Autor Nadpis
10. 08. 2014 martinnatr dost dobrý (reakcí: 0)
26. 11. 2012 lidka2 + (reakcí: 0)
08. 12. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
07. 09. 2011 Daniela76 Perníčky (reakcí: 1)
07. 09. 2011 timcsi + (reakcí: 1)
07. 09. 2011 Torta perníčky (reakcí: 0)
06. 09. 2011 Zuzana2403 Perníkové koření a recept na perníčky (reakcí: 1)
08. 04. 2011 sukyna perníčky (reakcí: 0)
07. 04. 2011 soffie perníčků (reakcí: 1)
06. 04. 2011 Karunka - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Goldwell Lak na vlasy pro objem Stylesign Volume

Maximální fixace a dlouhotrvající objem!

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 09. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Štír

10. 12. 2016 Horoskop Štír

Máš dlouhou dobu pocit, že jsi na všechno sama a ostatní ti s ničím nepomohou. Možná by ses měla zamyslet, jestli je ... Celý horoskop

Karta dne

Poustevníik
Ve tvém současném stavu bude zapotřebí zvážit všechny možnosti, neukvapuj se v žádném rozhodnutí a dovol si na chvíli poodstoupit stranou, abys mohla případné nedostat...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist