Femina.cz » Magazín » Móda » Životně důležitá želatina

Životně důležitá želatina

Životně důležitá želatina

Magazín: Móda | autor: redakce | vydáno 11. 05. 2006

Téma „želatina“ se stalo v současnosti moderním. Často se o ní aktivně diskutuje nejen v lékařských ordinacích, ale i v kosmetických salonech.

Je opravdu zajímavé, odpovědět si na otázku k jakým účelům je využívána a z jakých surovin ji lze vyrobit.

Jak souvisí želatina s kolagenem a proč je v našem jídelníčku nezbytná

Želatina poskytuje čtyři aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu. Pokud je množství těchto aminokyselin v organismu dostačující, kolagen se dobře obnovuje, a tím zabezpečuje dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, šlach, všech vazivových tkání a cév. Protože je však v našem jídelníčku zdrojů kolagenních aminokyselin málo, vyplatí se hledat jejich další zdroje v různých potravinách a náš jídelníček tak jimi doplnit. 

Kolagen je nezbytný zejména v dětství a dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti chrání naše klouby před artrózou.

Proč je pro nás kolagen tak důležitý

Kolagen se vyskytuje ve všech typech pojivových tkání. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech, v chrupavkách a dokonce i ve stěnách krevních cév.

Víte, že kolagen ovlivňuje:

- pružnost pokožky

- pevnost a pružnost vlasů a nehtů

- zmírnění vzniku celulitidy

- stav našich chrupavek

- pružnost šlach

- pružnost cévních stěn

Co vlastně želatina je

Želatina je produkt přírodního původu a je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Odklonem od tradičních pokrmů našich babiček se tělu mnohdy nedostává vše čeho si žádá. Naši předci, vzhledem k omezeným zdrojům potravy, využívali zvířecích kůží, chrupavek a pojivových tkání v jídelníčku daleko více než jsme zvyklí nyní my. Uvádí se, že jedním z důvodů zhoršování stavu vlasů a nehtů u současné populace je právě nedostatek želatiny v jídelníčku. Jak tedy tuto životně důležitou látku do těla dopravit v době fitness a lehkých pokrmů

Želatinu můžeme najít např. v sulci, huspenině, tlačence a podobných potravinách. Želatina má velmi podobné složení aminokyselin jako náš „lidský“ kolagen. Je proto vhodným zdrojem těchto aminokyselin a působí na zlepšení regenerace našeho vlastního kolagenu. Ze zvířecího  kolagenu se vyrábí nejen potravinářská želatina, ale i klih, chirurgická vlákna a materiály pro plastickou chirurgii.

Sladký tip společnosti HARIBO –  želatinoví medvídci HARIBO jsou z kvalitní potravinářské želatiny, která se vyrábí z vepřových kůží. Jsou tedy stejným zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu jako například sulc, huspenina nebo tlačenka.

Další články z rubriky

Komentáře (3)

Datum Autor Nadpis
16. 12. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
08. 11. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
01. 10. 2011 goldie ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Weleda Rozmarýnové rostlinné mýdlo

Weleda Rozmarýnové rostlinné mýdlo

Jemně vyživuje a oživuje pleť...

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 23. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

23. 01. 2017 Horoskop Ryby

Jakoby nestačily problémy s financemi, přidají se ještě problémy v práci a ty budeš mít co dělat, abys udržela klidno... Celý horoskop

Karta dne

Tři poháry
Máš nejvyšší čas začít slavit a věnovat se alespoň na malou chvíli jen sama sobě a svým potřebám. Máš pocit, že žádné nemáš? Omyl! Samozřejmě, že máš a jako žena si mů...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, láska i módní přešla...

Taky ti připadá, že to všechno nějak moc letí? Leckdo ještě ani nestihl odstrojit vánoční stromeček a už nám startuje...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist