Cukr ovlivňuje schopnost sebeovládání

Kdo se nedokáže ovládnout při pohledu na lahodný dortíček v cukrárně, bude schopen se lépe ovládat až poté, co ho sní.

Podle amerických vědců totiž sebeovládání ovlivňuje hladina glukózy v krvi. A čím je nižší, tím je výkon horší. Vědci z Floridské státní univerzity to prokázali při experimentálních psychofyziologických testech.

Profesor Roy F. Baumeister z Florida State University ve své studii použil Stroopův test. Což je sedmdesát let známá psychologická metoda, která pracuje se zaměřováním pozornosti. Gramotným lidem je předkládán seznam názvů barev, které jsou však vytištěny inkoustem jiné barvy. Takže slovo „červená“ je vytištěno zeleným inkoustem, slovo „zelená“ třeba modrým, a tak dále. Testované osoby však mají vždy vyslovit barvu inkoustu, nikoli přečíst slovo, což jim činí velké potíže a musejí se značně soustředit.

Profesor Baumeister u testovaných jedinců navíc měřil hladinu glukózy v krvi a zjistil, že hladina krevního cukru ovlivňuje schopnost sebeovládání. A navíc se také prokázalo, že po testu sebekontroly jedincům hladina krevního cukru výrazně poklesla, takže každý další test je horší a horší.

V dalším pokusu dostaly dvě skupiny dobrovolníků slazené nápoje mezi dvěma Stroopovy testy. Jedna část dobrovolníků pila nápoj s umělým sladidlem, druhá s cukrem. Jedinci přijímající skutečný cukr měli v druhém testu lepší výsledky.

Podle Baumeistera má tento fyziologický faktor ovlivňující sebeovládání velký význam pro byznysmeny, školitele, terapeuty, učitele i rodiče.

7.12.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist