Krása ženy před rokem 1989

Modely, které jsou minulostí se dnes objevují jako úžasné výkřiky proslulých světových návrhářů. Těžce dosažitelná kosmetika je dnes přístupná každé ženě a je téměř nutností. Ale dříve to bylo podstatně jinak. Jak se líčily, oblékaly a česaly ženy před revolucí? Pojďte si spolu s námi zavzpomínat…

Móda

Dnešní módní výstřelky jsou, jako kdybychom se vrátili do doby před 20 lety. Mrkváče, široká ramena, košile na všechny možné způsoby – to byla móda před rokem 1989. Velmi oblíbené byly právě různé halenky a košile, už jen proto, že jste jednu mohla nosit třeba celý týden a nikdo, díky důmyslným trikům, v podstatě ani nepoznal, že je to pořád jedna halenka. Halenky a košile se tak nosily různě přepásané či uvázané.

/wp-content/uploads/files/4.jpg

Možnost volby v oblečení, natož určit si svůj styl oblékání bylo v tehdejším Československu téměř nemožné. Samotný výběr oblečení byl velmi malý, nebylo kde nakupovat, každý se spoléhal na tvořivou švadlenu nebo na šikovnou maminku, která vlastnila šicí stroj.

/wp-content/uploads/files/2_3.jpg/wp-content/uploads/files/model_1.jpg

Jediná šance byla získat barevná trička s obrázkem nebo „papírovou“ bundu z Maďarska, což se ovšem stávalo jen některým šťastlivcům. Nebo sehnat bony a vystát si frontu v Tuzexu. A nesmíme zapomenout na starou dobrou Burdu, kde by bez ní byla tehdejší móda!

Kosmetika

V tehdejším Československu by se žena dnešní doby ocitla v nepředstavitelné situaci. Dnes máte možnost volby mezi více než 50 řasenkami, dříve jste si mohla koupit jednu tubičku s mascarou a jeden kartáček. Jednou z nejznámějších kosmetických značek byla AB Cosmetics, velmi často se používaly „univerzální krémy“ – Nivea nebo Creme 21, které díky své oblíbenosti vydržely doteď.

./wp-content/uploads/files/rekbarvapalette.jpg/wp-content/uploads/files/reklybar1.jpg         /wp-content/uploads/files/rektaft.jpg

Kde se ale nešetřilo, bylo kadeřnictví, kam docházela skoro každá žena, která chtěla vypadat dobře. Vždyť v té době ani nebyla jiná možnost jak vyniknout, než nechat si vytvořit perfektní účes. Ovšem i zde, stejně jako u oblečení, byla určitá jednotnost. Trendy byly 2-3 účesy a ty se nosily pakticky po celé republice.

Koneckonců přesvědčte se sami v naší fotogalerii vlevo, jaké účesy před rokem 1989 frčely.

Foto: Profimedia.cz, cafemom.com, instyle.com, pinterest.com, 

25.11.2013 10:00| autor: Renata Jarošová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist