Plesová sezóna 2008

Přestože od dob slovutných plesových sezon císařovny Sisi uplynulo už hodně času, nám Čechům to na tanečním apetitu neubralo.

Zatímco zbytek Evropy si potrpí především na okázalé a exkluzivní plesy, které jsou si obvykle jenom pro místní smetánku, my Češi jsme jiní. Zatančíme si tak rádi, že jsme ochotni tančit i bez zlatem zdobených sálů s křišťálovými lustry –  díky tomu jsme něco jako malé evropské Rio.

Made in Czech Republic

Abychom si mohli „skočit“, vymysleli jsme tzv. zájmové plesy – myslivecké, hasičské, romské, zahradnické… zkrátka jaké vás napadnou. Máte-li dostatečnou členskou základnu, můžete klidně uspořádat třeba ples odpůrců amerického radaru na českém území…(Na tento  ples ale připadá v úvahu jen jedna zpěvačka – paní ministryně obrany ČR).

Další českou specialitkou jsou široko daleko vyhlášené tomboly. Když svět obletěl Formanův slavný film Hoří, má panenko – svět užasl nejen nad specifickým pojetím zábavy, ale především nad vynálezem zvaným tombola. Vždyť co může být více sexy, než když si lepá žena šťastně přehodí přes rameno svou výhru – pytel obilí?

Naší poslední národní specialitou v oblasti pořádání plesů, jsou ucpané záchodky. Od tohoto fenoménu se ale v posledních letech naštěstí již upouští a pořadatelé se čím dál více přiklánějí k západoevropskému trendu čistých a vonících toalet.

Trendy 2008

Vrtkavá paní Móda velí: korzety zanechte době ledové!

Letos frčí pouze skutečně jednodílné večerní šaty ve dvou možných variantách.

Styl Glamour – vevysloveně hollywoodském stylu. Tedy zlaté, či stříbrné, vždy lesklé šaty jednoduchého střihu, které ale postavu obepínají téměř anatomickým způsobem.

Styl Antika – zde se prosadil empírový střih, který už nějakou dobu opanuje i módu denního nošení. Šaty věrně imitují antické řízy – horní část připomíná plavky a může být velmi zdobná. Tento vypasovaný díl končí těsně pod prsy a na něj navazuje rozevlátý, odlehčený díl šatů.

Materiály – letošní plesové óně vévodí hedvábí, šifon a satén.

Barvy – stříbrná, zlatá, kovově lesklá šedá až černá  barva, kobaltově modrá, rudá a fialová barva. Tyto barvy by měly mít navíc tzv. metalický efekt.

Doplňky –  s těmi se letos trošilinku šetří, ale není divu. Šaty jsou sice střihově jednoduché, ale přesto doslova nabité luxusem, takže přemíra doplňků by z nich udělala maškarní kostým. Bižuterie ustoupila korálkům, kamenům a peří, které jsou naaranžovány přímo na šatech. Postačí tedy náušnice, důkladně sladěné střevíčky a malá kabelka, možná ještě rukavičky, ale nic víc.

Tip na levnou trefu
Spokojíte-li se s využitím služeb půjčoven společenských šatů, připravte si cca 1000 – 3000Kč, v tomto rozmezí se pohybuje nejběžnější poplatek za vypůjčení šatů na dobu tří dnů.

Tip pro ty, co chtějí skutečně zazářit
Nejkrásnější, nejslavnostnější a nejluxusnější plesy v české republice hledejte na pražském Žofíně, na zámku Štiřín, nebo na loveckém zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou.

Od kdy do kdy
Plesové sezony dříve začínaly na konci postního období – tedy v únoru a končily před popeleční středou zábavou jménem Šibřinky. Dnes se tančí od prosince do března – tak to nezmeškejte !

16.1.2008 12:00| autor: Mirka Kolářová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist