Víte, co je oskeruše !

Pokud jste ještě neměli možnost se s tímto názvem setkat, pomohu vám k jeho rozluštění.

Oskeruše je strom, tedy přesně řečeno mohutný jeřáb z čeledi Rosaceae. V České republice jich nejvíce najdete na Slovácku, kde má již mnoho let využití v léčitelství. Dřevo oskeruší je navíc jedním z nejtvrdších v Evropě!

Plody oskeruší jsou bohaté na vitamin C a minerální látky. Jsou zdrojem cukrů, organických kyselin, bílkovin, pektinů či taninů. Oskeruše jsou považovány za mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum.

Nejzdravější je jíst zralé měkké, krémovité plody za čerstva. Zralé plody jsou pak sladkokyselé, šťavnaté a hodně aromatické. Krom přímé konzumace jsou výtečné k výrobě kompotů a marmelád. Dají se také sušit.

Existuje i čisté oskerušové víno. Z uleželých plodů se vyrábějí likéry nebo vysoce ceněné oskerušové pálenky. Směs pálenky s medem a bylinami je vhodná na léčení i prevenci nachlazení.

Zdroj: www.straznicko.cz

12.2.2007 8:39| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist