Listeria – všudypřítomná bakterie

Listerie je bakterie, která v posledních týdnech vyvolává rozruch. Je něco, v čem není

Popravdě, skoro ne. Listeria je totiž přítomna běžně v mase, vodě, zelenině, mléce a nepasterizovaných či nízkopasterizovaných výrobcích. Většinou však nepůsobí žádné potíže.
Její přemnožení v potravinách je nebezpečné pro lidi nad 65 let s oslabenou imunitou a těhotné ženy. Není nebezpečná pro zdravého člověka, jehož organismus si s listerií ihned poradí. Případnou nákazu téměř nepostřehne, čísla ve statistikách jsou těžké případy u rizikových skupin. Dokonce není nebezpečná ani pro miminka a batolata, dítě se může nakazit pouze jako novorozenec  při průchodu porodními cestami a tehdy je onemocnění dobře léčitelné antibiotiky.

Inkubační doba nákazy je 3-70 dnů a projevuje se podobně jako chřipka, tedy teplotou a bolestí v krku. U malých dětí může být komplikací hnisavý zánět mozku a u starých lidí pak postižení srdečního svalu. Pokud má lékař podezření na listeriózu, pak vás nejspíš vyšle na krevní testy, kde se podle stavu protilátek stanoví diagnóza. Pokud onemocníte listerií, pak je léčba antibiotická a trvá nejméně dva týdny. Očkování neexistuje, důležitá je pouze prevence.

Prevencí jsou běžná hygienická opatření:
–    Kuchyňská příprava syrového a uvařeného jídla by měla probíhat odděleně. Tedy nedávat na prkénko po syrovém masu maso upečené. To samé s noži a talířky.
–    Tepelná úprava nad 70 stupňů listerii ničí, stejně tak teplota v mrazáku pod -18 stupňů
–    Nejezte jídlo po datu minimální spotřeby
–    Myjte veškerou zeleninu, i tu, kterou koupíte jako „pranou“
–    Dodržujte hygienu v ledničce, nestavte třeba syrové maso nad uvařené jídlo, kapající krvavá voda infikuje již hotové jídlo.

Rizikové potraviny
Jsou to potraviny, u kterých hrozí zvýšené nebezpečí pomnožení této bakterie za příznivých podmínek. Patří sem například:
–    saláty
–    sýry, hlavně ty měkké zrající
–    masné výrobky
–    zelenina, více riziková je ta, která je hnojena organicky (tedy hnojem či močůvkou)

A proč se listerie vynořila
To je oříšek pro hygieniky v celé republice, nicméně soudí, že za celou situaci se zvýšeným výskytem můžou dva faktory. První je poměrně nezvykle teplé počasí a druhý je fakt, že poněkud polevuje pozornost, která by měla být věnována důsledné hygieně při výrobě potravin.

6.3.2007 10:22| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist