Vánoční hodování pokaždé jinak

Vánoce nám klepou na dveře. Všichni si už představujeme krásně ozdobený vánoční stromeček, kupy dárků, stoly plné cukroví a štědrovečerní večeři v plné kráse. Pravda, ještě nějaký den si budeme muset počkat, ale co si už teď říct, jak slaví Vánoce ve světě a jakou zde preferují vánoční tabuli?

Každá země má na Vánoce své tradiční jídlo, které se podává buď v poledne nebo večer.

Francouzi prý na svůj vánoční svátek, který připadá na 25.12., zvou domů bezdomovce, sirotky, chudé tuláky nebo vězně. Ačkoliv nevím, jestli to není jen metafora – jen těžko si to lze představit…  Na jejich vánočním stole najdeme takové recepty, jako jsou například šneci, ústřice, žabí stehýnka, nadívaný krocan s kaštanovou nádivkou nebo drahé ovoce.

Ve Skandinávii si potrpí na trochu jiné menu a dopřejí si husu či kachnu, vepřové s červeným zelím, teplou šunku, pepřenou tresku s ředkvičkou a horkou rýži politou studeným mlékem. Jako dezert pak sladký rýžový nákyp.

U našich severních sousedů z Polska se na svátečním stole prostírá k jídlu tradiční hustá polévka jako je boršč, zelňačka, houbová nebo rybí. Nesmíme ani zapomenout na štědrovečerní rybu, což je sleď nebo jeseter.

Španělé, díky svému temperamentu, jsou zvyklí o Vánocích pít šampaňské a jíst marcipán. Proti gustu žádný dišputát, ale díky bohu za naše české Vánoce.

Bulhaři si o Vánocích potrpí na vepřové maso, čočku, fazole, rýži a zelí. Místo našich vánoček dělají ze sladkého kynutého těsta pečivo v podobě kroužků. Večeře začíná až požehnáním nejstaršího člena rodiny.

Američané si dopřávají krocana s kaštanovou nádivkou.

Britové mají navíc svůj vánoční švestkový pudink flambovaný rumem či koňakem. Jeho chuť rozděluje lidi na dva tábory, jedni ho milují a druzí nesnáší. Není snad člověka, co by zůstal neutrální. Na rozdíl od našeho pudinku, obsahuje ten britský podivnou směs oříšků, vajec, cukru, strouhanky, citronu, rumu a samozřejmě švestek.

U protinožců v Austrálii mají podobné menu jako v Británii, ale díky letnímu období hostina probíhá na pláži ve formě pikniku. Nesmí chybět tradiční meloun. Podává se chlazené ovoce, zeleninové saláty nebo studené obložené mísy. Australané si potrpí i na přeslazené zákusky a dorty. Žízeň zahánějí australským pivem nebo vínem, z nealka ovocnými šťávami.

Brazilci jsou na tom podobně. Jejich štědrovečerní večeře zahrnuje nejen pečeného krocana, zákusky nebo ovoce, ale také mořské ryby.

V některých zemích bývá ještě hostina na Tři krále. Ve Francii věnují tento den dětem a maminky jim upečou dort. V dortu je ukrytá figurka. Které dítě ji najde jako první, se stává králem na celý rok. V Itálii Vánoce docela odbývají. Jejich Štědrý večer se odbývá jako předvánoční schůzka s přáteli a cukroví nepečou žádné.

Vánoce si každá země slaví v duchu svých tradic a sváteční hostina je také nezaměnitelným rysem jednotlivých regionů. Jedno ovšem mají společné: prožít nejkrásnější den roku v kruhu rodinném nebo s někým blízkým.

8.12.2010 12:00| autor: Lucie Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist