Stylový a trendy stromeček

Jen malá hrstka lidí se nenechá strhnout vánoční náladou a nezdobí vánoční stromek. A je lhostejné, zda tak činí v polovině adventu, třiadvacátého nebo až na Štědrý den. Podle vkusu na ně věšíme nejrůznější skleněné, malované, slaměné, papírové nebo dřevěné ozdoby, přidáváme řetězy a vše korunujeme velkou špicí.

vanocni-stromek-1100x618.jpg Zdroj: www.shutterstock.com

Dříve si však lidé mohli nechat jen zdát o tom, že by na stromek zavěšovali foukané skleněné ozdoby. A tak se zdobilo tím, co bylo po ruce, co dal dům, zahrada nebo lesy a pole. Jednou z nejpoužívanějších ozdob byly dozajista ořechy. Podle legendy měly dokonce symbolizovat bohatství, a nesměly tak chybět na vánočním stole v žádné rodině. Kromě toho je lidé také věšeli na stromek.

Kdysi byli lidé také mnohem zručnější. Koneckonců neměli moderní techniku, která by jim práci usnadnila. A tak byli mnozí muži zručnými řezbáři a ve vánočním čase nechyběly na stromečku ozdoby ze dřeva. Nejčastěji to byly dětské motivy jako houpací koník, kočky, ptáci, domečky nebo ryby. Zručné hospodyňky pak zase vyráběly ozdoby slaměné, které zažívají slavný návrat i v současnosti. K výrobě ozdob se používaly také provázky. Buď sisalové nebo konopné, které se dále zpracovávaly drháním či háčkováním.

Z polí se nejvíce hodilo kukuřičné šustí. Nejprve se muselo namáčet, aby bylo tvárné a nelámalo se, a pak se z něj dělaly ozdoby, nejčastěji ve tvaru hvězd. Vyráběly se z něj řetězy, postavičky, ale i celé beltlémy.
Teprve mnohem později se objevily textilní ozdoby. Vyráběly se také z lýka, háčkovaly se a přibyla i výroba foukaných ozdob. Přesto všechno se i dnes rádi vracíme ke starým zvykům. Domů si více než moderní „umělotiny“ pouštíme znovu přírodu, ať už v podobě slaměných ozdob nebo šišek s jablky.

Umělý, anebo živý?

Štědrý den je za dveřmi a možná stále ještě nevíte, jestli máte vytáhnout ze sklepa umělý stromeček, nebo jestli si přeci jen nekoupit stromeček živý, který by vašemu domovu dodal pravou vánoční atmosféru. Pokud dáte přednost stromku živému, pak raději dobře měřte, než vyrazíte na nákup, abyste nedopadli jako my.

Vydali jsme se na nákup stromku poměrně brzy, s dostatečným předstihem. Jenže pracovní doba je neúprosná, a tak jsme se k obchodu dostali až za tmy. Vybírali jsme přepečlivě a s výběrem malého smrčku s bohatými větvemi jsme byli velice spokojení. Nechali jsme si jej připravit na cestu a doma jsme jej dali na balkon. Vůbec nás nenapadlo se podívat, jak stromeček vypadá na denním světle.

Když jsme ho den před Štědrým dnem chtěli vyndat a připravit na ozdobení, čekalo nás nemilé překvapení: jednu stranu větví měl stromek úplně zhnědlou. Ale řekli jsme si, že ho holt tou stranou šoupneme ke zdi a hotovo. Jenže to nebylo tak jednoduché. Sice jsme ho postavili ke zdi, ale pořád tak nějak všude přečuhoval, překážel, nedalo se dostat kolem něj do obýváku ani z obýváku. Stromek to byl sice docela hezkyrostlý, nicméně na naše bytové potřeby absolutně nepoužitelný.

Jak vybrat ten správný?

Když najdete vhodného adepta, tak se dobře podívejte, zda má opravdu svěží zelenou barvu (večerní nákup toho moc neprozradí) a jehličí je lesklé. Promnete-li mezi prsty jehličí, měli byste cítit jeho vůni. To, že je stromek čerstvě uříznutý, poznáte i osaháním pupenů. Měly by zanechat na prstech stopu smůly.

Nekupujte stromek, který už je připravený v síti, i když ho bude prodejce sebevíc vychvalovat. Dobře si jej prohlédněte. Neměl by mít šedavý nádech, ani suché konce větví. Když už přinesete stromeček domů, neměli byste jej hodit na balkon a doufat, že vydrží. Uložte ho do chladu a mimo dosah slunečních paprsků.

Foto zdroj: shutterstock.com

14.12.2012 8:00| autor: Dorotka G.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist