Protivné akné: Dávno netrápí jen puberťačky

Vymačkávání nevzhledných pupínků na tváři si obvykle spojujeme s adolescentním věkem. Potíže s akné ale často nekončí ani po dvacátém či třicátém roku života. Je možné zbavit se jich jednou provždy?

Když jsem se v šestnácti osypala jak při neštovicích a nepřekryla to ani silná vrstva make-upu, starší kamarádka mě utěšovala: „Neboj, až začneš souložit, tak to zmizí.“ Kupodivu měla částečně pravdu. Na tvorbě akné se totiž z velké části podílejí hormony, a ty bývají ve věku před začátkem pohlavního života dost rozbouřené.

Ve dvaceti letech jsem tedy už začala vypadat více jako dáma. Malé černé tečky mi ale vyskakují pod kůží pravidelně, i když je mi dvaatřicet. A v práci se musím několikrát za den v zrcadle na toaletě zkontrolovat, jestli mi na obličeji nevyrašil nějaký bílý neřád, se kterým bych nevypadala ve své profesi zrovna reprezentativně.

Podle nedávné britské studie dnes není výjimkou, že akné postihuje ženy po pětadvacátém roku života. Naše generace je podle nich vystavena v práci vyššímu stresu, než jaký zakusily naše maminky, a jsou známy i případy, kdy se pleť rázem zhorší ženám, které v pubertě žádné pupínky netrápily.

Kromě stresu se ale na vzniku akné podílí do určité míry také strava – ačkoli se dříve mělo za to, že čokoláda pleť zhoršuje, vědci žádnou takovou souvislost neprokázali. V jejich podezření ale upadlo mléko a mléčné výrobky – mléčná čokoláda tedy škodit může, hořká je naprosto neškodná. Otázkou zůstává, zda je na vině bílkovina kravského mléka, nebo hormony v mléce obsažené (bohužel ještě neproběhl žádný výzkum, který by porovnal pleť konzumentů bio mléka).

Studie provedená v Jižní Koreji nicméně ukázala, že viníkem může být „západní strava“ celkově. Korejští studenti, živící se převážně rychlým občerstvením z mezinárodních řetězců, se potýkali s akné mnohem výrazněji než jejich spolužáci konzumující tradiční národní pokrmy složené ze zeleniny a mořských ryb.

Proč si tedy vymačkáváme pupínky i po třicítce? Stresujeme se, jíme živočišné výrobky obsahující mnohem více hormonů než za dob našich babiček a neodoláme šťavnatým hamburgerům z fastfoodů. Řešení? Nakupujte bio produkty, vařte z čerstvých potravin, snažte se udržet psychickou pohodu… a samozřejmě to chce i ten sex. Ať se ty hormony pořádně srovnají.

5.12.2011 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist